Gaslæk hæver det lokale beredskab: - Vi følger situationen nøje

Politiet ønsker ikke at fortælle, hvordan beredskabet er hævet i vores landsdel. Et elnet-forsyningsselskab oplyser, at de følger situationen nøje.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forsvaret og politiet er gået i beredskab - og de lokale forsyningsselskaber har øget patruljeringen omkring kritiske anlæg. 

Det er status, efter der mandag og tirsdag opstod læg på de russiskejede gasledninger Nord Stream 1 og 2, der er bygget til at sende gas fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen.

Ifølge regeringen er lækagerne opstået på grund af bevidst sabotage og altså ikke et uheld.

På Sjælland ligger flere kritiske anlæg i den danske forsyningssektor, blandt andet den nye gaskompressorstation i Everdrup øst for Næstved. Den er bygget for at kunne komprimere norsk gas, der sendes fra Nordsøen til Polen via gasledningen Baltic Pipe. Samtidig findes et at Danmarks to gaslagre ved Stenlille på Midtsjælland.

Ved Stenlille driver Gas Storage Denmark den ene af to gaslagre. Arkivfoto.
Ved Stenlille driver Gas Storage Denmark den ene af to gaslagre. Arkivfoto. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

Selvom politiet er sat i beredskab, er de dog meget tilbageholdende med information om deres arbejde. 

quote I første omgang så tjekker vi op på sikkerheden, og sætter vagter til at foretage ekstra ture

Lasse Bjerre Sørensen, pressechef hos Cerius og Radius

Meldingen fra de lokale politikredse er onsdag, at al information om beredskabet skal gå via Rigspolitiet - og hos dem er svaret til TV2 ØST, at de ikke ønsker at oplyse noget som helst om politiets indsats i forhold til det hævede beredskab.

TV2 ØST kan dog ved selvsyn konstatere, at der er politi til stede ved gaskompressorstationen i Everdrup.

Har vagter ude - og følger situationen tæt

Hos elnet-selskabet Cerius hævede man beredskabet efter et møde tirsdag morgen klokken 07.00. Det fortæller Lasse Bjerre Sørensen, der er pressechef hos selskaberne Cerius og Radius.

- Vi satte os ned og fandt planerne frem. I første omgang så tjekker vi op på sikkerheden, og sætter vagter til at foretage ekstra ture rundt, det vi kalder runderinger, ved de anlæg, hvor vi vurderer, at det kan have en særlig interesse. Samtidig skærpede vi adgangskontrollen til en række af vores domiciler, siger han.

Cerius holder ekstra godt øje med el-infrastrukturen i landsdelen. (Arkivfoto, TV2 ØST).
Cerius holder ekstra godt øje med el-infrastrukturen i landsdelen. (Arkivfoto, TV2 ØST). Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Han oplyser, at man ikke har bedt politiet om hjælp til øget overvågning.

- Man vil ikke se uniformeret personel eller vagter ved vores ejendomme. Men er man nabo til en installation, eller måske en transformatorstation, så vil man nok se flere medarbejdere komme forbi end ellers, siger han.

Han oplyser at selskabet naturligvis følger situationen tæt og især holder øje med meldinger fra Energistyrelsen.

- Vi passer på elnettet, så kunderne ikke behøver at tænke på det. Vi har en stor beredskabsbog, så vi er godt forberedt på alle muligheder. For os, så er det vigtigt, at kunder lige så ubekymret kan tænde for stikkontakterne i dag, som de kunne i forgårs, før alt det her skete, siger han.

Beredskab under regeringen

Efter at det tirsdag kom frem, at de to rørledninger var blevet ødelagt ved eksplosioner, der kun kan beskrives som sprængninger, så aktiverede regeringen Den Nationale Operative Stab - forkortet NOST.

NOST aktiveres ved alvorlige situationer i Danmark. Det er eksempelvis sket i forbindelse med togulykken på Storebælt i 2019, efter angrebet på Krudttønden i 2015 og under coronapandemien.

20220927-104138-6-4095x2682ma
Læs også
Beredskabsniveau hævet til næsthøjeste niveau efter gaslæk
20220927-104138-6-4095x2682ma
Læs også
Beredskabsniveau hævet til næsthøjeste niveau efter gaslæk

Det næsthøjeste niveau

Da beredskabet tirsdag blev hævet, bad Energistyrelsen samtidig forsyningsselskaberne hæve sektorberedskabsniveauet i både el- og gassektoren til 'orange', det næsthøjeste niveau på skalaen.

- Brud på gasrørledninger sker yderst sjældent, og derfor ser vi grund til at hæve beredskabsniveauet som et resultat af de hændelser, vi har set i løbet af det seneste døgn. Vi ønsker at sikre grundig overvågning af Danmarks kritiske infrastruktur for at styrke forsyningssikkerheden fremadrettet, udtaler direktør for Energistyrelsen, Kristoffer Böttzauw i en pressemeddelelse.

Sådan er beredskabet for gas- og elsektoren

Sektorberedskabsniveauet består af 5 trin for den danske el og gassektor. Hver gang man øger et trin øges beredskabet.

Et øget sektorberedskabsniveau er udtryk for at virksomhederne i el- og gassektoren skal udvise øget opmærksomhed og kan ledsages af ekstra, konkrete foranstaltninger, som relevante virksomheder i el- og gassektoren skal sætte i kraft.

Energistyrelsen har besluttet at el- og gassektoren skal gå op i beredskabsniveau og nu er i 'orange', som er næsthøjeste niveau, og som betyder, at sektorens selskaber skal være opmærksomme på sikkerheden omkring deres anlæg.

Early warning, Alert og Emergency er EU's kriseniveauer på gasområdet, i relation til gasmarkedet. De to kriseniveauer er ikke forbundet med hinanden og kan anvendes uafhængigt af hinanden.

Kilde: Energistyrelsen

Konkret betyder det øgede beredskab, at der udmeldes konkrete foranstaltninger, som virksomhederne i el- og gassektoren skal implementere med henblik på at øge sikkerheden på for eksempel anlæg, bygninger og installationer. 

20220927-151306-L-1920x1280we
Læs også
Gasprisen stiger i kølvandet på sabotage mod rørledninger
20220927-151306-L-1920x1280we
Læs også
Gasprisen stiger i kølvandet på sabotage mod rørledninger

Prisen på gas stiger

Onsdag formiddag afholdt forsvarsminister Morten Bødskov (S) et såkaldt doorstep, hvor han fortalte om situationen. Her blev det også oplyst, at der ventes at gå flere uger, før der er ro nok på situationen på stedet til at man kan undersøge hændelsen nærmere.

Hele situationen fik onsdag prisen på gas til at stige fra en pris på 15 kroner for hver kubikmeter gas til 18 kroner. Det er dog et stykke under den pris, som man så tidligere på året.

Onsdag meddelte Energinet også, at man vil opsætte midlertidige elmaster, for at transportere strøm fra de mange planlagte solcelleparker.


Nyhedsoverblik