Karantænefri rejser i Europa kan stå lige for døren

Lempeligere krav til smitteniveau i europæiske lande kan åbne for flere ferierejser. Nye regler præsenteres fredag klokken 16.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nu bliver det nemmere for rejselystne danskere at komme på ferie i Europa uden at skulle i karantæne, når man kommer hjem igen. det skriver Ritzau. 

quote Jeg kan næsten ikke udtrykke, hvor glad jeg er for det, som nu sker: At vi kan komme i gang igen.

Jan Vendelbo, administrerende direktør, Spies

Udenrigsministeriet lemper sine krav til, hvor højt et smittetryk der må være i et land eller område, før ikke-nødvendige rejser dertil frarådes, og man skal gå i karantæne ved hjemkomst.

Når der kommer opdaterede rejsevejledninger fredag eftermiddag klokken 16, vil det derfor efter alt at dømme betyde, at det ikke længere frarådes at rejse til eksempelvis en række spanske ferieøer som turist.

De opdaterede rejsevejledninger træder i kraft lørdag.

Afgang lørdag

Allerede her forventer rejseselskabet Spies at sende et fly fyldt med danske turister afsted til den spanske ferieø Mallorca.

Administrerende direktør Jan Vendelbo glæder sig over udsigterne til at få et turistfly på vingerne for første gang i 218 dage.

- Jeg kan næsten ikke udtrykke, hvor glad jeg er for det, som nu sker: At vi kan komme i gang igen, siger han.

Udenrigsministeriet fraråder i øjeblikket ikke-nødvendige rejser til hele verden. Til en række lande frarådes samtlige rejser.

Læs også
Vaccineredes coronapas til rejser udløber efter 180 dage
Læs også
Vaccineredes coronapas til rejser udløber efter 180 dage

Med Udenrigsministeriets egne ord er verdenskortet blevet farvet orange. Det er den farvekode, ministeriet giver til lande, hvortil ikke-nødvendige rejser frarådes.

Men med rejsegenåbningens fase tre, der træder i kraft fredag, kan en ændring i Udenrigsministeriets farvekort være på trapperne.

Her sker der nemlig en lempelse af ministeriets kriterier for at vurdere smittetrykket i lande og regioner i EU- og Schengenområdet.

Dermed er der chance for, at flere lande og områder kan blive farvet gule. I gule lande skal man ifølge ministeriet blot være ekstra opmærksom. Men turistrejser bliver altså ikke frarådet, ligesom man ikke skal i karantæne ved hjemkomst.

Udsolgte afgange

Præcist hvilke lande eller områder, der åbner, bliver offentliggjort klokken 16.00.

Et af Udenrigsministeriets kriterier for, hvornår man kan åbne for karantænefrie rejser til et land eller en region er, at der inden for de seneste syv dage skal have været færre smittede end 60 per 100.000 indbyggere i landet eller regionen. Den hidtidige grænse er gået ved 30 per 100.000.

Per 13. maj var det blandt andet Mallorca og hele Portugal, der opfyldte dette krav. Især førstnævnte har fået stor interesse ved Spies, og Jan Vendelbo nævner, at der er solgt mange billetter dertil i løbet af ugen.

- Vores afgange fra København blev udsolgt i sidste weekend, da de her tal kom frem, og vores afgange fra Billund blev næsten også udsolgt. Vi måtte sætte et større fly ind i København for at kunne levere til det behov, der findes lige nu, siger han.

Læs også
Ny sommerpakke skal hjælpe turistbranchen
Læs også
Ny sommerpakke skal hjælpe turistbranchen

Hos Bravo Tours siger administrerende direktør Peder Hornshøj, at den nye rejsevejledning bliver en stor - positiv - omvæltning.

- Der har været mange uklarheder, men det er der lige pludselig ikke længere. Vi har faktisk haft temmelig travlt med at sælge rejser, men nu tror jeg, at vi får endnu mere travlt, siger han.

Bravo Tours har planer om at sende det første charterfly til Kreta 21. maj, hvis det er blevet muligt. Fra Billund er flyet udsolgt, mens der er få pladser fra København og Aalborg.

Udenrigsministeriets rejsevejledninger er netop vejledende, og det er altså ikke ulovligt at tage til et orange eller et rødt land.

Rejsrestriktioner:

Kun ganske få lande har helt fri indrejse. Men lande som Mexico, Taiwan, Brasilien og flere afrikanske lande er meget lidt restriktive.


Her er et rids over de gældende regler hos vores nærmeste naboer og udvalgte populære danske rejsedestinationer.

Reglerne justeres løbende og kan variere regionalt:


  • Finland: Kun indrejse for danskere med et strengt nødvendigt formål. Krav om negativ PCR- eller lyntest udstedt maksimalt 72 timer før ankomst, dokumentation for tidligere smitte eller test ved ankomst fulgt af karantæne.

  • Frankrig: Fri indrejse mod forevisning af negativ PCR-test udstedt maksimalt 72 timer før afrejse.

  • Grækenland: Åbent for indrejse mod forevisning af negativ PCR-test lavet maksimalt 72 timer før ankomst eller dokumentation for vaccination. Man skal også udfylde en blanket et døgn før ankomst.

  • Italien: Fri indrejse mod forevisning af en tro-og-love erklæring og en negativ PCR- eller lyntest udstedt maksimalt 48 timer før ankomst. Krav om fem dages karantæne, der skal afsluttes med en PCR- eller lyntest.

  • Norge: Så godt som lukket for alle andre end nordmænd og deres nære familie. Krav om negativ PCR-test udstedt inden for 24 timer før afrejse. Krav om udfyldt registreringsskema, yderligere test ved grænsen og 10 dages karantæne ved ankomst.

  • Spanien: Åbent for indrejse. Krav om negativ PCR-test udstedt mindre end 72 timer før ankomst og udfyldelse af en indrejseformular. Ingen karantænekrav.

  • Storbritannien: Delvist åbent for danskere med forskellige regler for England, Skotland, Wales og Nordirland. I England kræves en negativ coronatest gennemført mindre end 72 timer før afrejse. Krav om 10 dages karantæne - kan dog afbrydes ved negativ test efter minimum fem dage. Inden ankomst skal man booke en test på dag to og otte efter ankomst.

  • Sverige: Der kræves negativ test af valgfri type taget senest 48 før indrejse. Mere lempelige testkrav for pendlere.

  • Tyskland: Krav om negativ coronatest, der er maksimalt 48 timer gammel, inden ombordstigning på fly til landet. Krav om 10 dages karantæne - kan forkortes ved negativ coronatest lavet maksimalt 48 timer før ankomst. Gælder ikke vaccinerede og tidligere smittede, der er fritaget, hvis de inden har fremsendt dokumentation herfra.

  • Andre regler gælder dog grænsependlere og -trafik.

  • USA: Som udgangspunkt lukket for danskere, medmindre man har opholdstilladelse eller er nær familie i landet. Indrejseforbud gælder også for rejsende i transit.


Kilder: Iatatravelcentre.com, kayak.com og travelbans.org, Udenrigsministeriet.



Nyhedsoverblik