Far-barsel er ikke populært her i landsdelen - det vil øremærket barsel ændre på, spår forsker

Fædre i vores landsdel tager markant mindre barsel end andre steder i landet. Men det vil den øremærkede barsel ændre på, mener forsker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Til august træder de nye regler om barsel i kraft. Det betyder, at 11 uger af barslen fremover kun kan holdes af faderen.

I vores region kan det gå hen og blive lidt af en omvæltning for mange mænd, for i dag tager fædrene markant mindre barsel end andre steder i landet.

Derfor forbereder flere kommuner sig på at få fædrene godt i gang med at holde barsel. For eksempel i Guldborgsund Kommune, som er en af de kommuner, hvor færrest fædre tager barsel. 

Her er et af initiativerne Fars Legestue, der, som navnet indikerer, er en legestue for børn og deres fædre. 

Andre at spejle sig i

TV2 ØST mødte Baldur og hans far Mathias Emil Hockerup Nielsen, da de var til Fars Legestue for første gang. 

- Det er fedt at være her. Jeg synes det er et godt sted. Her er hyggeligt, siger Mathias Emil Hockerup Nielsen. 

Han og Baldur bliver taget imod af Maibritt Nellemann, der er far-ambassadør og sundhedsplejerske i Guldborgsund Kommune. 

Børn og deres fædre kan mødes i Fars Legestue i Nykøbing Falster en gang om ugen.
Børn og deres fædre kan mødes i Fars Legestue i Nykøbing Falster en gang om ugen. Foto: Jacob Kildetoft Schultz - TV2 ØST

Siden februar sidste år har sundhedsplejen og frivillighedscenter Guldborgsund inviteret børn og fædre til legestue her i Sundhedsplejenshus en gang om ugen. 

Ifølge Maibritt Nellemann er det en god ramme for at komme mere ind i rollen som far.

- Det giver dem et samvær med andre fædre, og de kan spejle sig i andre fædre. De bliver måske mere trygge i faderrollen og også i det at være sammen med sit barn, uden mor er til stede, siger hun. 

Godt for børnene 

I gennemsnit kommer der tre til seks fædre og deres børn i Fars Legestue. Maibritt Nellemann mener også, at det er et tilbud, der gavner børnene.

- Det er godt for børnene, fordi de har lige så meget brug for at få en tæt relation med deres far som med deres mor, siger hun. 

Maibritt Nellemann er far-ambassadør og sundhedsplejerske i Guldborgsund Kommune
Maibritt Nellemann er far-ambassadør og sundhedsplejerske i Guldborgsund Kommune Foto: Jacob Kildetoft Schultz - TV2 ØST

Det var da også en blanding af Baldurs behov og hans egne, der var udgangspunktet, da Mathias Emil Hockerup Nielsen besluttede sig for at tage afsted.

- Det var for hans skyld, så han kunne være sammen med andre babyer. Fordi jeg har hørt, de lærer ved at kigge på andre. Og så er det egentligt også for min skyld, så jeg kan lære at komme ud med ham den lille, så jeg ikke bare bliver hjemme og hygger med ham, fortæller han.

Flere vil komme

Men der er få fædre i Guldborgsund, der gør som Mathias Emil Hockerup Nielsen. 56 procent af Guldborgsunds nyslåede fædre valgte i 2020 og 2021 at tage barsel.

Psykolog Svend Åge Madsen, der er forskningsleder på fødeafdelingen på Rigshospitalet og Formand for Forum for Mænds Sundhed, forventer dog, at det tal vil blive væsentligt højere til august, når en større del af barslen bliver forbeholdt fædrene.

- Man kan roligt regne med, at der er mange flere fædre, der vil opsøge de tilbud, der er i form af Fars Legestue og fædregrupper. Vi kan se, at der allerede er mange mænd, der har holdt to måneders orlov uden den øremærkede orlov, og de har benyttet sig af den slags tilbud. I det øjeblik, der kommer de her op mod 50.000 fædre på barsel i hele Danmark efter den 2. august, så er der ingen tvivl om, at de kommer, siger han. 

En god start er vigtig

Det er Forum for Mænds Sundhed, der står bag konceptet Fars Legestue, der skal gøre det nemmere for de mange fædre at være på barsel. 

Det har de nemlig brug for, lige så vel som kvinderne har det, forklarer Svend Åge Madsen.

- Det er rigtig vigtigt, at der er nogle gode tilbud til de her fædre, fordi der er jo mange mange der ikke har prøvet før at være alene og have ansvaret for et spædbarn så lang tid. Så vi tænker, ligesom der er kommet mange tilbud til mødre igennem tiden, så skal vi også have nogle tilbud til fædre, som passer til dem, siger han. 

Ifølge Svend Åge Madsen er det særligt vigtigt, at de barslende mænd får en god start, så hele idéen med at få flere fædre på barsel kan lykkes. 

- Nu kommer den her barsel buldrende fra august, og vi vil gøre rigtig meget for, at det bliver en succes, fordi det er alletiders mulighed for både børnene, hele familien og fædrene at få den her chance. Men hvis der går meget koks i det, og der er for mange ting, der er negative, så får vi en masse bøvl ud af det, i stedet for alle de gode muligheder, vi har ved at få det gjort til en succes, siger han. 

Lidt angstprovokerende

For Mathias Emil Hockerup Nielsen krævede det lidt overvindelse at komme afsted. 

- Man skal jo ud blandt andre, og så var det lige, hvordan han reagerer, og hvordan man selv reagerer, så jeg synes, det var lidt angstprovokerende. Men jeg er glad for, at jeg har gjort det, siger han. 

Når Mathias Emil Hockerup Nielsen ikke er på barsel, er han konstabel.
Når Mathias Emil Hockerup Nielsen ikke er på barsel, er han konstabel. Foto: Jacob Kildetoft Schultz - TV2 ØST

Det er især fællesskabet med andre fædre, som Mathias Emil Hockerup Nielsen håber at få ud af tilbuddet.

- Jeg synes, det er fint at være med andre fædre, så kan man jo bonde lidt (skabe bånd, red.) med dem også uden for fædregruppen, så kan man snakke om, hvad de andre gør og lære lidt af dem, siger han. 

Nogle grupper er foran

I Region Sjælland har fædrene i gennemsnit fire uger hjemme hos deres nye små. 

Ifølge Svend Åge Madsen er vi i vores område formentlig bagud, fordi det er svært at få det til at hænge sammen økonomisk, og fordi det fortsat er en tradition, at det er kvinderne, der tager barslen. 

Læs også
Kommune laver legestue - kun for fædre med små børn
Læs også
Kommune laver legestue - kun for fædre med små børn

Og så er det ifølge Svend Åge Madsen meget typisk, at mænd i nogle områder af landet kommer hurtigere med på en udvikling end andre. 

- Det er karakteristisk for forskellige faggrupper, hvor meget man starter her i begyndelsen med sådan en ny ting og engagerer sig. Det så vi også, dengang fædre begyndte at være til stede ved fødslen, og vi har set det på en række andre områder med fædres engagement, siger han og fortsætter: 

- Så jeg tror, vi skal tænke på det sådan, at der er nogen, der er lidt foran og kommer før de andre. Det er måske nogle af dem, som har bedre lønforhold, længere uddannelser, fordi de lettere kan passe det ind i deres arbejde, siger han. 

Øremærket barsel vil få flere med

Men Svend Åge Madsen er sikker på, at det vil rykke sig. Også i vores område. For de ændrede barselregler vil skubbe en bølge i gang, mener han. 

- Det skal introduceres, og så skal det nok komme. Og der ved jeg, at der er mange ufaglærte i regionen og deres fagforbund 3F, som har været ude at pege på, at den her øremærkede barsel til fædre er det, der lige præcis vil komme til at give et skub til de fædre, som halter efter med at tage barsel. 

- Jeg har meget tiltro til, at det netop er den her barsel, hvor man får det reserveret, vil mange, også i jeres region, benytte sig af, siger han. 

Svend Åge Madsen baserer den tiltro på forskning fra andre lande, hvor man har haft lang barsel i mere end 20 år. For eksempel i Island, hvor det ifølge Svend Åge Madsen er mod 90 procent, der tager den orlov, de får. 


Nyhedsoverblik