Flere skolepatruljer oplever manglende respekt fra bilister

Skolepatruljer oplever tilråb og knytnæver fra bilister. Nu laver Rådet for Sikker Trafik en ny kampagne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I teorien har langt de fleste respekt for skoleeleverne med de gule veste i morgentrafikken. I praksis ser det dog lidt anderledes ud. 

I den seneste undersøgelse fra 2019 har fire ud af 10 skolepatruljeelever svaret, at de har oplevet en ubehagelig situation, hvor andre trafikanter ikke viser hensyn. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

quote Det er ikke en rimelig måde at behandle børn

Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik

Det kan for eksempel være en knyttet næve, en fuck-finger, tilråb eller cyklister, der cykler igennem fodgængerfeltet, selvom det er lukket. 

- Der er alt for mange elever i skolepatruljerne landet over, som har oplevet ubehagelige tilråb eller dårlig adfærd fra trafikanter. Det er ikke en rimelig måde at behandle børn, der udfører et stykke frivilligt arbejde for at passe på alle os andre, og derfor sætter vi fokus på problemet i den nye kampagne 'Pas godt på skolepatruljen' i samarbejde med mange af landets kommuner og LB Forsikring, siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, i pressemeddelelsen.

Kampagne skal skabe mere respekt for skolepatruljen

Oplevelserne ender nogle gange med, at eleverne ikke længere vil være i skolepatruljen. Derfor skal en ny kampagne fra Rådet for Sikker Trafik være med til at skabe mere respekt for eleverne i de gule veste.

- Når fire ud af 10 skolepatruljeelever har oplevet en ubehagelig situation, så er der nogle trafikanter derude, der lige skal trække vejret en ekstra gang. Det forsøger vi på en god måde at gøre dem opmærksom på med kampagnen. De fleste skolepatruljelever er stolte og glade for deres opgaver, og det ansvar de påtager sig, og det vil vi gerne have, de bliver ved med at være, siger Mikkel Klausen, chef for Kommunikation & CSR i LB Forsikring.

Hvis man spørger bilisterne selv, så mener 98 procent af bilisterne, ifølge Rådet for Sikker Trafik, at skolepatruljerne gør et godt stykke arbejde, og at de også selv viser hensyn.

Nogle bilister oplever manglende hensyn

Til spørgsmålet om, hvorvidt andre bilister viser ligeså meget hensyn som en selv, så er der 75 procent, der enige i det. Nogle bilister oplever altså også manglende hensyn for skolepatruljerne.

Læs også
Politiet med påmindelse til bilister før skolestart: Pas på de mindste i trafikken
Læs også
Politiet med påmindelse til bilister før skolestart: Pas på de mindste i trafikken

I nogle af de ubehagelige situationer, når eleverne at notere en bilists registreringsnummer, hvorefter en lærer så kontakter politiet. Det får de stor opbakning til. 

- I dansk politi bakker vi fuldstændig op om skolepatruljernes arbejde, og ser vi trafikanter, som ikke følger skolepatruljens anvisninger, er det en overtrædelse af færdselsloven, som vi sigter dem for. Det er helt uacceptabelt, at skolepatruljerne i nogle tilfælde ikke bliver respekteret, så vi hilser indsatsen velkommen, siger Christian Bertelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

I alt deltager 77 kommuner landet over i kampagnen.



Nyhedsoverblik