Foreningsformand tilfreds med udspil: - Det er en styrkelse af det nære politi

Regeringen vil styrke politiets tilstedeværelse i lokalsamfundet ved at oprette 20 nærpolitienheder. Det glæder lokal politiformand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I alt 300 flere betjente og 20 nærenheder er opskriften på regeringens udspil til en ny flerårig plan for dansk politi.

Den plan er formand for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politiforening, John Hansen, glad for.

- Det er en styrkelse af det nære politi. Vi skal tilbage til borgerne, hvor vi møder dem i øjenhøjde og måske har mere tid til at gå ud og tale med folk, hvor vi ikke nødvendigvis skal videre i alt hast, siger han.

quote Vi skal tilbage til borgerne, hvor vi møder dem i øjenhøjde

John Hansen, formand for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politiforening

De 20 nærenheder fordeles lige mellem Øst- og Vestdanmark. De skal oprettes steder, hvor der er langt til en eksisterende politistation, og så skal nogle oprettes i særlig udsatte boligområder. Regeringen har endnu ikke oplyst præcist, hvor enhederne skal være.

- Vi ved ikke, hvor de her nærenheder eventuelt skal fordeles. Vi kan se, at vi skal tilføres 150 betjente i nærområderne, og det er noget, vi har efterspurgt gennem flere år, hvor vi skal arbejde os tilbage til kredsreformen, hvor der var mere tid til borgerne, end der hidtil har været, siger John Hansen, der selv nævner Slagelse og Korsør som mulige steder i vores landsdel.

Med i udspillet er også en halvering af Rigspolitiet, der har 2.000 ansatte.

Her er et overblik over de 23 punkter, som regeringen foreslår med udspillet til et nyt politiforlig.

Tid til opklaringsarbejde

Siden 2007, hvor antallet af politikredse blev reduceret fra 54 til 12, er der forsvundet flere end 85 lokale politistationer.

Ifølge John Hansen kan det have stor betydning, at politiet bliver mere forankrede lokalt.

- Det er klart, at hvis man er i et nærområde og får kendskab til lokalbefolkningen, det kan være den lokale kiosk, postmanden, viceværter og lignende, så får man jo også skabt en relation mellem nærbetjenten og de forskellige aktører. Og det er min erfaring, at det skaber udvikling og muligheder for opklaring, siger han.

John Hansen håber på, at det kan give mere tid til at tale med borgere, så betjente ikke bare skal videre fra tur til tur.

- Borgerne har den opfattelse, at politiet ved en masse, men det gør vi nødvendigvis ikke, før vi kommer ud og spørger til forskellige ting – det vi kalder godt gammeldags opklaringsarbejde, som vi skaber gennem opbygning af relationer, lyder det.

Håber på faglig inddragelse

Nu skal regeringen finde et flertal for at kunne gennemføre udspillet. Her er John Hansen fortrøstningsfuld.

- Jeg tror, det kommer til at gå ret stærkt. Det er nogenlunde konsensus blandt partierne helt fra Enhedslisten til Nye Borgerlige, som alle har interesse i at styrke det borgernære enheder, og det giver rigtig god mening, siger han.

Han har et håb for forhandlingerne om, hvordan udspillet skal føres ud i virkeligheden.

- Jeg håber vores stedlige ledelser bliver inddraget i, hvordan og hvorledes de her nærenheder skal placeres, således det bliver en faglig vurdering og ikke en politisk. Det skal give mening for befolkningen og kriminalitetsudviklingen geografisk, lyder det.

På Justitsministeriets hjemmeside kan man finde hele udspillet.