Gymnastikopvisning, balloner og taler - her kan du fejre grundlovsdag

I dag bliver grundlovsdag fejret på både klassisk vis og med en række nye initiativer, som skal få især børn og unge til at fejre dagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Grundlovsdag er traditionelt forbundet med fest og politiske taler – og i år er ingen undtagelse.

Her i regionen taler flere politikere ved grundlovsarrangementer fra Gedser i syd til Odsherred i nord.

Klokken 12 starter regionen – og nationens sydligste grundlovsarrangement ved Gedser Odde med taler fra blandt andre EU-politiker Marianne Vind (S), regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S) og borgmester i Guldborgsund Kommune Simon Hansen (S).

I eftermiddag klokken 15 taler landbrugs- og fødevareminister Jakob Jensen (V) til grundlovsdag på Broksø Gods og senere på dagen, klokken 16, starter der også et grundlovsmøde på Vallekilde Højskole i Odsherred.

Her kan du høre politikerne holde tale:

  • Marianne Vind (S), europaparlamentariker, Sydstenen på Gedser Odde klokken 12.00, Friluftszonen i Herlufmagle klokken 15.00.

  • Simon Hansen (S), borgmester i Guldborgsund Kommune, Sydstenen på Gedser Odde klokken 12.40.

  • Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland, Sydstenen på Gedser Odde klokken 13.35.

  • Jakob Jensen (V), folketingsmedlem og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Broksø Gods ved Næstved klokken 15.

  • Louise Schack Elholm (V), folketingsmedlem, kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde, Naturskolen ved Maribo klokken 12, KUMUS i Guldborgsund klokken 12.45, Monrad Selskabet i Nykøbing Falster klokken 14, Gyrstinge Skovkro klokken 16.30, Holbæk klokken 19.

  • Zenia Stampe (RV), folketingsmedlem, Radikale Venstres grundlovsfest i Holbæk klokken 13.

  • Sascha Faxe (AL), folketingsmedlem, Kalvehave havn fra klokken 14.

  • Morten Messerschmidt (DF), folketingsmedlem og partiformand, Ubby Kultur- og forsamlingshus ved Kalundborg fra klokken 12.00.

  • Pernille Vermund (NB), folketingsmedlem og partiformand, Næstved klokken 11.15

Kilde: Altinget.dk

Fokus på børn og unge

Dagen igennem er det også muligt at fejre grundlovsdag ved en række arrangementer, som er støttet af det nystartede Grundlovsfesten.

Det er et landsdækkende initiativ, som er støttet af Nordea-fonden og TrygFonden. 

quote Det er i dyb misundelse af, hvordan de gør i Norge og USA

Olav Hesseldahl, initiativtager og daglig leder af Grundlovsfesten.

Formålet med initiativet er at øge børn og unges lyst til at tage aktiv del i demokratiet, fortæller Olav Hesseldahl, der er initiativtager og daglig leder af Grundlovsfesten.

- Grundlovsdag har eksisteret i 174 år, så det er ikke noget nyt at markere dagen. Du kan bladre i historiebøgerne, hvor du finder billeder af talestole med dannebrog og stole i rækker, siger han. 

- Det nye er, at vi tager fat i børn og engagerer dem. Det gør vi ved at understøtte 30 fester over hele landet med forventet deltagelse af 10.000 børn og unge.

Fester for at huske

Grundlovsdag har været fejret siden den første danske grundlov den 5. juni 1849, men ifølge initiativtagerne af Grundlovsfesten kunne vi godt lære lidt af andre lande, når det kommer til at fejre nationens nationaldag.

- Det er i dyb misundelse af, hvordan de gør i Norge og USA. De er sindssygt gode til at fejre landets fødselsdage, siger Olav Hesseldahl.

- I Danmark er 5. juni også fars dag, som måske tager lidt opmærksomhed, og for mange er det en fridag, som bliver brugt til at tage i sommerhus eller andet. Derfor vil vi gerne med fest som et middel forsøge at få alle danskere til at huske, det er grundlovsdag og en bog med en masse regler, som gør, at vi kan leve så fordrageligt, som vi gør.

Flere skoler, efterskoler og højskoler har meldt sig under Grundlovsfestens fane. 

Blandt andet Gerlev Idrætshøjskole ved Slagelse, hvor de i dag holder grundlovsfest med picnickurve, grundlovstaler og ballon-underholdning for børn.

Du kan finde flere grundlovsfester herunder.

Her finder du Grundlovsfestens arrangementer i vores område


Nyhedsoverblik