Fødevareminister med opfordring til danskerne: - Hold afstand i butikkerne

En lille uge efter danskerne hamstrede i landets detailbutikker, er status at der er varer nok. I stedet skal de handlende nu huske at holde afstand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det førte til massiv hamstring i flere af landets supermarkeder og butikker onsdag aften i sidste uge, efter statsministeren havde holdt pressemøde om, at Danmark lukker ned.

Siden har hamstringen af især toiletpapir, gær og børd aftaget, og ifølge både landets detailbutikker og fødevareminister Mogens Jensen (S) er status igen i dag, at der er varer nok til alle.

quote Så længe vi fortsætter med at handle, som vi plejer, vil der ikke være problemer med at oprette holde forsyningerne

Mogens Jensen (S), fødevareminister

- Den hamstring, vi oplevede de første 24 timer efter pressemødet i sidste uge, er væk. Vi ser et normalt handelsmønster, indledte fødevareministeren på et pressemøde tirsdag og tilføjerede.

- Varerne strømmer frit ind over grænserne, og så længe vi fortsætter med at handle, som vi plejer, vil der ikke være problemer med at oprette holde forsyningerne.

Ingen mængdebegrænsning på varer

Spørger man blandt detail-bosserne, som deltog ved til pressemødet, er der heller ikke planerne om at indføre begrænsninger på de varer, som kunderne kan finde på hylderne.

Eksempelvis valgte en købmand for nyligt at sætte prisen for en flaske håndsprit kraftigt i vejret ved køb af mere end én:

- Håndsprit 40. kr. pr. stk. Eftersom håndsprit er en mangelvare, er prisen ved køb af mere end én håndsprit pr. kunde 1000 kr. pr. stk. lødbudskabet til kunderne.

Dette vil man imidlertid ikke lade sig inspirere af hos Føtex, Netto og Bilka, sagde Per Bank fra Salling Group.

- Hold afstand

Med et samstemmende budskab om, at der varer nok at vælge mellem var et mindst lige så vigtigt tema på eftermiddagens pressemøde, at de handlende husker at passe på hinanden.

- Butikkerne er selv i gang med en række initiativer, som skal hjælpe med at holde afstand. Det er vigtigt, alle retter sig efter disse anvisninger, sagde fødevareministeren.

Både i Coops butikker, som tæller blandt andre Kvickly og Brugserne og hos Salling Group, der ejer landets Bilka og Føtex-butikker, har man indført tiltag, som skal minde kunderne om at holde afstand:

- Jeg vil gerne gentage opfordringen fra sidste uge om at handle, som vi plejer, så kommer Danmark ikke i problemer. Men i den her fase skal vi sætte fællesskabet over egoismen. Det leder os til at sige, når vi er ude at handle, så skal vi hjælpe hinanden til at holde afstand, så også vi kan passe på en stor arbejdsstyrke, som gerne skulle være raske til at betjene og sikre fødevareforsyningen, lød budskabet fra Peter Høgsted, direktør i Coop, på pressemødet.

Begynder at mangle medarbejdere

Netop personalet i butikkerne har travlt, så der er ekstra god grund til at udvise hensyn over for dem. Hos Salling Group oplever man dog allerede, at kunne få behov for at ansætte flere for at følge trit med udviklingen.

- Man skal tage hensyn til hinanden, vi skal tage hensyn til vores kunder, og vores kunder skal tage hensyn til vores medarbejdere, som virkelig knokler. Det kan jeg sige på hele branchens vegne, der bliver knoklet meget.

-  Den eneste udfordring, vi måske kan få, det er mangel på medarbejdere, for de er hårdt prøvet. Der er lidt flere syge end normalt. Så på sigt kommer vi nok til at række ud og spørge om nogle af alle dem, der går hjemme har lyst til en midlertidig korttidsansættelse, sagde Per Bank.

Det er særligt i Netto-butikkerne, at man mangler personale, forklarerde han.

Slutteligt på mødet kom det frem, at der med de nuværende lagerbeholdninger er varer nok til omkring seks uger.

Alene i Coop har man 3000 dagligvarer butikker og deres lagre er fyldt op.

- Vi har centrallagre som også er fyldte, sagde Peter Høgsted, som i samme åndedrag understreger at varestrømmene fortsætter.

- Vi har også dygtige danske producenter, som sikrer en indenlandsk produktionen.

Imens de store detailbutikker oplever at kunderne strømmer til, står det straks vanskeligere til hos de lokale forretninger. I går kunne indehaverne fortælle i et indslag på TV2 ØST om et brat fald i omsætningen og risikoen for at måtte lukke butikken, hvis ikke snart, kunderne vender tilbage.