Flere skoler, børnehaver og vuggestuer åbner på onsdag – men ikke alle når at blive klar

Flere af kommunerne i TV2 ØST’s sendeområde melder, at de åbner for skoler og dagtilbud på onsdag. De fleste kommuner har dog brug for mere tid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Artiklen er opdateret
Clock11. apr 2020, kl. 07:26
Da artiklen blev udgivet, havde Vordingborg Kommune endnu ikke svaret på TV2 ØST's henvendelse. Artiklen er nu opdateret med informationen om, at Vordingborg Kommune åbner op for skoler og dagtilbud onsdag den 15. april. Artiklen er yderligere opdateret i forhold til Faxe Kommune. Kommunen meldte i første omgang ud, at den var klar til at genåbne på onsdag den 15. april. Efterfølgende har kommunen revideret deres udmelding, og Faxe Kommune oplyser nu på deres hjemmeside, at man åbner op i etaper fra torsdag den 16. april.

Samfundet skal langsomt åbnes op igen, og den mest forsigtige strategi er at begynde med dagtilbuddene og skoleklasser fra 0. til 5. klassetrin.

Sådan lød meldingen, da regeringen mandag præsenterede sin plan for en gradvis åbning af Danmark fra den 15. april.

Det har givet overarbejde i kommunerne, der de sidste par dage har haft travlt med at planlægge en hverdag for landets mindste, der overholder Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer for pasning og undervisning.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard - Kilde: Sundhedsstyrelsen

I TV2 ØST’s sendeområde melder nogle kommuner, at de nu er klar til at åbne for skoler og daginstitutioner på onsdag. For flere kommuner gælder dog, at de ikke kan åbne onsdag, og der er også kommuner, der endnu ikke har besluttet, hvornår åbningen af skoler og daginstitutioner skal finde sted. Det viser en rundspørge, som TV2 ØST har foretaget.

quote Det handler rigtig meget om, hvordan vi skal introducere børnene til den nye hverdag

Henrik Hvidesten (V), borgmester, Ringsted Kommune

Disse kommuner åbner onsdag

Blandt de kommuner, som slår dørene op for de mindste fra på onsdag, er Vordingborg, Odsherred, Lolland og Sorø Kommuner.

- Vi er klar med en plan for, hvordan vi skal tage godt imod børnene, når de møder ind onsdag den 15. april. De enkelte skoler og dagtilbud sørger for at planlægge hverdagen, så vi kan efterleve Sundhedsstyrelsens retningslinjer og gøre, hvad vi kan for at mindske smittespredning, samtidig med at vi får gang i en god hverdag igen, siger børne- og familiechef i Sorø Kommune, Henrik Madsen.  

Næstved Kommune er også klar med en genåbning på onsdag, dog med enkelte undtagelser.

- Vi åbner onsdag den 15. april. Vi sender informationsbreve ud her senere i dag, hvor forældre kan tilkendegive, om de sender deres børn af sted. Vi har et par få tilbud, som vi ikke åbner – det er for eksempel vores specialbørnehave, siger Hanne Dollerup, direktør i Næstved Kommune. 

Disse kommuner åbner ikke onsdag

Én af de kommuner, der har valgt at udskyde åbningen af skoler og daginstitutioner, er Ringsted Kommune.

- Vi har lige afsluttet krisestabsmødet og er kommet frem til den konklusion, at vi ikke er i stand til at overholde de retningslinjer, vi har fået, allerede den 15. april. Så vi kommer tidligst til at starte den 20. april, fortæller Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted Kommune.

Henrik Hvidesten uddyber, at der stadig er en del ting, der skal falde på plads, før kommunen føler sig klar til at åbne igen. Det drejer sig blandt andet om planlægning og forberedelser i forhold til rengøring og hygiejne, og hvordan organiseringen af hverdagen bedst kan tilrettelægges inde og ude.

- Og så handler det rigtig meget om, hvordan vi skal introducere børnene til den nye hverdag. Hvordan vi sikrer os, at de vasker hænder hver gang, og at de gør tingene rigtigt. Det kan vi simpelthen ikke nå at organisere inden på onsdag, siger han.

quote Det skal været trygt for både børn, forældre og medarbejdere at møde op

Julie Becher, chef for Læring og Trivsel, Holbæk Kommune

Også Guldborgsund Kommune udtrykker, at det bliver svært at kunne åbne allerede på onsdag.

- Vi forelægger en plan for vores krisestab tirsdag den 14. april. Herfra er det hensigten, at vi vil genåbne i takt med, at vi kan være stensikre på, at vi kan overholde de her anbefalinger, som myndighederne siger er det rigtige. Vi formoder, at vi kan åbne i løbet af den første uge, fortæller Søren Bonde Hansen, kommunaldirektør i Guldborgsund Kommune.

I Guldborgsund Kommune kan der derfor godt være nogle skoler eller institutioner, der åbner allerede onsdag, men kommunen forventer, at alt vil være genåbnet i løbet af torsdag og fredag i næste uge.

Kalundborg Kommune når heller ikke at blive helt klar til åbning onsdag den 15. april. Michael Gravesen, direktør for børn- og ungeområdet i Kalundborg Kommune oplyser, at skoler og dagtilbud i stedet åbner torsdag den 16. april.

Samme situation gør sig gældende i Faxe Kommune. Denne kommune meldte i første omgang ud, at de var klar til at åbne for både skoler og dagtilbud onsdag den 15. april, men kommunen har efterfølgende skubbet planerne. Nu er beskeden, at genåpbningen sker i etaper og begynder den 16. april. 

Andre kommuner kan endnu ikke melde ud

Der er også kommuner i vores sendeområde, som endnu ikke kan oplyse, om de bliver klar til at kunne åbne på onsdag. Det gælder Slagelse Kommune, Stevns Kommune, og Holbæk Kommune. 

- Genåbningen skal ske sundhedsmæssigt forsvarligt alle steder. Det skal været trygt for både børn, forældre og medarbejdere at møde op. Så vi er i fuld gang med at gennemgå retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen, og vi vil naturligvis melde ud, hvordan det ser ud på de enkelte skoler og dagtilbud, så hurtigt, vi kan, siger Julie Becher, chef for Læring og Trivsel i Holbæk Kommune. 

Samme begrundelse kommer fra Stevns Kommune.

Slagelse Kommune oplyser, at man mødes i Børne- og Ungeudvalget onsdag aften, hvor åbningen af skoler og dagtilbud skal drøftes.