Hjerteassistenter rykker ud med hjertestarter i bagagerummet

Siden maj sidste år har Region Sjælland, som det første sted i landet, haft frivillige hjerteassistenter. Nu er der omkring 100 hjerteassistenter på gaden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når alarmen om et hjertestop lyder, er det ikke kun ambulancereddere og hjerteløbere, der får besked.

Siden maj sidste år har Region Sjælland - som det første sted i landet - haft frivillige hjerteassistenter. De har en hjertestarter med i bilens bagagerum og er med til at hjælpe dem, der falder om med et hjertestop.

Det skriver DR Sjælland.

Det er frivillige som Normann Hansen fra Tølløse, der rykker ud, når han får en alarm. Til daglig er han afdelingschef i en virksomhed, men er vant til de akutte situationer fra sit arbejde som frivillig brandmand:

quote Jeg synes, at dem af os, der kan, er forpligtet til at bidrage til samfundet

Normann Hansen, frivillig fra Tølløse

- Jeg synes, at dem af os, der kan, er forpligtet til at bidrage til samfundet, siger han til DR Sjælland.

Sponsorer har hjulpet med 100 hjerteassistenter

De frivillige hjerteassistenter får hjertestarteren via en sponsor gennem organisationen Hjerteassistance, som holder til i Holbæk. Lige nu har 28 sponsorer hjulpet med at få 100 hjerteassistenter på gaden.

En af dem er filialdirektør i Arbejdernes Landsbank i Holbæk, Bettina Villumsen.

Hun siger til DR Sjælland, at det at kunne være med til at redde liv må være interessant for næsten alle mennesker.

- Jeg synes, at mange gange, når jeg bliver spurgt om sponsorater, så er det mange gange til forskellige sportsklubber og events. Det her var noget, hvor man kunne gøre en forskel mellem liv og død, og derfor syntes jeg, det var rigtig spændende.

Målet er 1200 hjerteassistenter i 17 kommuner

Siden starten 1. maj 2020 har hjerteassistenterne været kaldt ud 184 gange. Ifølge stifter af Hjerteassistance, Kim Janos Pedersen, er målet 1200 hjerteassistenter i de 17 kommuner i Region Sjælland.

Læs også
Sådan kan du gå dig til en hjertestarter i dit lokalområde
Læs også
Sådan kan du gå dig til en hjertestarter i dit lokalområde

Hjerteassistance samarbejder med Region Sjælland og bliver kaldt ud på lige fod med hjerteløbere ved et hjertestop.

For chef ved den akutmedicinske vagtcentral i Region Sjælland, Brian Lindekilde Hansen, er det godt at have fået hjerteassistenterne med, for det er tiden, der er vigtig:

- Det skal gå ret hurtigt, og Region Sjællands geografi er speciel, fordi vi har nogle områder, hvor der er langt til ambulancen. Så det giver rigtig god mening, at jo flere vi kan få aktiveret i forbindelse med hjertestop, jo bedre er chancerne for at overleve, siger han til DR Sjælland.