Heino hyldet for redningsaktion – mand overlevede hjertestop

For nylig hyldede Midt- og Vestsjællands Politi 13 gæve mænd og kvinder, der hver især har gjort en forskel for et andet menneske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Heino Bjørnsholm fra Mørkøv har efterhånden kørt lastbil i nogle år.

- Jeg kom i lære som chauffør i 1996, siger Heino Bjørnsholm.

Han har da også oplevet lidt af hvert på vejene gennem årene.

- Jeg har set nogle forskellige ulykker ske, det er der ingen i tvivl om.

Artiklen fortsætter under billedet...

Heino Bjørnsholm fra Mørkøv har modtaget en pris fra Midt- og Vestsjællands Politi for sin helteredning.
Heino Bjørnsholm fra Mørkøv har modtaget en pris fra Midt- og Vestsjællands Politi for sin helteredning. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Intet slår dog den situation, han pludselig fandt sig selv i på en råkold morgen i starten af året.

- Det er første gang, jeg er så tæt på. Heldigvis, vil jeg så sige, for det er lidt en grim oplevelse.

Det var klokken 06.15 om morgenen den 25. januar, at Heino Bjørnsholm måtte bremse op, da han så en holdende bil midt på Søvejen i Jerslev.

Artiklen fortsætter under billedet...

Heino Bjørnsholm fra Mørkøv så en bil holdende midt på søvejen i Jerslev i januar måned. Det viste sig, at der sad en livløs mand på passagersædet.
Heino Bjørnsholm fra Mørkøv så en bil holdende midt på søvejen i Jerslev i januar måned. Det viste sig, at der sad en livløs mand på passagersædet. Foto: Jesper Hald

Inde i bilen, som var låst, sad en livløs 61-årig mand.

- Så hoppede jeg ud af bilen og kiggede ind af sideruden til bilen. Her hang en mand i selen, og bilen var låst. Så ringede jeg 112.

Slog ruden ind for at redde ham

Heino Bjørnsholm løb derefter tilbage til lastbilen.

- For at finde min hammer, og så løber jeg tilbage. Det er først anden gang, jeg slår, at ruden går i stykker, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet...

Heino Bjørnsholm måtte bruge en hammer for at bryde ind i den aflåste lastbil, hvor en livløs mand befandt sig.
Heino Bjørnsholm måtte bruge en hammer for at bryde ind i den aflåste lastbil, hvor en livløs mand befandt sig. Foto: Jesper Hald

Efter at have knust sideruden i passagersædet, forsøger Heino Bjørnsholm at hive manden ud af bilen. Men mandens fødder sad fast under pedalerne, og her var det ved at gå galt for dem begge to.

- Da han hang lidt ude af bilen, der var der to, der var ved at køre ind i både ham og mig, imens jeg prøvede at få ham ud af bilen.

Til sidst fik han hevet manden ud. Kort efter kom to andre personer hen for at yde førstehjælp. Manden overlevede et hjertestop - og det skyldes i høj grad Heino Bjørnsholm og medhjælpernes redningsindsats.

- Det var simpelthen altafgørende for redningen af den her persons liv. Lastbilchaufføren reagerede måske lidt mere resolut og handlekraftigt end andre bilister og borgere måske ville have gjort, siger Martin Bjerregaard, der er kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Fik en dusør fra politiet på 1.000 kroner

For nylig fik Heino Bjørnsholm så post fra politiet. Først troede han, det var en fartbøde, men heldigvis var indholdet af noget mere sjældent - og sjovere – karakter.

Der var et diplom og en dusør på 1000 kroner.

Artiklen fortsætter under billedet...

Heino Bjørnsholm har modtaget et diplom og en dusør på 1000 kroner fra politiet for at redde en mand med hjertestop.
Heino Bjørnsholm har modtaget et diplom og en dusør på 1000 kroner fra politiet for at redde en mand med hjertestop. Foto: Jesper Hald

Heino Bjørnsholm har ikke mødt den 61-årige mand, hvis liv han var med til at redde tidligere på året, men hvis han læser med, har han en besked:

- Så vil jeg sige til ham. Jeg er glad for at du blev holdende der midt på vejen og ikke havde nået at køre ind til siden, for hvis du bare var holdt ind til siden, havde man tænkt, at der var én, der bar sad og snakkede i telefon eller et eller andet. Så var man kørt videre.

Han havde så måske også været der tre kvarter senere, når jeg kom tilbage, men så havde det været alt for sent.

Redningsaktion hyldet
Foto: Jesper Hald