Hver tiende er faldet fra – studerende flygter fra uddannelserne til sygeplejerske, pædagog og lærer

2.457 studerende har fået plads på de videregående professionsuddannelser. Det er ti procent færre end året før. Især velfærdsuddannelserne går ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Natten til torsdag har ansøgere til landets videregående uddannelser fået besked på, om de er kommet ind på deres drømmestudie. Her i regionen kan Professionshøjskolen Absalon byde velkommen til 2.457 nye studerende.

Det er et fald på 10 procent fra året før, hvor 2.721 blev tilbudt plads.

quote Det er meget alvorligt, at så få har valgt en af disse uddannelser

Daniel Bojsen, direktør, Professionshøjskolen Absalon

Nedgangen kan især henføres til de såkaldte velfærdsuddannelser til sygeplejerske, lærer og pædagog, fortæller Daniel Bojsen, der er direktør for Professionshøjskolen Absalon, i en meddelelse:

- Vi glæder os over, at vi kan fylde alle studiepladserne på vores to nye uddannelser til jordemoder og radiograf, men vi må samtidig pege på den alvorlige krise, som velfærdsuddannelserne er i.

- Vi kommer til at uddanne færre studerende, end der er behov for på sygeplejerske-, pædagog- og læreruddannelsen. Tallene ligger i den grad op til handling, hvis vi skal sikre vores velfærdssamfund fremadrettet, tilføjer han.

Fald accelerer 

Ifølge data fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT) er antallet af optag på uddannelserne til sygeplejerske og pædagog faldet med henholdsvis 15 og 11 procent.

Året før var faldet til sammenligning 7 og 2 procent.

- Det er meget alvorligt, at så få har valgt en af disse uddannelser, påpeger Daniel Bojsen og tilføjer:

- Vi har små årgange, og de kommende studerende har mange valgmuligheder - men det ændrer ikke på, at vi må se i øjnene, at der skal gøres noget nu og her, hvis vi skal sikre pleje i fremtiden på vores sygehuse, hænder til at passe vores børn og lærere til at undervise de kommende generationer.

Nye uddannelser godt fra start

Trods et generelt fald i optaget til de videregående uddannelser, så er der også lyspunkter, noterer Daniel Bojsen.

I år har Absalon åbnet to nye uddannelser, radiograf i Næstved og jordemoder i Slagelse. Særligt jordemoderuddannelsen er virkelig kommet godt fra start med fuldt hold og flere på stand by:

- Vi kunne se allerede ved ansøgningsfristen 5. juli, at vi har fået mange flere ansøgere, end vi har pladser, og det er godt, for Region Sjælland mangler virkelig jordemødre, konstaterer direktøren.

- Det er altid spændende at se, om en ny uddannelse kan trække ansøgere allerede første år, men her er forventningerne i den grad indfriet med det flotte optag. Det samme gælder for vores nye radiografuddannelse i Næstved, som også har fyldt holdet helt op fra start, tilføjer han.

Læs også
Fald i ansøgere på velfærdsuddannelser:
Det er rigtig bekymrende
Læs også
Fald i ansøgere på velfærdsuddannelser:
Det er rigtig bekymrende

Interessen for navnlig jordemoderuddannelsen har også sat sit præg på karaktergennemsnittet for at komme ind. Med 10,1 er adgangskravet det højeste her i regionen.

Tilsvarende har den faldende interesse for sygeplejerskeuddannelsen medført, at karaktergennemsnittet er faldet bort fra 9 ud af 12 uddannelser til sygeplejerske her i regionen.

Året før var det kun tre ud af 12 uddannelser til sygeplejerske, hvor alle ansøgere blev optaget.