¨

Forsamlingsforbud på ti personer forlænges

Jul på Gisselfeld Kloster ved Haslev bliver ikke til noget i år på grund af de nuværende corona-restriktioner. Nu er forsamlingsforbuddet forlænget til den 13. december.

Frem til 13. december gælder et forsamlingsforbud på ti personer på grund af højt niveau af coronasmitte.

Der er fortsat et højt niveau af coronasmitte i Danmark, og derfor anbefaler sundhedsmyndighederne at forlænge forsamlingsforbuddet på ti personer.

Det har regeringen valgt at følge, og derfor forlænges restriktionerne til og med 13. december.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

En forlængelse har været ventet.

Andre forbud mod forsamlinger forlænges også. Det betyder, at der er et maksimum på 50 personer ved udendørs begravelser og bisættelser.

Der er fortsat en anbefaling om maksimum ti personer i private hjem og en anbefaling om maksimum at ses med ti personer.

FAKTA: Disse coronarestriktioner gælder i hele landet

Regeringen ønsker at forlænge forsamlingsforbuddet til ti personer for hele landet.

Det skyldes, at der registreret 1257 nye smittetilfælde med coronavirus i Danmark det seneste døgn.

Forsamlingsforbuddet gælder til og med 13. december, mens andre restriktioner gælder frem til 2. januar 2021.
 

Her er et overblik over nogle af restriktionerne:

 • Forsamlingsforbuddet er på ti personer i hele landet. Det omfatter også private arrangementer som fødselsdage og bryllupper på eksempelvis hoteller og restauranter. Forbuddet omfatter også personale til arrangementerne.
   
 • Reglen gælder ikke i private hjem, men myndighederne opfordrer kraftigt til at holde sig under grænsen på ti personer privat også.
   
 • Der er krav om mundbind eller visir i den kollektive transport, og det anbefales at undgå myldretid. Der er krav om pladsbillet på fjerntog.
   
 • Restauranter, barer og caféer skal lukke klokken 22 i hele landet. Også hvis der er tale om private arrangementer på restaurationerne.
   
 • Der er krav om mundbind eller visir, når man står eller går på en restaurant, bar eller café. Det gælder både gæster og ansatte.
   
 • Ved besøg i dagligvarebutikker, varehuse, storcentre, stormagasiner eller lignende er der krav om mundbind eller visir.
   
 • Ved besøg i kirke eller trossamfund er der et maksimum på 500 personer samtidig afhængigt at lokalets størrelse. Ved udendørs begravelser er der et maksimum på 50 personer.
   
 • På uddannelsestilbud er der et delvist krav om mundbind eller visir.
   
 • Ved idræts- og foreningsaktiviteter er der et loft på 50 personer for børn og unge. Øvrige idrætsaktiviteter gælder et loft på ti personer. Aldersgrænsen er 21 år.
   
 • Til arrangementer, hvor man sidder ned, er det tilladt at være op til 500 personer. Det gælder eksempelvis sports- og kulturarrangementer, for eksempel kampe i Superligaen i fodbold.
   
 • Både private og offentlige arbejdspladser opfordres til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra, i det omfang det er "muligt og hensigtsmæssigt".
   
 • Der er forbud mod indtagelse af alkohol i busser - herunder partybusser.
   
 • Der er skærpede besøgsrestriktioner på sygehuse og plejehjem.
Se mere

Vil ikke udelukke regionale forskelle

Forsamlingsforbuddene gælder til og med 13. december, mens andre restriktioner gælder frem til 2. januar 2021.

Der har politisk været diskussioner om, hvorvidt der skulle indføres skærpede restriktioner på den københavnske Vestegn på grund af særlig høj smitte.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere på ugen sagt, at hun ikke vil udelukke det.

I en periode var syv kommuner i Nordjylland lukket mere ned end resten af landet på grund af en mutation af coronavirus hos mink, som også kunne ramme mennesker.

Frygten var, at det kunne svække effekten af en kommende vaccine. Men det ser ud til, at den særlige variant af coronavirus - cluster 5 - er uddød.

Statens Serum Institut er i gang med at analysere alle coronaprøver fra Nordjylland for minkmutationer.

På grund af mutationen blev alle mink i hele landet - syge og raske - aflivet.

I første omgang havde regeringen ikke grundlag i loven for at gøre det, men der kom siden en politisk aftale på plads. Den er dog ikke vedtaget i Folketinget endnu.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App