¨

Briterne forlader EU - det kan koste sjællandske arbejdspladser

01:01

Virksomheden Ropox producerer hjælpemidler til folk med funktionsnedsættelse, og England er et af de lande, de eksporterer mest til. Men hvis pundet falder yderligere, eller det ikke lykkes for EU og Storbritannien at blive enige om en handelsaftale, så vil det få store konsekvenser, fortæller direktør Tommy Jensen. Video: Tina Mortensen - TV2 ØST

Briterne forlader EU. Usikkerhed om handelsaftaler og eksport kan koste jobs. Direktør vælger at være optimist: - Vi tror på fremtiden.

Om få timer gør briterne efter flere års tilløb alvor af at forlade EU-samarbejdet. Og Brexit, som udtrædelsen kaldes, kan få stor betydning for såvel virksomheder som arbejdspladser i TV2 ØSTs sendeområde.

Jeg er meget optimistisk. Jeg tror, det nok skal arte sig på den lange bane

Tommy Jensen, direktør i Ropox

Omkring 300 virksomheder i Region Sjælland eksporterer til Storbritannien. En af dem er Ropox i Næstved. For dem kan Brexit betyde mindre eksport og dermed færre arbejdspladser her i landsdelen.

- På den ene side er det en sørgelig dag, men lad os se optimistisk på det, vi tror på fremtiden, siger Tommy Jensen, direktør i Ropox.

Kan koste arbejdspladser

Virksomheden Ropox producerer hjælpemidler til folk med funktionsnedsættelse, og England er et af de lande, firmaet eksporterer mest til. Men hvis pundet falder yderligere, eller det ikke lykkes for EU og Storbritannien at blive enige om en handelsaftale, så vil det få store konsekvenser:

- Det betyder, vi taber i omsætning, det betyder også volumen, og volumen betyder også arbejdspladser, så det vil være meget uheldigt for os, siger Tommy Jensen.

 Artiklen fortsætter under grafikken

Grafik: Lonni H.H. Christiansen

Indtil årsskiftet kan virksomhederne fortsætte som nu med at handle med Storbritannien. Men hvad der efterfølgende venter, skal Storbritannien og EU først til at finde ud af nu.

Har sat Storbritannien på pause

Mads Váczy Kragh, direktør i Erhvervshus Sjælland, fortæller, det har stor betydning, at et stort eksportmarked som Storbritannien, bliver ramt af usikkerhed.

- Det får en betydning for virksomhedernes afsætning på det her marked, og afsætning er også det, som betyder arbejdspladser. Det kan få en negativ effekt på arbejdspladserne i Region Sjælland, siger han.

Virksomheden Meptek fra Nykøbing Falster laver undervisningsforløb i både Danmark og England. På grund af Brexit har virksomheden nu valgt helt at trække sig ud af det britiske marked:

- Vi vælger at lægge vores ressourcer i Danmark i stedet for at investere i et marked, vi ikke ved, hvor det kommer til at komme hen, som det er lige nu, siger Jakob Friis, direktør i Meptek.

Han vil dog ikke afvise, at Meptek vender tilbage, når situationen omkring Storbritannien falder på plads.

På Ropox har man i stedet valgt at se tiden an:

- Jeg er meget optimistisk. Jeg tror, det nok skal arte sig på den lange bane, siger Tommy Jensen fra Ropox.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App