Kinesiske kokke bliver udnyttet og underbetalt på danske restauranter

I blandt andet Ringsted og Slagelse er restauranter blevet politianmeldt i 2018 og 2019 for at udnytte kinesiske kokke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kokke fra Kina bliver udnyttet på sushi- og kina-restauranter over hele Danmark under forhold, som myndighederne mistænker for at være “systematisk menneskehandel”.

Det skriver Fagbladet 3F.

Hundredvis af kinesiske kokke kommer til Danmark gennem den såkaldte beløbsordning, der ellers skulle beskytte det danske arbejdsmarked mod social dumping.

Hvad er reglerne for udenlandsk arbejdskraft i Danmark?

Restaurantejere i Slagelse og Ringsted politianmeldt

Ordningen går ud på, at borgere uden for EU kun kan få arbejde i Danmark, hvis deres arbejdsgiver vil give dem over 35.582 kroner i månedsløn.

Men på sushirestauranter og kinesiske spisesteder over hele landet bliver ordningen misbrugt til at ansætte kinesiske kokke, der typisk arbejder over 12 timer om dagen med én eller to månedlige fridage til 7-9.000 kroner om måneden efter skat. Det svarer til en timeløn på 20-25 kroner.

De kinesiske kokke, der arbejder på ulovlige vilkår, findes i sushi-kæder og kinesiske køkkener over hele landet, viser dokumenter, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

Her fremgår det, at restaurantejere i byer som Ringsted, Køge, Varde, Grindsted, Hillerød, Helsingør, Grenå, Holstebro og Slagelse alle blev politianmeldt i 2018 og 2019 for at udnytte kinesiske kokke på beløbsordningen i deres sushi- eller kina-restauranter.

Udlændinge skal tjene 35.500 kroner på beløbsordning