Hus Forbi-sælgere i knibe - folk går i en stor bue udenom

Færre danskere køber Hus Forbi under coronakrisen, hvor salget er faldet med 40 procent. Det kan få store menneskelige konsekvenser, hvis tendensen fortsætter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan være barskt nok i forvejen at bo på gaden og tjene sin eneste skilling ved at stå foran Brugsen i bidende kulde for at sælge en avis til de få forbipasserende.

Men så kom coronakrisen. 

Og nu går folk for alvor en stor bue uden om Hus Forbi-sælgerne.

- Det er jo lige så svært for os Hus Forbi-sælgere, som det er for andre forretningsdrivende, siger Benny Jensen.

Hus Forbi sælgeren, som på gaden i Næstved kendes under kælenavnet ”Påske”, kan godt mærke, at det er blevet sværere at sælge aviser.

- Folk holder mere afstand til os. De vil hellere give en skilling til os, end de vil tage avisen med, siger Benny ”Påske” Jensen.

Ifølge Benny ”Påske” Jensen har coronakrisen gjort det sværere at sælge Hus Forbi-avisen.
Ifølge Benny ”Påske” Jensen har coronakrisen gjort det sværere at sælge Hus Forbi-avisen.

Påskes gode ven Pinse med det borgerlige navn Jan Jensen lever også af at sælge Hus Forbi.

- Jo, det er rimelig vigtigt. For jeg modtager jo hverken bistand, pension eller anden form for offentlig ydelse, så jeg er ret afhængig af, at jeg kan få solgt bare nogle aviser i løbet af en dag.

Salg af avis er faldet med 40 procent

Selvom salget af hjemløseavisen er faldet med 40 procent, så er der stadig nogen, der smider penge i kaffekanden, men af forsigtighedshensyn fravælger avisen.

- Vi er jo som Hus Forbi-sælgere enormt glade for skillingen, folk kommer og giver os, uden at man tager avisen med. Men det hjælper jo ikke til, at vores organisation kan overleve, for vi skal jo stadig sælge vores aviser for at have en organisation bag os, siger Benny ”Påske” Jensen.

Hvis man giver penge til en Hus Forbi-sælger uden at tage avisen med, så går alle pengene nemlig direkte til sælgeren selv. Tager man derimod avisen med, så støtter man organisationen Hus Forbi, der netop støtter hjemløse og socialt udsatte med blandt andet tøj og udstyr.

- Havde jeg ikke haft den her avis, så havde jeg nok været en af dem, der havde stået nede på hjørnet og drukket bajere og røget fjolletobak, ligesom mange andre gør, der ikke ved, hvad de skal få deres hverdag til at gå med, siger Benny ”Påske” Jensen.

- I hvert fald for mig, der er det meget vigtigt. For ellers ender jeg sgu med at dø af sult. Det er så enkelt, siger Jan ”Pinse” Jensen.

Jan ”Pinse” Jensen mener selv, han dør af sult, hvis folk stopper helt med at købe avisen.
Jan ”Pinse” Jensen mener selv, han dør af sult, hvis folk stopper helt med at købe avisen.

Socialminister opfordrer til at købe avisen

Dem, der sælger Hus Forbi er tidligere hjemløse og socialt udsatte, som lever i Danmark. En forening der ikke må forsvinde, hvis man spørger landets social- og ældreminister.

- Vi har fra Folketingets side - et næsten enigt folketing – de seneste to-tre måneder afsat tre millioner kroner til Hus Forbi, så de kan hjælpe deres sælgere. Det kan være med mad, et hotelværelse eller medicin, siger Astrid Krag (S).

- Men det er også meget vigtigt for mig at sige, at der er ikke nogen grund til at være bange for at købe aviser af sin Hus Forbi-sælger. Det vil jeg meget kraftigt opfordre danskerne til at blive ved med.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) opfordrer danskerne til fortsat at købe Hus Forbi-avisen og minder om, at det ikke er farligt.
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) opfordrer danskerne til fortsat at købe Hus Forbi-avisen og minder om, at det ikke er farligt.

Holder hånden under Hus Forbi 

Ministeren lover, at de under resten af nedlukningen vil holde øje med de allermest udsattes behov. Men understreger sin appel til danskerne:

- Det er ikke farligt at støtte sin Hus Forbi-sælger ved at købe avisen. Man kan roligt købe sin avis og tage med hjem – det er ikke anderledes, end at man også køber en liter mælk og tager med hjem, siger Astrid Krag.

- Samtidig har vi politisk også holdt hånden under Hus Forbi og en lang række andre organisationer, der gør en kæmpe forskel.

De to venner i Næstved har solgt Hus Forbi i mange år. De står op og går på arbejde de få steder, hvor man kan være sikker på at møde kunder, men som alle andre i denne tid, håber de på at komme igennem nedlukningen uden at miste deres job.

- Når I møder en Hus Forbi-sælger, så støt vedkommende. Også gerne tag avisen med, for hvis man ikke tager avisen med, så ender det jo med at vi ikke har nogle at sælge, siger Jan ”Pinse” Jensen.

- Jeg håber på, at folk vil tage vores avis med ind imellem og give os en skilling, siger Benny ”Påske” Jensen.