Gymnasieelever: Alkoholforbud skubber festen ud i utrygge rammer

Styrelse opfordrer gymnasier til at indføre forbud mod alkohol til fester fra skolestart til efterårsferie.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis man forbyder alkohol til fester på landets ungdomsuddannelser, skubber man festen ud i utrygge rammer, hvor der ikke er ansvarlige voksne til stede.

Det mener Madeleine Steenberg Williams, der er forkvinde hos organisationen Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

- Unge mennesker stifter ofte bekendtskab med alkohol for første gang i gymnasietiden. Når man skubber til sine grænser, er det betryggende, at der trods alt er voksne til stede, siger hun.

Sundhedsstyrelsen opfordrer til at ændre alkoholkultur

Reaktionen kommer, efter at Sundhedsstyrelsen har sendt et brev til rektorerne på landets gymnasier og erhvervsskoler, hvori man opfordrer til at ændre alkoholkulturen.

quote En løsning er, at man ikke udskænker drikkevarer med en alkoholprocent på mere end fem procent

Madeleine Steenberg Williams, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Et af forslagene går på, at man bør indføre et forbud mod alkohol på skolerne fra skolestart og frem til efterårsferien. Det er en periode, hvor mange fester typisk finder sted.

- Et forbud er ikke realistisk. Men en løsning, som vi længe har været fortaler for, er, at man ikke udskænker drikkevarer med en alkoholprocent på mere end fem procent, lyder det fra Madeleine Steenberg Williams.

Det er også et af de forslag, som Sundhedsstyrelsen kommer med i brevet. Her opfordres der til, at der skal være et generelt forbud mod servering af alkohol over den grænse.

Bør gøre studieturene alkoholfrie

Ifølge styrelsen bør skolerne også forpligte sig til at gøre studieturene alkoholfrie. Men også det forslag møder modstand hos gymnasieeleverne.

- Begrundelsen er den samme. Det ender med, at de unge finder et alternativt sted at drikke alkohol. Man skal jo huske på, at de er gamle nok til at købe det selv, siger forkvinden.

Madeleine Steenberg Williams ser dog positivt på, at skolerne vil inddrage eleverne i en dialog om alkoholpolitikken.

- Vi mener, at eleverne skal være med til at skabe en alkoholpolitik, hvor der eksempelvis oplyses om konsekvenserne ved at drikke alkohol eller ved at drikke flere dage i træk.

- Der skal sættes fokus på, at det ikke er sundt. Vi ser selv kritisk på unges alkoholindtag, så vi er naturligvis klar til at kigge på, hvordan det kan gøres anderledes.

Hun foreslår, at skolerne sørger for, at der eksempelvis er alkoholfrie alternativer til festerne.