Kirkehistoriker om bispevalget: - Uroen har haft betydning

Første runde af bispevalget blev meget tæt, og ifølge kirkehistoriker Rasmus Dreyer venter nu en uforudsigelig anden runde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Biskoppen i Roskilde Stift går på pension, og i dag blev første runde af bispevalget afgjort, men det er stadig uvist, hvem der bliver den nye biskop.

Ingen af de fire kandidater fik nemlig mere end 50 procent af stemmerne, og det betyder at anden runde af valget skal i gang.

Det bliver mellem Rasmus Nøjgaard og Ulla Thorbjørn Hansen, der fik flest stemmer.

TV2 ØST har bedt præst, teolog og kirkehistoriker Rasmus H.C. Dreyer om at komme med en analyse af den første valgrunde. 

- Det blev et uhyre tæt valg, og det var det også sidste gang i Roskilde Stift. Det er virkelig overraskende, at det blev så tæt og så alligevel ikke, for man har jo haft en fornemmelse valgkampen igennem, at der var nogle ret modsatrettede bevægelser i stiftet, siger han. 

Personopgør i valgkamp 

Det er ifølge Rasmus H.C. Dreyer ikke udsædvanligt for Roskilde Stift, der dækker over hele region Sjælland, på nær Lolland og Falster.

- Det er et mini-Danmark, og teologisk har der jo også været nogle brydninger, selvom man måske mest har lagt mærke til nogle af personopgørene i valgkampen, siger han. 

Rasmus H.C. Dreyer henviser til den uro, der har været under valgkampen. Blandt andet blev kun en af bispekandidaterne, Rasmus Nøjgaard, inviteret til at gæsteprædike i Roskilde Domkirke, som er stiftets hovedkirke.

Til at begynde med blev de resterende kandidater nægtet adgang, og det fik flere præster til at stille spørgsmålstegn ved valgprocessen. 

Læs også
Efter anklage om forskelsbehandling - domkirke inviterer alle bispekandidater til at prædike
Læs også
Efter anklage om forskelsbehandling - domkirke inviterer alle bispekandidater til at prædike

Senere kom det frem, at alle kandidater alligevel måtte gæsteprædike i Roskilde Domkirke. 

Men uroen stoppede ikke der, for undervejs i valgdebatterne kom der fokus på et arbejdsmiljø, der halter, og her følte en af kandidaterne, Anna Kluge, at hun i en mail blev truet, efter hun havde udtalt om Rasmus Nøjgaards invitation til domkirken.  

- Nogen ville nok have haft den forventning, at det ville have været til skade for Anna Kluges kampagne med den her hårde tone, som valgkampen jo fik, men sådan som jeg tolker resultaterne, så har det nok snare været til hendes fordel, siger Rasmus H.C. Dreyer. 

Skuffelse at spore

Der blev i alt afgivet 1650 stemmer ud af 1990 mulige ved første runde af bispevalget, hvor Anna Kluge og Per Vibskov altså måtte se sig slået af Rasmus Nøjgaard og Ulla Thorbjørn Hansen, efter et meget tæt løb.

Rasmus Nøjgaard fik 30,6 procent af stemmerne, Ulla Thorbjørn Hansen fik 23,6 procent, skarp efterfulgt af Anna Kluge, der fik 23,4 procent og Per Vibskov Nielsen, der fik 21,4 procent.

Læs også
Bispekandidat ville sætte fokus på dårligt arbejdsmiljø - nu får hun kritik
Læs også
Bispekandidat ville sætte fokus på dårligt arbejdsmiljø - nu får hun kritik

Ifølge Rasmus H.C. Dreyer kan de to tilbageværende kandidater med fordel forsøge at imødekomme noget af den kritik, som Anna Kluge kom med i valgkampen, og som viste sig også at have opbakning blandt nogle af vælgerne.  

- Det er nok noget, som de to resterende kandidater på en eller anden måde bliver nødt til komme i møde, hvis de skal prøve at vinde stemmer fra Anna Kluges lejr. Og sådan set også Per Vibskov, som jo også er stillet op med en særlig dagsorden. Især fokuseret på landstemmerne. 

- Man skal også bemærke, at Anna Kluge har været ude at sige, at det er to svage kandidater, der er gået videre, så der er også lidt sure miner og måske også lidt skuffelse at spore hos nogle af støtterne til Per Vibskov og Anna Kluge. Så det er meget spændende at se, hvem deres støtter vil støtte i den fortsatte valgkamp, siger han. 

Uforudsigelig slutrunde

Rasmus H.C. Dreyer tør ikke spå om, hvem der bliver biskop, for slutrunden mellem de to tilbageværende kandidater kan ifølge ham også blive utrolig tæt, fordi kandidaterne ikke adskiller sig voldsomt fra hinanden.

- Jeg synes, det er svært. Man skulle jo tro, det var Rasmus Nøjgaard, fordi at han nu har fået flest stemmer i første runde, men det er meget uforudsigeligt i anden runde. Ikke mindst fordi der jo er 44 procent af stemmerne, som nu er i spil. 

- Rasmus Nøjgaard og Ulla Thorbjørn Hansen ser ret ens ud, og vi skal også lægge mærke til, at hverken Per Vibskov eller Anna Kluge har ønsket at pege på en af de her to kandidater i anden valgrunde. Det har de allerede meldt ud, siger han. 

Læs også
Tæt kamp mellem kandidater - bispevalg skal i anden valgrunde
Læs også
Tæt kamp mellem kandidater - bispevalg skal i anden valgrunde

Nu bliver det ifølge Rasmus H.C. Dreyer spændende at se, hvordan de to tilbageværende kandidater vil markere sig i anden runde af valget for at få fat i de stemmer, de ikke fik i første omgang.

- På en eller anden måde så må de to resterende kandidater jo række ud efter de her mange stemmer, og det er svært at se, hvordan de vil gøre det, i forhold til hvordan valgkampen har udviklet sig. Hvad de ligesom vil hive op af hatten for at værge de her stemmer over på deres side, siger han.  

Anden runde bliver afgjort den 15. juni, og den nye biskop tiltræder den 1. september.



Nyhedsoverblik