Forskere kræver totalforbud mod fluorstoffer i Danmark

Fluorstoffer skal fjernes fra alle produkter i Danmark, mener Forbrugerrådet Tænk og en række eksperter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De ophober sig i naturen, mennesker og dyr. De øger risikoen for kræft og kan svække immunforsvaret. De er hormonforstyrrende, kan føre til nedsat fødselsvægt hos babyer og muligvis give fertilitetsproblemer.

Fluorstofferne med fællesbetegnelsen PFAS kan være yderst skadelige for helbredet, men findes alligevel i en lang række produkter.

Derfor opfordrer Forbrugerrådet Tænk og en række af landets førende forskere inden for blandt andet miljømedicin til, at man indfører et totalforbud mod PFAS i Danmark.

Opfordringen kommer de med i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

quote Stofferne er meget svært nedbrydelige. Det tager mange, mange år at nedbryde dem, og de bliver derfor også kaldt "evighedsstoffer"

Anja Philip, formand, Forbrugerrådet Tænk

I Danmark blev PFAS forbudt i fødevareemballage af pap og papir i 2020 på grund af deres sundhedsskadelige virkning.

Men fluorstofferne findes stadig i produkter som makeup, cremer, maling, tandtråd, regntøj, tekstiler og køkkengrej.

En af underskriverne på debatindlægget er Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk. Overfor Ritzau fremhæver hun, at fluorstofferne ikke bare lige forsvinder, når de først er blevet anvendt.

- Stofferne er meget svært nedbrydelige. Det tager mange, mange år at nedbryde dem, og de bliver derfor også kaldt "evighedsstoffer". Derfor siger vi, at vi må se at få stoppet forureningen ved kilden.

- Dels kommer vi i kontakt med dem, fordi de bliver brugt i helt almindelige hverdagsprodukter, og dels kommer de ud i miljøet, når man producerer produkterne, siger Anja Philip.

Sag fra Korsør skabte fokus

Problemet med skadelige fluorstoffer blev understreget, da en række borgere sidste år viste sig at have alarmerende høje niveauer af fluorstoffet PFOS i blodet. Stoffet stammede fra kalvekød fra et lokalt kogræsserlaug.

Cecilie Roland
Læs også
Frygter for sine børn: Højgravide Cecilie har spist forgiftet kød
Cecilie Roland
Læs også
Frygter for sine børn: Højgravide Cecilie har spist forgiftet kød

Det fritgående kvæg havde græsset på arealer, som viste sig at være forurenet med PFOS. Forureningen stammede fra brandskum, som tidligere var blevet brugt i forbindelse med øvelser på en brandskole i området ved Korsør.

Netop PFOS er for længst forbudt, men er blevet ophobet i naturen.

Anja Philip påpeger, at EU allerede har lavet en strategi for et forbud mod fluorstoffer. Men Danmark kan ikke vente på, at det bliver en realitet, mener hun og forskerne bag debatindlægget.

- Det tager for lang tid. Vi ved, at sundheds- og miljørisikoen er så stor, og derfor siger vi, at nu må vi bare handle. Danmark har før været foregangsland på kemikalieområdet, og så er EU heldigvis fulgt efter, siger hun.

Læs også
Nedslående melding til PFOS-ofre: - Det er de højeste tal, vi har set i Danmark
Læs også
Nedslående melding til PFOS-ofre: - Det er de højeste tal, vi har set i Danmark

Forbrugerrådet Tænk lægger ikke skjul på, at det vil kræve flere ressourcer til Miljøstyrelsen, som skal sikre, at der ikke importeres produkter fra udlandet, som indeholder fluorstoffer.

Bag opfordringen om et forbud står desuden Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet og Harvard University, professor Xenia Trier fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet og fire andre danske forskere.