Flere ulykker på få dage - sæson for rådyr på vejene

I løbet af weekenden har der været to ulykker på de sjællandske motorveje som følge af rådyr på vejen. Generelt skal bilister netop nu tage sig i agt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For anden gang i løbet af et døgn har rådyr på motorvejen forårsaget ulykker.

Lørdag morgen kolliderede en bil med et rådyr på Sydmotorvejen ved Tappernøje, og søndag morgen gik det galt på Vestmotorvejen. 

Kort før klokken seks søndag forsøgte chaufføren af en varevogn her at undvige et rådyr, der ifølge politiets oplysninger havde bevæget sig ud på vejen.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi modtog meldingen klokken 5.48.

Manøvren fik imidlertid bilen til at vælte. Ingen kom noget til – imens de materielle skader ifølge politiet betegnes som "ringe".

- Motorvejen var efterfølgende spærret i en kortere periode, oplyser vagtchef Kent Edvardsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til TV2 ØST.

Sæson for påkørsler

Det er Slagelse Brand og Rednings station i Sorø, der rykker ud til færdselsuheld på denne del af Vestmotorvejen. Her fortæller indsatsleder John Jensen, at det er anden gang på få dage, at der sker uheld som følge af rådyr på motorvejen selvsamme sted.

- Vi havde også et forleden nat, torsdag. Det var en personbil, der ramte et rådyr, siger han og peger på, at det netop nu gælder om at være særligt agtpågivende.

- Det er lige her i forår og efterår, hvor det bliver lyst og mørkt, at det sker rimelig hyppigt, at de (rådyr, red.) krydser motorvejen.

Vestmotorvejen var i de tidlige morgentimer spærret som følge af en væltet varevogn. Politiet oplyser, at chaufføren forsøgte at undvige et rådyr på vejen.
Vestmotorvejen var i de tidlige morgentimer spærret som følge af en væltet varevogn. Politiet oplyser, at chaufføren forsøgte at undvige et rådyr på vejen. Foto: Michael Nordborg

Skulle uheldet være ude, har man som bilist ifølge Naturstyrelsen pligt til at kontakte Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812 med oplysninger om, hvor man befinder sig, ligesom man med fordel kan markere stedet, hvor ulykken er sket eksempelvis med en klud.

- Gå aldrig hen til et såret dyr. Hvis dyret har kræfter til at rejse sig, vil det gøre det af sig selv. Større, sårede dyr kan være farlige, lyder opfordringen videre.

Stigning i antallet af påkørsler af vildt på vejene i netop disse uger skyldes, at dagene nu bliver kortere og mørkere.

quote Vi kan ikke ændre på hjortenes adfærd, men til gengæld kan vi prøve at guide bilisterne til at undgå mange ulykker

Michael Carlsen, biolog og projektleder, Dyrenes Beskyttelse,

Michael Carlsen, biolog og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse, har således tidligere på måneden givet en række råd til, hvordan man undgår ulykker:

- Om efteråret er der mange flere hjorte, der kommer galt afsted i trafikken. Vi kan ikke ændre på hjortenes adfærd, men til gengæld kan vi prøve at guide bilisterne til at undgå mange ulykker. Hvis de satte farten ned på bestemte strækninger og tidspunkter, ville det føre til færre uheld.

Ifølge en opgørelse fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, 1812, rangerer Slagelse Kommune (med 428 henvendelser), Odsherred Kommune (med 414 henvendelser) og Næstved Kommune (med 381 henvendelser) henholdsvis nummer tre, fire og fem på listen over kommuner med flest henvendelser omkring påkørte "hjorte" i trafikken.

Gode råd til at undgå påkørsel af dyr