Flere regionale seværdigheder blandt Danmarks smukkeste steder

Foreningen Historiske Huse har kåret Danmarks 20 smukkeste steder. Det er gjort for at inspirere de mange, der forventes at holde ferie i Danmark i år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sorø er med. Nyord er med. Og herregårdene Borreby ved Skælskør og Søholt ved Maribo er også med. 

Foreningen Historiske Huse har i år valgt at kåre det, som foreningen selv kalder Danmarks smukkeste steder. En liste på 20 i alt - fordelt på kategorierne herregårde, bondegårde, vandmøller, landsbyer og købstæder.

quote Vi har så mange skjulte skatte og historiske perler

Birthe Iuel, formand, Historiske Huse

Det er coronakrisen, der har fået foreningen til at handle lige nu:

- Langt færre skal til Italien eller Frankrig denne sommer, fordi de på grund af coronakrisen vælger de hjemlige himmelstrøg. Men hvor tager man så hen, hvis man leder efter skønhed og ånd,  skriver foreningen på sin hjemmeside.

- Og det er jo der, vi så kan hjælpe, siger foreningens formand Birthe Iuel til TV2 ØST.

Så mange skjulte skatte

Historiske Huse er en sammenslutning af foreninger, der arbejder med fredede og bevaringsværdige bygninger i Danmark. Blandt andet ved at udbrede kendskabet til de mange smukke steder.

- Vi har så mange skjulte skatte og historiske perler. Dem vil vi gerne være med til at gøre synlige, siger Birthe Iuel. 

Gennem de seneste syv år har Historiske Huse kørt en række konkurrencer, hvor foreningen har ladet danskerne kåre Danmarks smukkeste steder – delt op i forskellige kategorier.

VIDEO: Blåbæk Vandmølle har tidligere været med i konkurrencen om at blive Danmarks smukkeste. Den fik en tredjeplads.

 

Og det er de nominerede fra disse konkurrencer, der nu er udgør bruttolisten til de 20 udvalgte.

Birthe Iuel fortæller, at det har været vanskeligt at vælge mellem de mange kandidater. Men noget af det, der vejer tungt, er det geografiske kriterium.

- Vi lægger meget vægt på, at de udvalgte steder ligger spredt ud over hele Danmark.

- Vi vil meget gerne åbne befolkningens øjne for, at der ligger smukke steder alle mulige steder i landet, siger formanden. 

Man kan gå ind på Historiske Huses hjemmeside her og se alle de udvalgte seværdigheder - og en grundig forklaring på, hvorfor netop de er valgt til at komme med på listen.

Danmarks  Smukkeste Steder