Gigtpatienter venter længe på deres operation - nu tilbydes de i stedet virtuel træning

På grund af coronavirussen venter 220 gigtpatienter i Region Sjælland på en operation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Er der noget ubehag, nå jeg trykker her, spørger fysioterapeut Dorthe Brøndum Rasmussen, mens hun trykker på Britta Bormann Pedersens ene knæ.

Det gør ondt, når knæet svigter.

Derfor er den 77-årige kvinde fra Stevns kommet under kyndige hænder på Næstved Sygehus og ligger nu på briksen.

quote Når jeg sidder ned, gør det ondt

Britta Bormann Pedersen, Stevns

- Nej, det gør bare ondt, når jeg går meget. Og når jeg sidder, gør det ondt, og når jeg skal sove, gør det også ondt, svarer hun.

Derfor trykker Dorthe Brøndum Rasmussen på nogle forskellige strukturer omkring knæet for at finde ud af, hvor der er smerter.

- Arh, hun er sgu hård, siger Britta Bormann Pedersen, der undersøges for slidgigt i knæet.

Hun er lagt fra den eneste, som bliver undersøgt for gigt. Coronakrisen har givet kø hos kirurgerne, og 220 gigtpatienter i Region Sjælland venter på en operation.

Den lange ventetid får nu regionen til at fremskynde et forskningsprojekt, hvor patienterne bliver indkaldt til en screening. Her vurderer fysioterapeuter ligesom Dorthe Brøndum Rasmussen, om træning kan være vejen frem i stedet for operation eller alternativt gøre ventetiden mere udholdelig.

Artiklen fortsætter under billedet.

Britta Bormann Pedersen undersøges for slidgigt i det ene knæ. 
Britta Bormann Pedersen undersøges for slidgigt i det ene knæ.  Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Det sker på Næstved og Slagelse sygehuse, som har iværksat projektet, der skal afkorte ventetiden for patienterne, inden de eventuelt skal opereres.

- Lige nu er der 600 mennesker, som har ondt i deres knæ og venter på at komme ind til kirurgerne i forhold til at få vurderet, om de skal opereres eller ej.  Med den her forundersøgelse sikrer vi, at de hurtigere kommer til en målrettet behandling, siger Søren Thorgaard Skou, professor på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse.

Professor forudser økonomisk gevinst

Derfor er undersøgelsen, som Britta Bormann Pedersen får, bare det første skridt.

Hvis patienterne ikke bliver sendt direkte til en operation, får de i stedet tilbuddet om at deltage i otte ugers virtuel træning, som for eksempel kan ses via en iPad eller en computer.

quote Det ville også være bedre for samfundet, fordi vi er i stand til at udsætte og måske endda undgå nogen operationer

Søren Thorgaard Skou, professor på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse

- I bund og grund er det øvelser, der kan laves hvor som helst. Det kræver ikke rigtig meget udstyr, siger Søren Thorgaard Skou.

Den virtuelle træning kan ikke erstatte en operation, men lidt sved på panden hjemme i stuen kan godt gøre en forskel.

- Vi har tidligere lavet studier, der viser, at to ud af tre patienter kan skubbe deres operation minimum to år, hvis de gennemgår et struktureret behandlingsforløb, der blandt andet består af træning. Jeg tror, det er urealistisk, at vi kan undgå en hel masse operationer. Men jeg vil tro, at vi kan undgå nogle, og så ved jeg, at vi kan skubbe en hel masse, siger Søren Thorgaard Skou.

Artiklen fortsætter under billedet.

Professor Søren Thorgaard Skou håber, at mange personer vil tage imod det nye tilbud om virtuel træning.
Professor Søren Thorgaard Skou håber, at mange personer vil tage imod det nye tilbud om virtuel træning. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Britta Bormann Pedersen håber, at hun kan blive smertefri. Så hun er klar på en gang træning på iPad'en.

- Det, synes jeg altså, er smart, for hvis jeg skulle køre fra Rødvig til Næstved... Arh det er lidt langt, siger hun.

Søren Thorgaard Skou håber også, at endnu flere personer vil tage imod det nye tilbud om virtuel træning.

- Hvis 12 personer gennemgår et trænings- og uddannelsesforløb ligesom dette projekt, så vil der bare være en, der skulle undgå operationen, for at det kan betale sig rent økonomisk. Det vil altså både være en fordel for patienten i form af færre smerter og bedre funktion og være bedre for samfundet, fordi vi er i stand til at udsætte og måske endda undgå nogen operationer, siger han.

Gigtforening: Det skal ikke erstatte operationer

Hos Gigtforeningen hilser man den virtuelle træning velkommen, men patientforeningen advarer mod at lade træningen erstatte operationer.

- Det er rigtigt godt, hvis patienternes ventetid kan gøres mere udholdelig under ventetiden. For det er smertefuldt og svært for mange gigtpatienter, at deres operationer er blevet udskudt under nedlukningen. Region Sjælland bør derfor også som andre regioner lægge en plan med en tidshorisont frem, så patienterne ved, hvornår ventelisterne er afviklet, siger Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen.

130912_Roskilde_sygehus_logo.jpg
Læs også
Ni medarbejdere og fire patienter på hospital smittet med coronavirus
130912_Roskilde_sygehus_logo.jpg
Læs også
Ni medarbejdere og fire patienter på hospital smittet med coronavirus

- Man kan godt blive bekymret, når regionen fremlægger det, som om det digitale projekt kan erstatte en operation. For det er i forvejen lægens opgave i udredningen at vurdere, om man skal opereres, og afprøve, om patienten kan nøjes med vægttab eller genoptræning. Vi ser digital genoptræning som en hjælpende hånd, ikke et vidundermiddel.

Forskere vil løbende indsamle resultater for både patienter og fysioterapeuter i Region Sjælland. Herefter skal et forskningsprojekt vise, om man kan udbrede projektet til andre patientgrupper.


Nyhedsoverblik