"Hjælpsomme Peter" stjal penge fra kvindes konto - politiet advarer borgere mod fup-opkald

Flere borgere bliver ringet op af svindlere, der udgiver sig for at være fra deres bank eller myndigheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange henvendelser fra borgere, der bliver snydt i telefonen til at videregive personlige oplysninger, får Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i deres døgnrapport fra torsdag til at advare mod opkald og bede folk om at være på vagt. 

Ved svindlen ringer en mand og udgiver sig for at være fra den pågældenes bank, Udbetaling Danmark eller virksomheden Nets, der blandt andet står for dankort og nem-id. I telefonen siger manden, at der er opstået et problem og beder om at få oplyst cpr-nummer eller nem-id adgang som hjælp til at få det løst.

I stedet bliver informationerne brugt til at lave flere ulovlige pengeoverførsler fra personernes konti.  

Eksempelvis oplevede en kvinde fra Vordingborg at blive ringet op af en mand, der udgav sig fra at være fra Udbetaling Danmark. Han informerede kvinden om, at der var et problem med at udbetale hendes pension og tilbød, at hun kunne blive ringet op af hendes bank. Senere blev hun kontaktet af en mand, der påstod at være fra banken, men som kort efter havde lavet flere ulovlige overførsler.

En anden kvinde fra Falster blev i midten af august kontaktet af en mand, der også tilbød at stille hende om til hendes bank, hvor "hjælpsomme Peter" ville stoppe en række pengeoverførsler, der var  i gang. "Peter" overførte dog selv et ifølge politiet større kontantbeløb fra kvindens konto.

Udlevér ikke personlige oplysninger

Politiet skriver ikke, om det drejer sig om en eller flere mænd, der står for svindelnumrene, men råder til ikke at udlevere personlige oplysninger til andre. Heller ikke til ens bankrådgiver eller sagsbehandler. 

- Hvis du bliver kontaktet af en person, der påstår at ringe fra en myndighed eller virksomhed, er det en god idé at ringe tilbage til virksomhedens eller myndighedens hovednummer og tjekke, at opkaldet faktisk kom fra dem, skriver politiet