Havørne sætter ynglerekord i 2020

138 små havørne er kommet på vingerne i Danmark i år, og det vækker stor begejstring hos Dansk Ornitologisk Forening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et rekordstort antal havørne er i år blevet udklækket og flyveklar i reder landet over. Frem til 1996 havde der ikke været havørne i Danmark i 100 år, så at der nu bliver sat ynglerekord er en succes, lyder det fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

- Det er fedt, fordi havørnen hører til i den danske natur. Den gør gavn, og så vækker den virkelig begejstring hos folk, fortæller Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i DOF.

Konkurrent til jægeren

Foreningen gør hvert år status over ørnebestanden, og i år er der 134 ynglepar af havørne, som altså tilsammen har fået 138 unger ud at flyve. 

Læs også
Havørne fundet døde med fugleinfluenza i Næstved og Maribo
Læs også
Havørne fundet døde med fugleinfluenza i Næstved og Maribo

Havørnen blev udryddet herhjemme i slutningen af 1800-tallet, jægere ifølge Kim Skelmose så den som en konkurrent. De mente, at den snuppede deres bytter, så man skød den, og til sidst var det slut med havørne i Danmark.

Da Projekt Ørn blev etableret af Dansk Ornitologisk Forening i 1992, lød målet, at Danmark i 2040 skulle have 75 par havørne, og det må man sige er lykkes før tid. 

Lolland og Falster populært for havørne

Danskerne har i den grad taget ørnene til sig. Flere steder i landet er der sat kameraer op i rederne, så folk via internettet kan følge med i livet som havørn. Flere hundrede tusinde mennesker har set optagelserne, der blandt andet bliver lavet i Saksfjed-Hyllekrog på Lolland, hvor der kom nyt kamera op i reden 21. december.

Fakta om havørnen:

  • Med et vingefang på op imod 250 centimeter er havørnen Nordeuropas største rovfugl. 
  • Hunnen kan veje op imod 7 kilo, mens hannen i reglen kun vejer omkring 5 kilo.
  • Havørnen er i fremgang i alle lande i Nordeuropa.
  • Havørnen blev udryddet i den danske natur i slutningen af 1800-tallet.
  • I 1996 etablerede den sig på ny som dansk ynglefugl.
  • Danske havørne begynder deres ynglesæson ud på vinteren, og de kan allerede ruge mod slutningen af februar.

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening

Særligt Fyn har i år haft en stor lokal fremgang fra 24 til 29 ynglepar, og Lolland, Falster, Sydfyn og Sydøstjylland i særdeleshed hører fortsat til havørnens danske kerneområder.

- Lolland og Falster er gode områder for havørnen, fordi det ligger tæt på Tyskland, hvor de er kommet op fra, og fordi der er gode muligheder for at finde føde og for at yngle, fortæller Kim Skelmose. 

200 ynglepar ikke umuligt

Nu er hans og foreningens håb, at havørnene i Danmark formerer sig endnu mere.

- Med de erfaringer, vi har høstet de senere år, tror vi, at en bestand på 160-180 ynglepar er realistisk. Og 200 ynglepar er ikke umuligt. Med sin kystlinje på 7.300 kilometer og sine mange fuglerige fjorde og søer er Danmark et ideelt landskab for havørnen, der primært lever af vandfugle og fisk, siger Kim Skelmose.



Nyhedsoverblik