Færre vil være sygeplejerske, lærer og pædagog

Nye tal viser, at færre har søgt ind på velfærdsuddannelserne. Det skyldes blandt andet udsigter til dårlige løn og arbejdsforhold, mener rektor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De seneste år er det blevet mindre og mindre populært at søge ind på de store velfærdsuddannelser til pædagog, sygeplejerske, lærer, fysioterapeut eller socialrådgiver. 

Og i år er ingen undtagelse. 

quote På pædagoguddannelsen har over en tredjedel af de studerende ikke et gymnasialt adgangsgrundlag, de kommer ind på kvote 2 og er blevet mere og mere fagligt svage over årene

Camilla Wang, forkvinde for Danske Professionshøjskoler og rektor på Professionshøjskolen Absalon

Det viser antallet af ansøgninger til kvote 2 fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Faldet i antallet af ansøgninger er tydeligst på socialrådgiver og pædagoguddannelsen, hvor der siden sidste år er henholdsvis 16 og 10 procent færre ansøgere på landsplan. 

Mens det er mindre tydeligt på sygeplejerske- og fysioterapeutuddannelsen, hvor antallet af ansøgere er faldet med henholdsvis to og fire procent. Omvendt ser det ud for læreruddannelsen, som har fået fem procent flere ansøgere.

Tendensen bekymrer

Hvis man ser på antallet af ansøgere over en femårig periode, ser tallene noget højere ud. 

På pædagoguddannelsen er antallet af ansøgere på kvote 2 faldet med 37 procent, på sygeplejerskeuddannelsen er faldet i ansøgninger på 40 procent. 

På læreruddannelsen er der også 13 procent færre ansøgninger, mens ansøgningerne på socialrådgiveruddannelsen er faldet med 33 procent og ansøgningerne til fysioterapeutuddannelsen er faldet med 30 procent.  

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Og det er en tendens, som bekymrer Camilla Wang, der er forkvinde for Danske Professionshøjskoler og rektor på Professionshøjskolen Absalon. 

Hun mener, at problemet med de få ansøgninger skyldes flere forskellige parametre. Men hun mener særligt, at det handler om, at de kommende studerende ikke mener, at arbejdsvilkårene som færdiguddannet er gode nok. 

Læs også
Vold og stoffer på institution - ny plan skal forhindre alvorlige episoder
Læs også
Vold og stoffer på institution - ny plan skal forhindre alvorlige episoder

- Det her ligger uden for vores handlerum som uddannelsessteder, men det er noget som politikerne er nødt til at tage op. 

Kvote 2 er for ansøgere, som ikke har karaktergennemsnit til at komme ind via kvote 1, eller som har brug for at blive vurderet på kvalifikationer ud over eksamensgennemsnittet.


Fagligt svage studerende

Camilla Wang mener derudover også, at det lave antal af ansøgere skyldes, at der er en negativ spiral, der ikke bare betyder, at der er færre studerende, som vælger uddannelserne, men også at ansøgerne har lavere faglige forudsætninger.

- På pædagoguddannelsen har over en tredjedel af de studerende ikke et gymnasialt adgangsgrundlag, de kommer ind på kvote 2 og er blevet mere og mere fagligt svage over de seneste år.

Ifølge Camilla Wang er der en ond spiral på blandt andet pædagoguddannelsen, hvor de fagligt stærke studerende bliver skræmt væk af de mange fagligt svage elever. (Arkivfoto).
Ifølge Camilla Wang er der en ond spiral på blandt andet pædagoguddannelsen, hvor de fagligt stærke studerende bliver skræmt væk af de mange fagligt svage elever. (Arkivfoto). Foto: Professionshøjskolen Absalon.

Hun fortæller også, at 22 procent af alle de studerende på pædagoguddannelsen får en specialpædagogisk støtte, der skal hjælpe dem.

- Det er blevet mere udfordrede studerende. Og det har jo betydning, da mange kigger på studiemiljøet inden de starter en uddannelse. Og der er ingen tvivl om, at det har betydning for de fagligt stærke. 

Og det betyder ifølge Camilla Wang, at de mange fagligt svage på pædagoguddannelsen, skræmmer de fagligt stærke væk.

De studerende bliver væk

En ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) understøtter Camilla Wangs påstand om, at de fagligt stærke studenter er bekymrede for uddannelsernes niveau. 

Samtidig konkluderer undersøgelsen, at det blandt andet er udsigten til dårlige løn og arbejdsvilkår, som holder de studerende væk.

Læs også
Universitets-overtagelse vækker glæde: - Jeg klappede i mine hænder
Læs også
Universitets-overtagelse vækker glæde: - Jeg klappede i mine hænder

Og i følge Camilla Wang vil det kræve en ændring i, hvordan uddannelserne er bygget op og hvordan arbejdsforholdene ser ud efter endt uddannelse før, at man kan se en positiv ændring i forhold til ansøgningerne på velfærdsuddannelserne. 

- Vi skal måske også se på om der skal etableres andre videreuddannelses muligheder eller måske skal man til at se på om man skal differentiere på arbejdsmarkedet, så de dygtigere studerende kan få nogle bedre og mere unikke arbejdsmuligheder, siger hun. 






Nyhedsoverblik