Højsæson for brand i hjemmet – tjek din røgalarm, når du tænder kalenderlyset

De fleste ved, at der fra tid til anden skal nyt batteri i røgalarmen. Men en røgalarm kan i sig selv også blive for gammel. Derfor bør man tjekke den.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Røgalarmen hænger på sin vante plads i tre ud af fire danske hjem – men hvornår har du sidst tjekket, at den virker?

Julen og de mørke vintermåneder er den tid på året, hvor der sker flest brande i private hjem – og derfor opfordrer Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber i samarbejde med landets forsvarsminister alle til at hoppe med på den tværnordiske 'test din røgalarm'-dag, som falder 1. december.

For at deltage skal man have sig en røgalarm, og har man allerede en hængende, så handler det først og fremmest om at give testknappen et tryk og høre, om den virker.

Selvom lyden af en røgalarm står i skærende kontrast til den søde julemusik, så er det et faktum, at det relativt simple stykke teknologi hvert eneste år redder liv.

- Røgalarmer kan være med til at redde liv. Men kun hvis man løbende sikrer, at de virker. 1. december er en god anledning til lige at tjekke op på, om der mangler et nyt batteri, eller det er tid til en udskiftning, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) og tilføjer:

- En røgalarm er en lille størrelse med en banal teknologi. Alligevel er den hvert år med til at redde mennesker fra at indebrænde. Vi ved aldrig, hvor brand opstår næste gang. Derfor en opfordring til at teste.

Artiklen fortsætter under billedet

De gode råd fra Beredskabstyrelsen lyder blandt andet, at man skal teste sine brandalarmer mindst én gang om året.
De gode råd fra Beredskabstyrelsen lyder blandt andet, at man skal teste sine brandalarmer mindst én gang om året.
Foto: Danske Beredskaber/Beredskabsstyrelsen

Det handler dog ikke alene om at tjekke at batteriet virker.

Alle CE-godkendte røgalarmer er også udstyret med en udløbsdato. Derfor er det samtidig en god idé at tjekke op på denne på dagen, hvor vi stryger tændstikken til kalenderlyset.

Sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard, peger på, at røgalarmer, der ikke virker, giver falsk tryghed.

- Derfor skal du jævnligt tjekke dine alarmer. Sørg blandt andet for, at batterierne stadig virker, at alarmerne er rengjorte, og at udløbsdatoen ikke er overskredet.

Imens hjemmefabrikerede juledekorationer, der i løbet af december tørrer ud og udvikler sig til brandfarlige knasbunker, er en klassisk årsag til brand i private hjem, så fremhæver beredskaberne også andre faktorer, som man særligt i år bør holde sig for øje.

Håndsprit øger brandfare

I år er håndspritten kommet ind som et nyt element, som vi også skal forholde os til, påpeger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.

- Mange brande starter enten i køkkenet eller ved brug af levende lys. Så vær ekstra opmærksom i den travle julemåned. Læg aldrig ting fra dig på komfuret, bliv i køkkenet, når du laver mad, og sluk levende lys, når du forlader et lokale, siger han og tilføjer:

- I år skal man også være meget opmærksom på håndspritten, som er en yderst brændbar væske. Derfor opfordrer vi til, at hver enkelt er opmærksom på at holde håndsprit langt væk fra de levende lys.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Brande i private hjem

Som en hjælp til alle jule-hygge-glade borgere har beredskaberne igen i år ladet plakater producere med enkle råd til at komme brandsikkert gennem den mørketid.

Her er beredskabernes gode råd til en brandsikker jul.
Her er beredskabernes gode råd til en brandsikker jul.
Foto: Danske Beredskaber/Beredskabsstyrelsen