Folketinget bevilger 50 millioner til veteranindsats

50 millioner kroner skal gå til danske veteraner. Forsvarsministeren sigter efter at hjælpe de hårdest ramte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og Folketingets forsvarsforligskreds er blevet enige om at give 50 millioner kroner til indsatsen for danske krigsveteraner.

Forsvarsforligskredsen består udover Socialdemokratiet af Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

Og står det til forsvarsministeren, bør hovedparten af pengene gå til de hårdest ramte.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det er den meget lille gruppe af aller hårdest ramte veteraner, som vi skal bruge pengene på at styrke indsatsen over for.

- Det handler om at blive meget hurtigere til at få øje på dem, og så skal vi tilbyde individuelle tilbud, have bedre botilbud og bedre professionel hjælp til dem, siger hun.

Veterancenter: - Det lyder virkelig dejligt

Beskeden om, at veteranindsatsen skal styrkes med 50 millioner kroner, vækker særlig glæde hos Veterancentret i Ringsted.

- Den umiddelbare reaktion er, at det lyder rigtig dejligt, men nu skal forligskredsen finde ud af, hvor de synes pengene bliver brugt bedst, siger presseansvarlig Kristina jensen.

- Det lyder virkelig dejligt, men højere flyver vi ikke rigtigt endnu, siger hun og henviser til, at det endnu ikke er fastlagt, hvilke konkrete iniativer pengne skal bruges på, og derfor kan hun heller ikke udtale sig, hverken negativt eller positivt om beløbet størrelse.

Ikke gode nok til at nå dem, der er hårdest ramt

Det nye beløb kommer i kølvandet på en rapport lavet af Forsvarets Veterancenter, der evaluerer på Danmarks veteranindsats.

quote De tungeste veteraner, der har de sværeste symptomer og er mest syge af ptsd, er vi ikke gode nok til at række hånden ud til i dag

Trine Bramsen (S), forsvarsminister

- Vi har fået lavet en evaluering, der viser, at vi generelt har en god veteranindsats. Vi når absolut hovedparten af veteranerne.

- Men de tungeste veteraner, der har de sværeste symptomer og er mest syge af ptsd, er vi ikke gode nok til at række hånden ud til i dag, siger Trine Bramsen.

Pengene kommer til at blive uddelt over en treårig periode, der starter i 2021, hvor der frigives en rate af 10 millioner kroner.

Ingen er uddannet til at hjælpe veteraner

Niels Hartvig, som er formand for Danske Veteraner, fortæller, at der i øjeblikket ikke er fagfolk, som er specielt uddannede til at hjælpe veteraner. Derfor bør pengene blandt andet gå til uddannelse.

- Hvis man eksempelvis er dement, kan man komme på et plejecenter med personale, der er uddannet til at tage sig af demente. Vi har ikke nogen, der er uddannet eller kan hjælpe veteranerne gennem et langt liv, siger Niels Hartvig.

- Vi frivillige kan godt hjælpe med at finde veteranerne, men når det kommer til behandling, er der kun én vej, og det er, at der kommer noget ordentlig uddannelse.

Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) udgav i 2012 den hidtil mest omfattende undersøgelse af, hvordan det var gået 26.000 udsendte soldater fra perioden 1992 til 2009.

Undersøgelsen viste, at for hver 25. soldat, Danmark udsender, vender én hjem med ptsd.

Forsvarsministeriet oplyser i en mail, at det i efteråret vil besluttes, hvordan pengene konkret skal udmøntes.