Første dag med hjemmeundervisning – også for de helt små elever

Fra i dag er der dømt virtuel undervisning for stort set alle folkeskoleelever landet over. Det sætter forældrene på prøve - og lærerne på arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag er landets skoleelever, undervisere – og forældre – mødt ind til en noget anderledes hverdag.

Der står nemlig digital undervisning på skemaet.

Det betyder blandt andet, at en familie på Stevns må hjemmeundervise deres skolebarn, og samtidig er også de mindste børn hjemsendt fra daginstitutionen, fordi pædagogerne er smittede.

Så mandag må far give den gas som skolelærer og undervise seksårige Jonathan:

- Det er sjovt, men det er også hårdt. Der er rigtig meget, og jeg har ingen undervisningserfaring. Jeg har en gammel voksenpædagogisk grunduddannelse, første modul fra Forsvaret. Så det er noget med at gætte og så underviser han også mig i, hvordan tingene udtales i bogstav og lyd. Vi lærer meget af hinanden, siger Tomas Patheier fra Store Heddinge.

210104 hjemmeundervisning3

Far har aftenvagt og mor læser til eksamen med tre børn hjemme

Når man har tre børn, Jonathan på seks år, Ronja på fem år og Luna på to år, kan det godt være lidt ekstra udfordrende at skulle undervises hjemmefra:

- Det er okay. Problemet ligger i at vi også har de andre børn hjemme, og så har jeg en kone, der læser til eksamen og skal op om 14 dage. Men der er meget larm, og det er svært at få ham til at sidde stille hele tiden, siger Tomas Patheier.

Han arbejder i Forsvaret, hvor han har 12-timers vagter om natten.

- Fordi konen er i gang med at læse lektier, må jeg kører undervisning, siger han.

- Jeg tror, det kommer til at blive hårdt, men det er jo også noget, der skal løses. Vi er ekstra udfordret, fordi der er corona på de mindste børns institution. Det skal lykkes, og alt kan lade sig gøre for den, der bærer viljen i hjertet.

- Vi står i en global krise, så alle er nødt til at gøre noget

Og Tomas Patheier bærer viljen – i hvert fald indtil videre.

210104 hjemmeundervisning1

- Selvom det bliver en presset hverdag, så er det noget vi alle skal igennem, så man må bare knibe røvballerne sammen, mener Tomas Patheier.

- Det letteste i verden er at sætte sig tilbage og sige, at det kan vi ikke, og at det er alle andres problem. Men vi står med en global krise, så vi bliver alle sammen nødt til at gøre, hvad vi kan. Jeg ved, at skolen også hellere vil undervise dem, end sende dem hjem. Børnehaven vil også hellere passe børnene, end sende dem syge hjem med corona.

Heldigvis er Tomas Patheier selv vant til at presset hverdag – bare på en lidt anden måde:

- Udover alt det her plejer jeg at have en travl hverdag. Jeg har min massageklinik, der er lukket ned, jeg har mine taekwondo-klub, der er lukket ned, og jeg er spejderleder, og det er lukket ned. Så jeg glæder mig til, der kommer en normal hverdag igen.

210104 hjemmeundervisning5

Forældre henter chromebook til hjemmeundervisning

På Vibeengskolen i Haslev har de ’indkaldt’ forældrene løbende over dagen for at udlevere PC’er til hjemmebrug.

- Det bliver hektisk. Min kone arbejder hjemme i hverdagen og er hjemsendt, og jeg arbejder også hjemmefra. Vi har to børn, men vi har en fra 9. klasse, som efterhånden også er god til at klare sig selv, siger Carsten Christensen.

210104 hjemmeundervisning4

- Det er nok nemmere oppe i skolen, end det er hjemme. Jeg tror, lærerne forstår opgaverne lidt mere, end mor og far gør, siger han.

Agnes Hansen er troppet op sammen med sin morfar for at hente en computer til hjemmeundervisning.

- Onsdag skal jeg over og hjælpe Agnes med hjemmeundervisning. Jeg er nødt til at se, hvordan det ser ud først, for jeg kender jo ikke opgaverne. Men ellers regner jeg med, at det er Agnes, der laver det, og jeg træder til, hvis der er behov for det.

Ledelsen: - Lærere skal skabe en anden form for fællesskab

Ifølge lederen på Vibeengskolen i Haslev har der været en masse arbejde i at omlægge undervisningen til digital undervisning, som forældre også kan navigere i.

- Det har været hektisk, men det har også været rigtig konstruktivt. Vi brugte det meste af søndag på at holde møder, og så fik vi styr på, hvordan vi gerne vil have tingene til at fungere, siger Jacob Mortensen, afdelingsleder på Vibeengskolen i Haslev.

210104 hjemmeundervisning6

- Vi har valgt at anlægge en meget pragmatisk tilgang til det. De alleryngste elever har ikke været meget på virtuel undervisning før, så derfor har lærerne og pædagogerne været gode til at hente noget konkret materiale, som forældre henter med hjem.

Hjemsendelsen kom ikke som det største chok for ledelsen:

- Vi har korresponderet med vores skoleleder og centerchef under juleferien, så vi vidste godt, der var noget under opsejling.

- Det, der bliver rigtig spændende og mest vigtigt, er, at vi kommer til at have en god kontakt med børnene. De skal vide, at der både er lærer og kammerater sammen med dem, selvom de ikke fysisk er her på skolen. Vi skal være dygtige til at skabe et fællesskab, selvom det bliver en anden form for fællesskab.

Nedlukning af daginstitutioner?

Pædagogerne ønsker, at også daginstitutionerne bliver delvist nedlukket på lige fod med skolerne. Sådan lød det onsdag fra pædagogernes fagforening BUPL.

Minianalyse: Småbørnsforældre frygter en nedlukning som den i foråret 2020

Står det til pædagogerne, bør vuggestuer og børnehaver kun tilbyde nødpasning. Det samme synes Enhedslisten og SF. Men forældrene frygter det, skriver vores Familie- og uddannelsesreporter, Dorthe Olsgaard i denne minianalyse.

Skolebørn landet over er henvist til fjernundervisning og for de mindstes vedkommende også til hjælp fra mor og far til at begå sig i en skoleverden, der pludselig foregår hjemme ved spisebordet.

Men de endnu mindre børn, dem fra nul til seks år, bliver afleveret i vuggestuer og børnehaver, så samfundet kan køre videre. Men bliver de ved med at kunne det?

Når jeg snakker med forældre til små børn, så er frygten for en gentagelse af forårets nedlukning af børnehaver og vuggestuer tydelig at mærke.

Frygten er kun blevet forstærket af udmeldingen fra pædagogernes fagforbund, BUPL, samt ytringer fra SF og Enhedslisten, som mener, at vuggestuer og børnehaver kun bør tilbyde nødpasning.

SF's børneordfører, Jacob Mark, skrev før nytår på Facebook: Man bør sende de børn hjem, som har forældre, der godt kan passe selv, og så lave nødpasning i egen institution for sårbare børn og for børn, hvor forældrene skal passe deres arbejde.

Hvornår bør man holde de små hjemme?

Men hvis SF, Enhedslisten og BUPL får det, som de vil have det - sender man så sit barn i daginstitution, hvis man faktisk er omfattet af nødpasning?

Ja, det gør man da, vil nogen sikkert sige.

Men alle ved, at hvis en nedlukning skal have en effekt, så skal smittekæderne stoppes, og det vil langt de fleste gerne bidrage til. Jeg vil vove den påstand, at det vil føles som et stort pres på småbørnsforældrene, og mange vil gøre diverse krumspring for at holde deres børn hjemme, måske endda sende dem i favnen på sårbare bedsteforældre.

Det er en smagssag og op til folk selv at afgøre, hvornår det er okay at sende sine børn afsted i daginstitution.

Er det, når man kan arbejde hjemme, men har et barn på et år, som kræver fuld opmærksomhed på nær, når det sover middagslur? Er det, når man som enlig forælder har et job, der kræver tilstedeværelse, og en bedsteforælder, der godt kan passe, men som på grund af sin høje alder er i risikogruppen? Er det, når man har barsel med en på to måneder, men samtidig har et større barn på fire år med krudt i numsen, der savner sine legekammerater?

Foreløbig har undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S) præciseret, at daginstitutionerne ikke lukkes ned. Men BUPL's opfordring om at holde børn hjemme, hvis man kan, svæver fortsat over småbørnsforældrene.

Der ligger en tung byrde på deres skuldre i den her tid. Det bliver spændende at se, hvilken vej, restriktionerne blæser.


Nyhedsoverblik