Gaskrise truer – flere lokale virksomheder kan blive ramt

Det kan gå ud over flere virksomheder i TV2 ØSTs sendeområde, hvis der bliver lukket for gassen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Aktørerne på det danske gasmarked skal forberede sig på, at der kan komme en egentlig forsyningskrise.

Derfor skærper Energistyrelsen nu sit gasberedskab, skriver den i en pressemeddelelse mandag aften.

Det sker, fordi der i den seneste periode er opstået en stigende usikkerhed om gasleverancer fra Rusland, efter at landet har reduceret leverancerne til Tyskland med 60 procent.

- Det er en alvorlig situation, vi står i, og den er blevet forværret med de reducerede leverancer fra Rusland til det europæiske gasmarked, siger vicedirektør i Energistyrelsen Martin Hansen i meddelelsen.

- Vi følger udviklingen på gasmarkederne nøje. Vi får stadig gas i Danmark, og vi har planer klar til at sikre forbrugerne. Vi står heldigvis robust i Danmark, fordi vi har meget grøn energi, lyder det.

Beredskabsniveaet hævet

Energistyrelsen har erklæret såkaldt "Early Warning", der fungerer som et signal til aktørerne på gasmarkedet om at forberede sig. Det er det laveste af tre forskellige beredskabsniveauer.

Gaslagrene i Danmark er lige nu 75 procent fyldte. De skal gerne være 80 procent fyldt fra november, hvis de skal leve op til den fælles EU-målsætning.

Gode råd til at spare på stigende elpriser
Læs også
Elpriserne stiger - se her, hvor du kan spare
Gode råd til at spare på stigende elpriser
Læs også
Elpriserne stiger - se her, hvor du kan spare

Skulle Danmark ende i en regulær gaskrise, så er der en nødplan klar, så danskerne ikke skal frygte et koldt hjem hen over vinteren. Det fortæller klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

- Vi er forberedt på, at der kan opstå en nødsituation. Vi er der ikke endnu, men vi er forberedt, understreger han.

Virksomheder kan ende med at mangle gas

Planen går blandt andet ud på, at de største gasforbrugende virksomheder kan ende med at få lukket deres gastilførsel helt eller delvist i en periode.

Energistyrelsen har allerede været i dialog med erhvervslivet om, hvem der kan ende med at skulle bidrage i en eventuel krise.

- De fleste af de meget gasforbrugende virksomheder har planer klar til at kunne erstatte gas, men vi vil nu tage fornyet kontakt til virksomhederne for at høre, om myndighederne kan gøre noget for at hjælpe dem, siger vicedirektør Martin Hansen.

000_1gr417-1920x1185we
Læs også
Sjællandsk energiselskab sparker russiske leverandører på porten
000_1gr417-1920x1185we
Læs også
Sjællandsk energiselskab sparker russiske leverandører på porten

I TV2 ØST's sendeområde er der tale om virksomhederne Harboe Bryggeri i Skælskør, Royal Unibrew i Faxe, Ardagh Glass Holmegaard i Fensmark, Kalundborg Refinery, Saint Gobain i Kalundborg, der producerer byggematerialer, og slagteriet Danish Crown i Ringsted. 

Lukkede gashaner vil betyde, at Ardagh Glass Holmegaard i Fensmark må lukke for ovnene i en periode, fortæller finansdirektør Kim Holmberg.
Lukkede gashaner vil betyde, at Ardagh Glass Holmegaard i Fensmark må lukke for ovnene i en periode, fortæller finansdirektør Kim Holmberg. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Et luk for gashanerne vil især have store konsekvenser for Ardagh Glass Holmegaard i Fensmark. De producerer glas til blandt andet øl og har ikke mulighed for at opvarme deres ovne på andre måder end med gas.

- Hvis der er ikke er noget gas, og vi ikke får nogle forsyninger af gas, så er vi nødt til at slukke ovnene og lægge dem i dvale i en periode. Vi ser ikke en stor overhængende fare for, at gassen vil blive lukket ned. Hvis den skulle blive lukket ned har vi vores egne planer klar til, hvordan vi skal håndtere det. Lige nu er det stadig en tænkt situation, siger Kim Holmberg, Finansdirektør i Norden, Ardagh Glass Holmegaard, til TV2 ØST.

Spar på gassen

Både Energistyrelsen og ministeren opfordrer danskerne og danske virksomheder til, at man sparer på gassen, hvor det er muligt.

- Vi er nemlig i gang med at fylde vores lagre af gas og få gjort Danmark klar til hvilken som helst situation, siger ministeren.

20181217-102024-L-1920x1280we
Læs også
Din pris for at få leveret strøm fordobles - og du kan intet gøre
20181217-102024-L-1920x1280we
Læs også
Din pris for at få leveret strøm fordobles - og du kan intet gøre

Dan Jørgensen er ikke i tvivl om, at spørgsmålet om gas også er blevet en del af det politiske spil mellem EU og Rusland. Derfor skal man forberede sig på to scenarier, siger han.

- Det ene er, at Rusland slukker helt for gastilførslen til Europa. Det andet er, at vi selv vælger at sige, at vi ikke længere vil tage imod det.

Under alle omstændigheder skulle Danmark være polstret til en krise, siger han og nævner, at Tyrafeltet, der producerer gas i den danske del af Nordsøen, åbnes igen i midten af 2023.

- Og derfra bliver vi selvforsynende, lyder det.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nyhedsoverblik