Godt nyt til haveejerne - genbrugsstationer åbner igen

Genbrugspladserne genåbner på opfordring fra KL igen fra tirsdag, efter sundhedsmyndighederne har vurderet risikoen for smittespredning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Genbrugspladser over hele regionen har siden midten af marts måned været lukket helt eller delvist ned.

Risikoen for smittespredning af corona-virus har været argumentet for, at borgere ikke har kunnet komme af med deres affald – herunder haveaffald, hvilket har vakt stor frustration blandt mange haveejere.

quote Jeg vil derfor opfordre til, at alle ikke kører afsted tirsdag morgen

Jacob Bjerregaard, formand for KL's Miljø- og Forsyningsudvalg

Men nu ser det ud til, at haveejerne og mange andre alligevel kan komme af med deres overflod af jordisk gods.

- Sundhedsmyndighederne vurderer nu, at kommunerne kan åbne genbrugspladserne for private, hvis en række sikkerhedsforanstaltninger følges, skriver KL i en meddelelse.

Anbefalingen er derfor til landets kommuner, at genbrugspladserne åbnes igen fra og med tirsdag den 31. marts, altså om tre dage.

Selskab åbner alle stationer

Hos Affald+ er beslutningen om at åbne alle genbrugspladser allerede truffet. Her i området driver Affald+ 20 genbrugspladser i Vordingborg, Næstved, Faxe, Slagelse, Sorø og Ringsted Kommuner.

Her bliver nyheden om, at der kan genåbnes, modtaget positivt.

Jeg synes, at det er en rigtig god idé at åbne igen. Vi blev pålagt at skulle lukke, så det har vi gjort. Men jeg kan godt se, at det har givet nogle kæmpe problemer, når vi lukker. Men vi har hele tiden holdt os til det, som myndighederne siger, lyder det fra Poul A. Larsen, der bestyrelsesformand for Affald+-stationerne her i regionen.

Selvom han er glad for, at de nu igen kan tage imod borgerne og deres affald, så mener formanden, at det var helt rigtigt at lukke ned.

- Der har absolut været grund til at lukke ned. Der var andre, der lukkede før os, hvilket gav ekstra rund på vores stationer. Så vi kunne slet ikke sikre os, at afstandskravene blev overholdt, fordi alle kom hen til os. Så vi skyndte at lukke, siger Poul A. Larsen.

Når Affald+ genåbner sine genbrugspladser bliver det med en form for bookingsystem, hvor man via internettet kan bestillet en tidsinterval, hvor man kan besøge genbrugspladsen. Den præcise løsning bliver meldt ud senest mandag.

Frustrerede haveejere

Som TV2 ØST kunne fortælle i går, så gik det blandt andre naboerne Bente Christiansen og Helene Vilhelmsen fra Maribovej i Nakskov på, at de ikke kunne komme af med deres haveaffald.

- Det er rigtig, rigtig irriterende, sagde Bente Christiansen, midt i havearbejdet på Maribovej.

Kommunikationsmedarbejder i REFA, Kenneth Prehn, forklarede, at borgerne måtte have tålmodighed.

- De almindelige borgere bliver nødt til at have noget tålmodighed til den anden side af corona-krisen, hvor vi glæder os til at se dem igen.

Imens har erhvervsdrivende haft mulighed for at køre på genbrugspladsen.

Vent nogle dage

Siden lukningen af genbrugspladserne har KL gennem længere tid været i dialog med myndighederne om situationen, da der flere steder er opstået udfordringer med affald, der ophobes og smides i blandt andet naturen, sådan som TV2 ØST kunne fortælle om 22. marts.

KL anbefaler, at der åbnes samtidigt på tværs af hele landet, så behovet for at komme af med affaldet spredes mest muligt.

- Det er vigtigt, at vi alle sammen udviser tålmodighed, tager hensyn til hinanden og ikke mindst til de medarbejdere, der nu skal organisere pladserne på en anden måde, siger Jacob Bjerregaard, formand for KL's Miljø- og Forsyningsudvalg i en meddelelse.

- Jeg vil derfor opfordre til, at alle ikke kører afsted tirsdag morgen, og at man lige overvejer, om man kan vente med at aflevere sit affald i noget tid endnu.

KL anbefaler, at kommunerne indfører adgangsbegrænsning, der passer til den enkelte kommune. Det kan de blandt andet gøre med en portvagt, bomløsninger, nummerpladestyring, onlinebooking eller lignende.

Kommunerne bør også overveje, at have en kommunal myndighedsperson med erfaring med miljøtilsyn til stede på pladserne, lyder det fra KL.