Juleaften er fest for indbrudstyve - men nabohjælp kan gøre en forskel

I juledagene har indbrudstyve kronede dage. Men det viser sig, at der særligt er én ting, der virker forebyggende mod indbrud: Din nabo.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Julen er hjerternes fest, men desværre også tyvenes. Og der kan hurtigt gå skår i glæden og blive sat en dæmper på julestemningen, hvis tyven får fingrene i designerlampen i juledagene. 

Desværre oplever mange danskere at have haft uønsket besøg, mens de fejrer jul ude med familie eller venner.

Især juledagene 24. - 27. december er populære dage for tyvene. Her ligger antallet af indbrud som regel højere end gennemsnittet per dag for resten af december. 

I løbet af weekenden har Midt- og Vestsjællands Politi kreds registreret syv indbrud i vores sendeområde og 17 indbrud i hele politikredsen. Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er der modtaget ni anmeldelser om indbrud i privat beboelse siden fredag.

Rigspolitiet: Gode naboskaber nedbringer indbrud

Sidste jul registrerede Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi 98 indbrud  i perioden 20. december til 3. januar, imens Midt- og Vestsjællands Politikreds fik 124 anmeldelser i alt. På landsplan var der samlet 1519 anmeldte indbrud i perioden omkring jul.

Ifølge Rigspolitiet er gode naboskaber det bedste våben mod indbrud. 

Mere end 90.000 danskere over hele landet har tilmeldt sig NaboHjælp. Samarbejdet mellem Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden bruger gode naboskaber til at få nedbragt antallet af indbrud.

Stigende interesse for NaboHjælp

Alene i vores sendeområde er 43.745 borgere tilmeldt NaboHjælp på enten ordningen app eller hjemmeside.

Ifølge programchef for Bo Trygt Britt Wendelboe har interessen for NaboHjælp aldrig været større.

quote Vi oplever en kæmpe interesse for at forebygge indbrud på alle parametre

Britt Wendelboe, programchef for Bo Trygt 

- Vi oplever en kæmpe interesse for at forebygge indbrud på alle parametre, og vi ser jo også, at indbrudstallet går ned, siger hun til TV2 ØST.

- Vi kan lige nu se, at der kommer flere og flere til på vores nye app. På et mere anekdotisk plan tilbyder vi forebyggelseseksperter, der kommer ud til grundejerforeninger, og efterspørgslen har været enormt høj i år.

Stærkt sammenhold forebygger indbrud

En indbrudstyv vil altid gerne færdes og arbejde uden at blive opdaget. Derfor kan et stærkt sammenhold i bebyggelsen eller på villavejen, hvor man holder øje med ting, der virker mistænkelige, være med til at forebygge indbrud.

Simple ting som at hilse på de folk, man møder på vejen, kan ifølge Rigspolitiet være med til at afskrække en indbrudstyv, der er ude og lede efter det næste sted, han skal begå et indbrud. 

Og hvis du skal væk i juledagene, så fortæl det til dine naboer og bed dem om at holde øje med huset, mens du er væk, anbefaler Rigspolitiet.

 

Grafik: Lonni Christiansen