Klimaminister vil fjerne loft over antallet af vindmøller på land

Et to år gammelt forlig blokerer for at opsætte nye vindmøller, men det ønsker klimaminister Dan Jørgensen (S) ændret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kommuner som Lolland, Guldborgsund, Kalundborg, Slagelse og Næstved er godt repræsenteret, når vi taler vindmøller på land.

Men en energiaftale fra 2018 er p.t. et benspænd for udbygningen af nye vindmøller på land herhjemme.

Det har mødt hård kritik for at gøre det mere besværlig og dyrere at nå klimamålet om 70 procents reduktion af drivhusgasserne i 2030, og nu stiller klimaminister Dan Jørgensen (S) sig også op i køen af kritikere af energiaftalens loft over, hvor mange vindmøller der må stå på land. Det skriver Altinget.

- Det vil være en god ide at fjerne loftet. Men det kan ikke gøres inden for det gældende forlig. Det skal vi finde en god løsning på, og det forhandler jeg om lige nu sammen med Folketingets partier, skriver Dan Jørgensen i en skriftlig kommentar til Altinget.

Aftale er baseret på forkert forventning

Med energiaftalen fra 2018 blev det aftalt, at antallet af vindmøller på land i Danmark skal reduceres fra cirka 4.300 vindmøller til maksimalt 1.850 i 2030.

Ifølge klimaministeren bunder aftalen dog i en forkert forventning om, hvor længe vindmøllerne ville holde. Oprindeligt var forventningen, at de holdt mindre end 30 år. Nu viser det sig, at de holder cirka 35 år.

- Derfor er jeg heller ikke begejstret for loftet, som det ser ud nu, lyder det fra Dan Jørgensen.