Søndag og mandag aften er der gode muligheder for at se stjerneskud, når Jorden passerer igennem meteorsværmen Perseiderne.
Det fortæller Peter Laursen, der er astrofysiker og videnskabsformidler ved Cosmic Dawn Center på Niels Bohr Instituttet.
Man skal bare have tålmodighed og kigge op, så skal man nok se nogen
- Så længe der ikke er overskyet, så er chancerne for at se flotte stjerneskud rigtig gode, siger han.
Jorden passerer hver sommer meteorsværmen Perseiderne, der hvert år topper omkring den 12. august.
Når meteorsværmen rammer sit højdepunkt kommer der mellem 50 og 100 stjerneskud i timen.
I år topper Perseidernes midt på dagen den 12. august, men der er stadig rig mulighed for at se stjerneskud, hvis man går ud allerede søndag eller mandag aften, lyder det fra Peter Laursen.
Kig efter Cassiopeia
Hvis man kender stjernebilledet Cassiopeia, skal man kigge efter det, fortæller han. Cassiopeia har form som et w og ligger højt oppe på himlen mod sydøst.
- Så skal man kigge lidt syd for det, hvor stjernebilledet Perseus ligger.
- Det er fra den retning, at Perseiderne kommer fra. Man skal bare have tålmodighed og kigge op, så skal man nok se nogen, siger Peter Laursen.
Derfor hedder det Perseiderne
Stjernebilledet Perseus er opkaldt efter den græske halvgud med samme navn, der blev født som et kærlighedsbarn mellem selve Zeus og prinsessen Danaë, der var datter af kong Akrisios.
En forudsigelse fra oraklet i Delfi gjorde, at Akrisios forsøgte at dræbe sin datter og barnebarnet, men det mislykkedes, og senere kom Perseus ved et uheld til at dræbe Akrisios ved et sportsstævne.
Derefter nægtede halvguden dog at vende hjem.
Kilde: Wikipedia.
Både søndag aften og mandag aften ser det ganske fornuftigt ud, hvis man gerne vil se efter stjerneskud, lyder der fra Mette Zhang, der er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).
- Altså man kan ikke udelukke, at der kan være et tyndtliggende lag af skyer højt på himlen, men man vil godt kunne se noget, hvis man er ude og kigge efter stjerneskud, siger hun.
Meteorsværme – der også kaldes stjerneskudssværme - er skyer af små sand- og støvkorn, der er rester fra en komet.
Perseiderne kommer fra kometen Swift Tuttle, der sidst kom forbi Jorden i 1992.
- Nu går der omkring 130 år før den kommer igen, men når den gør, så kommer den så tæt på, at der er en ikke usandsynlig risiko for, at den hamrer ned i Jorden, lyder det fra Peter Laursen.
Ifølge astrofysikeren er kometen omtrent ti gange større end den meteor, der udryddede dinosaurerne.
- Men der er altså 100 år til, så det går ikke udover os, siger han.