Gedigent blæsevejr i vente – risiko for vindstød af stormstyrke

Vejret bliver i kommende uge en blandet pose bolsjer, startende med vindstød af stormstyrke frem mod mandag, der ellers tegner til at blive solrig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter en lørdag i solens stråler byder dagen i dag på det stik modsatte. Skydækket er trukket op med mulighed for regn af og til i hele regionen. Weekendens vejr er således på flere måder en alsidig ouverture til en endnu mere alsidig uge på den meteorologiske front.

Her giver vagthavende meteorolog ved DMI, Martin Lindberg, en status på ugen der kommer:

Allerede i løbet af søndagen tager vinden til i styrke. I skrivende stund er vinden let til frisk fra sydvest og vest – ved kysterne stedvis op til hård – inden den i aften og nat går i nordvest og tager til i styrke.

quote Mandag bliver vejrmæssigt en fin dag – men med blæst

Martin Lindberg, vagthavende meteorolog, DMI

- Vinden tager til i løbet af aftenen, og i nat får vi en hård vind over land og ved kysterne stormende kuling fra vest og senere nordvest, forklarer han og tilføjer:

- Det betyder, at vi ud sidst på natten får vindstød på op til 21-23 meter i sekundet.

Lokalt kan vindstødene ved kysterne endda nå yderligere op over de 24,5 meter i sekundet, som er grænsen for stormstyrke.

Sol og blæst

Mandag morgen er der således solid medvind i vente på cykelstien, hvis turen går i sydøstlig retning. En tur på jernhesten i den modsatte retning vil i sagens natur kræve noget mere pedalkraft, dog forventes vinden ud på eftermiddagen at aftage til en let til frisk vind fra nordvest.

- Mandag bliver vejrmæssigt en fin dag – men med blæst. Vi får i morgen en del sol, ligesom det overvejende holder tørt. Lokalt kan der endnu falde lidt byger særligt først på morgenen, siger Martin Lindberg.

Fra dagens start ligger temperaturen på 6-7 grader, men ud på dagen dykker temperaturen til omkring 4 grader.

Opholdsvejret fortsætter tirsdag, men der bliver længere mellem solens stråler.

- Det bliver mest skyet med lidt sol først på dagen, men ellers er det skyet det meste af dagen, forklarer Martin Lindberg og tilføjer:

- Til aften klarer det op, når solen er gået ned.

Forhøjet vandstand

Herfra bliver prognosen lidt mere usikker – men på nuværende tidspunkt er der ifølge Martin Lindberg udsigt til nogle spændende dage, set fra et meteorologisk perspektiv:

- Onsdag bliver det skyet, men med opholdsvejr først på dagen, inden der fra midt på eftermiddagen kommer regn ind fra nordvest, som sidst på eftermiddagen også når Falster, siger han og fortsætter:

- Det er et bånd med regn, som passerer ind over landet. Ud på aftenen vil der stedvist fortsat kunne falde enkelte byger – og enkelte steder vil det kunne falde som slud, imens der i løbet af natten kan falde snebyger lokalt særligt i Nordvestsjælland.

quote Vinden tiltager i løbet af natten til en frisk kuling fra nordvest med risiko for vindstød tæt ved stormstyrke

Martin Lindberg, vagthavende meteorolog, DMI

Torsdagen forventes også at starte noget koldere, med temperaturer balancerende omkring frysepunktet. Lokalt er det ifølge meteorologen "ikke umuligt", at landskabet også vil bære præg af de "vinterlige byger".

Alt imens tager vinden nok en gang til i styrke.

- Vinden tiltager i løbet af natten til en frisk kuling fra nordvest med risiko for vindstød tæt ved stormstyrke, 20-24 meter i sekundet, torsdag morgen.

Flere dage med vind fra nordvest øger samtidig risikoen for høj vandstand flere steder, påpeger meteorologen:

- Her opfordrer jeg til, at man følger med på DMI’s hjemmeside. Særligt i Roskilde Fjord, Isefjord og sandsynligvis kystområderne ned i Storebælt er der risiko for lokal forhøjet vandstand.

DMI varsler om potentiel risiko for forhøjet vandstand flere steder i regionen i den kommende uge. (arkivfoto)
DMI varsler om potentiel risiko for forhøjet vandstand flere steder i regionen i den kommende uge. (arkivfoto) Foto: Finn Solvang / Privatfoto

Det vinterlige vejrlig bider dog sig ikke for alvor fast på ugens fjerde dag.

I løbet af torsdagen vil temperaturen stige et par grader som følge af vindretningen, der hiver lunere luft med ind fra Kattegat og Skagerrak, for igen at nå ned på frysepunktet natten til fredag.

Gældende for hele landet lyder prognosen for kommende fredag ifølge DMI:

- Mest tørt med sol mange steder, men ud på eftermiddagen mere skyet i Jylland vestfra. Temp. op mellem 1 og 5 graders varme, mildest ved Vestkysten. Let til frisk vind fra nordvest, ved kysterne østpå stedvis hård vind, der aftager og bliver svag til jævn fra vest og nordvest. Om natten først ret klart i de østlige egne, ellers bliver det mest skyet vestfra men det holder stort set tørt. Temp. ned mellem 3 grads frost og 4 graders varme, koldest østpå. Svag til jævn vind, mest fra vest og nordvestvest, ved kyster stedvis frisk vind.