Færgebegejstring fortsætter – 300.000 har været med gratis

Danskerne har taget de gratis færger til sig. 294.000 passagerer har sejlet gratis med til en af de danske øer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danskerne kan ikke få nok af tilbuddet om at kunne komme gratis med de danske færger, hvis de ellers er på gåben eller på cykel.

Knap 300.000 har nu sagt ja til en anderledes ferieoplevelse på en af de mange danske øer. Det viser tal fra Transport- og Boligministerietfor de første 12 dage, hvor ordningen har kørt. Det svarer til, at 24.500 passagerer har fået en gratis færgetur hver dag. Tallet er dog formentlig højere, da det er 41 ud af de 53 færgeforbindelser, der har meldt passagertal ind til ministeriet.

De gratis færgeruter er et led i den såkaldte sommerpakke, som Socialdemokratiet, Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative og Alternativet står bag. Pakken skal hjælpe turismeerhvervet, som er hårdt ramt af coronakrisen.

Den populære erhvervestøtteordning har nogle steder givet kapacitetsproblemer, eksempelvis på Orø, hvor de faste øboere pludselig skulle vænne sig til, at der kunne være kapacitetsproblemer og ventetid på færgen – ligesom færgen enkelte gange måtte efterlade både biler og fodgængere, fordi færgen var fyldt op. Passagerer skulle derfor reservere plads eller møde op i god tid, hvis de skulle med.

De mange passagerer har medført stor fremgang hos rederierne, som driver færgeruterne.

I weekenden kunne Mols Linjen berette om en fremgang på i gennemsnit 88 procent på de fire ruter, rederiet betjener fra Sjælland siden 1. juli, hvor gratisbilletterne trådte i kraft.

Størst er fremgangen for gående og cyklende passagerer på ruten mellem Sjællands Odde og Aarhus med 125 procent flere rejsende på gåben og cykel, imens Samsø-ruten fra Kalundborg har oplevet en fremgang på 60 procent, hvor Langelands-færgen fra Tårs har haft 75 procent flere passagerer med på gratis billetter.

Færgen Samsø, der sejler mellem Kalundborg og Ballen på Samsø, er en af de færger, som har tilbudt gratis sejlads i vores landsdel.
Færgen Samsø, der sejler mellem Kalundborg og Ballen på Samsø, er en af de færger, som har tilbudt gratis sejlads i vores landsdel. Foto: Jakob Olling

Det har været op til færgeselskaberne selv, om de vil udbyde gratis rejser. Alle danske færgeruter har dog valgt at tilslutte sig ordningen.

Den store popularitet på ordningen har betydet, at en række kommuner har valgt at forlænge tilbuddet.

Det er også sket på Orø, hvor politikerne i Holbæk Kommune har valgt at forlænge ordningen med gratis adgang for cyklister og gående i august måned med.

FAKTA OM SOMMERPAKKEN: 

Grafik: Nick Abildgaard