Forældre og søskende er undtaget forsamlingsforbud på fem

Undtagelse fra forsamlingsforbud betyder, at nærmeste pårørende må samles op til ti i det offentlige rum.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På trods af det nye forbud om at samles flere end fem personer på offentlige steder, er det fortsat lovligt at samles op til ti, hvis man deler husstand eller er hinandens nærmeste pårørende.

Det betyder, at man ikke bryder forsamlingsforbuddet, hvis man for eksempel går en tur med sine forældre og sine op til syv søskende.

Det fremgår af en bekendtgørelse om forsamlingsforbuddet, som onsdag er blevet offentliggjort.

Her bliver begrebet "nærmeste pårørende" defineret som en persons ægtefælle, faste samlevende, faste partner, forældre, søskende eller børn.

Herunder også plejebørn samt børn af ægtefæller, faste samlevende eller faste partnere.

Aldrig mere end ti det offentlige

Man må dog aldrig samles flere end ti i det offentlige rum, selv om man er nærmeste pårørende til hinanden.

Den overordnede opfordring fra myndighederne lyder desuden, at man bør se så få som muligt og maksimalt have fem sociale kontakter.

Undtagelsen fra forsamlingsforbuddet gælder også for visse fællesområder, hvor personer, som ikke tilhører samme husstand, bor, hvis deres boligforhold betyder, at de i praksis ikke kan undgå en vis kontakt med hinanden. Det kan eksempelvis være et køkken på et kollegie.

Forsamlingsforbuddet gælder kun i det offentlige rum. Men man opfordres kraftigt til også privat at undlade at samle flere end fem personer inklusive dem, der bor i husstanden. Medmindre man bor flere end fem personer sammen.

Gælder til 17. januar - og formentlig længere

Det skærpede forsamlingsforbud trådte i kraft onsdag og gælder frem til 17. januar.

Det er dog forventeligt, at en del af de nye restriktioner bliver forlænget yderligere. Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag, hvor restriktionerne blev annonceret.

Med de nye restriktioner er en anden undtagelse fra forsamlingsforbuddet blevet ophævet.

Man må således ikke længere samle op til 500 siddende personer til kulturarrangementer, idrætsbegivenheder eller konferencer.