Isak vil ind på drømmestudiet som sygeplejerske: - Det ville være fantastisk

Sygeplejerske er den mest populære uddannelse hos Professionshøjskolen Absalon, viser dugfriske ansøgertal - og populariteten er kun steget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Isak Skov ved, hvad han vil.

Den 21-årige nyudklækkede HF-student fra Nykøbing Falster, som stadig har studentersmilet siddende rundt om munden, skal ikke puste ud med sabbatår, fuldtidsarbejde og at tjene en masse penge de kommende år. 

Han agter straks at tage det videre skridt på uddannelsesvejen og vil ind på drømmestudiet, sygeplejerskeuddannelsen - og helst allerede til september. Faktisk glæder han sig allerede så meget til at komme i gang, at han arbejder som handicaphjælper for at få erfaring med, hvordan man tager sig godt af svage borgere.

quote - Jeg er ret sikker på, jeg får en plads

Isak Skov, Nykøbing Falster

Uddannelsen til sygeplejerske vil han læse på Professionshøjskolen Absalons afdeling i Nykøbing Falster og har søgt ind der som kvote 1-ansøger, der udelukkende skeler til det eksamensgennemsnit, ansøgerne kan vise frem.

- Jeg vil bare igang med mit fremtidig liv og ud på det rigtige arbejdsmarked, hvis man kan sige det sådan. Så jeg håber, jeg kommer ind, det ville være fantastisk, siger han.

Isak Skov er i fuld gang i vaskerummet på det handicapcenter, hvor han arbejder. I fremtiden drømmer han om at blive sygeplejerske.
Isak Skov er i fuld gang i vaskerummet på det handicapcenter, hvor han arbejder. I fremtiden drømmer han om at blive sygeplejerske. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Måske spiller corona-krisen ind

Isak Skov er en af de i alt 3.254, der i år har søgt ind på en af professionshøjskolens sygeplejeskeuddannelser i Nykøbing Falster, Roskilde, Næstved, Slagelse og Holbæk.

Tallet gør sygeplejerskeuddannelsen til den mest populære af højskolens 12 udbudte uddannelser. Ud af dem har 746 ansøgere uddannelsen som sin førsteprioritet. 

Det viser det samlede ansøgertal fra Professionshøjskolen Absalon.

I alt har skolen modtaget 11.628 ansøgninger, og generelt er det velfærdsuddannelser, som Absalons kommende studerende går efter. Udover sygeplejersker ligger pædagog- socialrådgiver og læreruddannelsen i top.

Direktør Daniel Schwartz Bojsen udtrykker tilfredshed med tallene.

- Samlet har vi en lille fremgang på tre procent, men mange af vores velfærdsuddannelser har fået en stor stigning, især sygeplejerskeuddannelsen, som oplever en stigning på 16 procent. Det, synes jeg, er helt fantastisk.

Mangel på sygeplejersker

At mange vil uddanne sig til sygeplejerske hos Absalon, skaber utvivlsomt glæde hos Dansk Sygeplejeråd. 

I en analyse i 2018 viste en fremskrivning af udbud og efterspørgsel efter sygeplejersker, at Danmark i 2025 kan forvente at mangle 6.600 sygeplejersker, hvis ikke der bliver sat ind med omfattende tiltag. 

De seneste to år har Professionshøjskolen Absalon oprettet i alt 130 nye studiepladser til sygeplerskeuddannelsen, og samtidig har et bredt udsnit af landets uddannelser fået penge til at oprette flere pladser, fordi coronakrisen får flere unge til at søge uddannelse.

Daniel Schwartz Bojsen tror også, at virussen har haft betydning for den mærkbare stigning i antallet af ansøgere til sygeplejerskeuddannelsen. 

- Sygeplejersker har virkelig været i vælten den seneste tid, og jeg tror, alle har kunnet se, hvor vigtig en del de er for samfundet. Jeg tror, det er fordi, de vil gøre en forskel.

- Vi ville gerne optage dem alle og optage flere hvert år, men desværre må vi afvise nogle af ansøgerne, for de skal også kunne komme i praktik på sygehusene og i kommunerne, siger han.

På trods af den store konkurrence betegner Isak Skov sine chancer for at komme ind på sygeplejerskeuddannelsen som rigtig gode.   

- Jeg er ret sikker på, jeg får en plads, men man kan jo aldrig sige aldrig. Så jeg krydser fingre, siger han.

Ansøgerne får svar den 28. juli.

Nye citater
Clock05. jul 2020, kl. 13:44
Artiklen er opdateret med citater fra Daniel Schwartz Bojsen, direktør på Professionshøjskolen Absalon.