Fra mandag må flere elever på erhvervsuddannelserne vende tilbage i skole

Nu kan elever på erhvervsuddannelserne endelig få taget kørekort, førstehjælpskurser og andre certifikater. Skolepraktik og certifikatsfag er en del af næste genåbning.

I mandags kom der mere liv på EUC Nordvestsjælland, som har afdelinger i Kalundborg, Holbæk, Fårevejle og Audebo.

Her - og på de øvrige erhvervsskoler - fik en lang række elever nemlig lov til at komme tilbage til fysisk undervisning halvdelen af tiden, mens resten af eleverne har lov til at møde i skole én dag om ugen til udendørs undervisning.

- Der har været en rigtig god stemning. Mange elever har fortalt, at de er rigtig glade for at være tilbage i deres kendte studiemiljø, hvor den fysiske tilstedeværelse også gør, at man kan interagere med hinanden på en helt anden måde, siger Malene Grandjean, vicedirektør på EUC Nordvestsjælland.

Snart kan endnu flere elever troppe op på deres erhvervsuddannelser igen. En politisk aftale åbner nemlig op for, at elever i skolepraktik kan vende tilbage på skolerne fra mandag den 22.,  og det kan elever, der skal tage certifikater også, det vil sige førstehjælpskurser, brandkurser, kørekort, svejsecertifikat og mange andre.

- Det er dejligt, at vi kan begynde at genåbne for nogle af de ting, som vores elever mangler, siger Glenny Hansen, som er uddannelsesdirektør for erhvervsuddannelserne på ZBC.

Brandkurser og førstehjælpskurser er obligatoriske på mange tekniske erhvervsuddannelser, for eksempel tømreruddannelsen.
Brandkurser og førstehjælpskurser er obligatoriske på mange tekniske erhvervsuddannelser, for eksempel tømreruddannelsen. Foto: EUC Nordvestsjælland

Svært at tage nogle kurser virtuelt

Det har blandt andet givet lidt udfordringer, at elever, der har skulle tage et certifikatsfag, ikke har kunne møde op på skolen. Hvis de står og skal i lære på en virksomhed, har underviserne på ZBC måtte skrive i elevens papirer, at eleven får det pågældende certifikat, når han/hun kommer tilbage og tager hovedforløbet.

- Men det er jo selvfølgelig svært, hvis du står i konkurrence med en, der har det fulde bevis, og så står du med et ukomplet bevis og skal sige til mester: Jeg skal altså lige på lidt skole også og lære at bekæmpe brand, for det kunne jeg ikke få på mit grundforløb. Derfor vil vi rigtig gerne have lov til at åbne op for det, og det er vi glade for, vi kan nu, siger Glenny Hansen.

På EUC Nordvestsjælland oplever de, at det især er to certifikatfag, der har givet udfordringer, fordi eleverne ikke har måtte møde op fysisk på skolerne siden december: Brandkurser og førstehjælpskurser.

- Der kan man ikke være kreativ og transportere remedier hjem til eleverne og så undervise dem i faget virtuelt, det har vi simpelthen ikke mulighed for. Og de her kurser er obligatoriske. Eleverne skal igennem de her certifikatkurser for at komme videre, siger Malene Grandjean.

Den stopklods forsvinder nu, og det glæder vicedirektøren.

- Selvom det kun er en lillebitte åbning, så er det meget glædeligt.

Malene Grandjean glæder sig over den lille åbning af erhvervsskolerne.
Malene Grandjean glæder sig over den lille åbning af erhvervsskolerne. Foto: EUC Nordvestsjælland

Tilbage i skolepraktik

Elever i skolepraktik får også lov at vende tilbage til fysisk fremmøde fra på mandag den 22. marts.

Hos ZBC drejer det sig om cirka 500 elever fordelt på 22 uddannelser.

- Hvis vi tager en It-supporter i skolepraktik, så har han været hjemsendt. Havde han været i lære i en virksomhed, så måtte han gå på arbejde og lære det, han skal. Derfor synes vi, det er ekstra vigtigt, at de elever, der er i skolepraktik får lov at komme ind, så vi kan simulere den virkelighed, som deres kammerater, med en reel praktikaftale, har, siger Glenny Hansen.

Glenny Hansen, uddannelsesdirektør hos ZBC mener, det er vigtigt at få elever i skolepraktik tilbage på skolerne. - Så vi kan simulere den virkelighed, som deres kammerater, med en reel praktikaftale, har,
Glenny Hansen, uddannelsesdirektør hos ZBC mener, det er vigtigt at få elever i skolepraktik tilbage på skolerne. - Så vi kan simulere den virkelighed, som deres kammerater, med en reel praktikaftale, har, Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

I et indslag på TV2 ØST den 15. januar sagde Glenny Hansen da også, at han håbede, politikerne ville prioritere erhvervsuddannelserne i genåbningen.

- Jeg håber, at man kigger lidt på, at vi har nogle uddannelser, der er rigtig praktiske, og som virkelig kræver noget værkstedsundervisning, hvis vi skal have dygtige faglærte, så jeg håber, at vi ligger relativt langt fremme i køen i forhold til den praktiske del af undervisningen.

Med den genåbning, der nu kommer fra på mandag, er der taget nogle vigtige skridt, mener uddannelsesdirektøren fra ZBC.

- Certifikatsfag og skolepraktik er de vigtigste for os, og lige derefter kommer resten af den praktiske undervisning. Der er vi jo heldigvis der, hvor vi må tage eleverne ind halvdelen af tiden, hvis de er ved at blive færdige med deres uddannelse, så vi kan give dem den praktiske del, de mangler, siger Glenny Hansen.

Sådan lyder aftaleteksten