Farvel til juletræet - stor indsamling til fisk næsten i mål

Glitter, guld og gran er på vej ud af de sjællandske husstande, og nu får fisk gavn af en stor juletræsindsamling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Træets grønne top er ved at være knapt så grønt, og søndag valfartede borgere til genbrugspladserne for at komme af med deres juletræer.

Ved genbrugspladsen i Ørslev uden for Vordingborg blev de mange juletræer sorteret til haveaffald, hvor de herefter skal brændes af og laves om til varme. Søndag var ekstra mange ved at luge ud i deres julegrønt for at give plads til det kommende nytår.

quote Juletræerne fungerer egentlig som vugger for aborre- og helt-æggene

Palle Myssen, biolog i Næstved Kommune

- Julen er ved at blive båret ud, sat i kasser og smidt på loftet, så vi er klar til nytår. Vi har fri, og der har været aktiviteter de andre dage, så i dag er den første ledige stund til dét, siger Steen Hansen fra Vordingborg.

Juletræerne skal redde fiskene

Fiskearterne aborrer og helt i Susåen og Bjørnebæk sø kommer til at klappe i finnerne, for juletræerne ved genbrugspladsen i Næstved bliver nemlig doneret til dém i år. Juletræerne skal i vandet, så fiskene har mulighed for at gyde på grenene.

Målet for kommunens biologer var at samle 140 træer ind, og de er tæt på at være i hus.

- Jeg tror, der er hundrede træer nu. Der var cirka halvdelen i morges, siger genbrugsvejleder Judith Johansen fra Affald Plus i Næstved.

Fungerer som vugger

Det er Næstved Kommunes biologer og ørredfonden, der har besluttet sig for at samle juletræerne ind.

- Juletræerne fungerer egentlig som vugger for aborre- og helt-æggene, og det gør de, indtil æggene klækker i foråret. Aborrer og helt foretrækker at lægge deres æg, så de hænger på grenene frit i vandet, det fortæller Palle Myssen, der er biolog i Næstved Kommune.

FAKTA

Lars Vistisen fra Næstved er en af de mange borgere, der har doneret sit juletræ til en våd fremtid.

- Jeg synes, det er en rigtigt god ide, at få genbrugt træerne til noget godt. Jeg tror, fiskene har godt af at få noget at gyde på.