¨

Flertal vil forbyde salg af lattergas til unge under 18 år

Unge under 18 år skal ikke fremover kunne købe lattergaspatroner. Derudover sættes der et loft på privat køb af lattergaspatroner.

Det er patroner som disse, der fremover sættes en grænse på, hvem der må købe dem og hvor mange. Foto: Morten Tiirikainen - TV2 ØST

Et bredt flertal i Folketinget er enig om, at det fremover skal være forbudt for unge under 18 år at købe lattergaspatroner. Det erfarer TV2.

Det tegner jo til at blive en bred politisk aftale, hvor vi griber fat om roden af problemet

Katrine Robsøe (RV), erhvervsordfører

Partierne er - ud over et forbud for unge under 18 år - blevet enige om, at privatpersoner fremover kun må købe to lattergaspatroner af otte gram per køb.

Samtidig vil det heller ikke længere være muligt at købe lattergaspatroner i kiosker og andre butikker, der sælger alkohol, cigaretter og e-cigaretter, skriver TV2.

Radikale Venstre er over for Ritzau meget tilfreds med den aftale, der er på bordet.

- Det tegner jo til at blive en bred politisk aftale, hvor vi griber fat om roden af problemet og får gjort op med, at man kan købe lattergaspatroner alle mulige steder, hvor unge kan få fat i det sammen med tobak og alkohol, siger Radikale Venstres erhvervsordfører, Katrine Robsøe.

Fordobling af forgiftning med lattergas

Hun tilføjer, at det er detaljer, der mangler, før en endelig aftale ligger klar.

Forhandlingerne om en aftale, der skulle begrænse unges adgang til lattergas, blev indledt kort før jul.

Fakta om lattergas

 • Det kemiske navn for lattergas er kvælstofforilte. Gassen fungerer for eksempel som drivgas til flødeskumschiffoner.
   
 • Gaspatronerne indeholder den rene gas, der ikke er opblandet med ilt. Det er i modsætning til den lattergas, der bruges på hospitaler og hos tandlægen.
   
 • Derfor er det også en myte, at det er ufarligt at indånde lattergas.
   
 • Indånding af gas direkte fra gaspatroner kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser og i værste tilfælde medføre kvælning.
   
 • Rusen er ret kort, ofte blot et par minutter, og det kan få nogle til at sniffe flere gange i træk for at gøre rusen længere. Lattergas virker sløvende. Rusen kan minde om at blive fuld af alkohol.
   
 • Det er i dag forbudt at sælge lattergaspatroner, hvis formålet eksempelvis er at blive påvirket. Alligevel ser brug af lattergaspatroner til det formål ud til at være en stigende tendens blandt unge.

  ​​​​​Kilder: Erhvervsministeriet, Alt om stoffer
Se mere

Regeringen ville begrænse de unges forbrug, efter at det sidste sommer kom frem, at mange unge havde et alt for højt forbrug, og at flere ligeledes oplevede bivirkninger som svimmelhed og iltmangel.

Lattergassen er egentlig tiltænkt brug i flødeskumssifoner.

Mandag kunne Ritzau ligeledes fortælle, at Giftlinjen i 2019 modtog 62 henvendelser om lattergas. Allerede fra 2016 til 2018 var der sket en fordobling fra 20 til 40 henvendelser.

De afsluttende forhandlinger om adgang til lattergas begynder tirsdag morgen, hvorefter erhvervsminister Simon Kollerup (S) og ordførere fra de øvrige partier ventes at præsentere aftalen ved et pressemøde.

Det har ifølge TV2 ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsministeren mandag.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App