Fire kommuner overskrider ny smittegrænse - bør indføre lokale tiltag

Grænsen for kommuners incidenstal er mandag sænket, så en del kommuner nu anbefales at følge lokale tiltag.

38 af landets kommuner har lige nu så høj smitte med coronavirus, at Sundheds- og Ældreministeriet anbefaler dem at følge en række lokale tiltag for at få smitten ned.

Mandag er grænsen for kommunernes incidenstal blevet sænket fra 500 til 400.

Tallet indikerer, hvor mange smittede der er per 100.000 indbyggere over syv dage.

I TV2 ØSTs sendeområde får justeringen fire kommuner til at overskride grænsen. 

Vordingborg Kommune havde med et incidenstal på 539,4 søndag allerede overskredet grænsen, men nu bliver smitten også vurderet for høj i Holbæk, Ringsted og Sorø kommuner. Her ligger incidenstallene på henholdsvis 409,1, 453,5 og 413,9 søndag. 

Derfor anbefales de fire kommuner at indføre lokale tiltag, som især retter sig mod skoleområdet. Eksempelvis lyder anbefalingen, at elever opdeles klassevist i frikvarterer og pauser, og så bør større arrangementer på skolerne aflyses.

Incidenstal i kommunerne

Venter med at lave ændringer

Lavest af de fire er Holbæk Kommune med et incidenstal på 409,1 lige over grænsen. Her fortæller kommunaldirektør Rasmus Bjerregaard, at man i kommunen er opmærksom på, at smittetallet er højt. Situationen tages seriøst i kommunen, men Rasmus Bjerregaard afventer dagens coronatal klokken 14, før der rulles helt store tiltag ud.

- Vi sidder og dykker ned i det nu, men vi har den grundlæggende tilgang til det, at når der er tale om anbefalinger fra sundhedsmyndighederne, så følger vi dem selvfølgelig, siger Rasmus Bjerregaard.

- Noget af det har vi gjort løbende, men vi skal nok også til at gøre noget mere nu. Vi venter på tallene i dag, og i den omfang, at tallene indikerer, at vi skal noget, så sætter vi gang i det. Der vil hovedreglen være, at vi følger anbefalingerne videst muligt, fortsætter han.

FAKTA: Anbefalede tiltag ved overskridelse af smittegrænse

I Sorø Kommune har smitten også spredt sig. Her er incidenstallet 413,9, og kommunen opfordres dermed også til at gøre noget. Borgmester Gert Jørgensen (K) fortæller, at der er ændringer på vej. Mandag formiddag afholder kommunen møde netop for at afgøre, hvilke skridt der skal tages.

- Vi sidder i møde og drøfter, hvad der skal gøres. Man kan sige, at vi allerede var i gang i sidste uge, hvor Sorø Privatskole blev lukket ned. Der er lige nogle ting, der skal køres igennem, før næste skridt kan tages. Men vi er på bolden og prioriterer folkesundheden, siger Gert Jørgensen.

Det er anbefalinger, så kommunerne er ikke tvunget til at indføre tiltag mod smitte med coronavirus.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at den kun bliver involveret, hvis kommunerne ønsker det, eller hvis smitten stiger meget voldsomt.

Herlev Kommune er med et incidenstal på 833,8 den kommune i landet, hvor coronasmitten lige nu er størst.