Få ukrainere er i job - men langt de fleste er klar til at knokle

De fleste ukrainere er klar til at komme i arbejde, når de kommer til Danmark. Det viser sig dog at være lidt af en opgave.

2359 ukrainere har fået opholdstilladelse i Region Sjælland.

Det viser de nyeste tal. Det er langt færre end forventet, men alligevel er det svært at få de ukrainere, der er kommet til Danmark, i arbejde.

1424 ud af de 2359 ukrainske flygtninge er i den arbejdsdygtige alder og af dem var 120 i job i maj måned.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering vurderer dog, at stort set alle er klar til at gå direkte ud på arbejdsmarkedet, når de først er kommet på plads i Danmark.

Læs også
Særlov ventes vedtaget i dag – skal hjælpe ukrainere i arbejde

Derfor var der tirsdag arrangeret jobmesse i Roskilde, så 700 jobsøgende, hovedsageligt ukrainerne, og virksomheder kunne finde det rette jobmatch.

- Vi har brug for medarbejdere. Der er mangel på dem. Hvis vi kan få hjælp fra Ukraine, vil det være en super bonus for os, siger Adem Karakoc fra Café Vivaldi i Slagelse.

Og der var flere ukrainere, der ledte efter et job i servicebranchen. Én af dem var Maryna Vinichenko fra havnebyen Odesa.

quote Hvis vi kan få hjælp fra Ukraine, vil det være en super bonus for os

Adem Karakoc, Café Vivaldi, Slagelse

 - Jeg leder efter et job som tjener eller bartender. Det har jeg arbejdet med i 10 år, siger hun.

- Man kan forstå hende på engelsk, og hun har meget erfaring indenfor serviceområder. Så kan vi godt bruge sådan en som hende, siger Adem Karakoc fra Café Vivaldi.

Maryna Vinichenko, der er flygtning fra Ukraine, er på udkig efter et job som tjener eller bartender.
Maryna Vinichenko, der er flygtning fra Ukraine, er på udkig efter et job som tjener eller bartender. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Mange ukrainere er klar til arbejde

Ifølge de seneste tal har otte procent af de ukrainske flygtninge i den arbejdsduelige alder i Region Sjælland på nuværende tidspunkt fået et job.

Samtidig vurderes ni ud af de 10 af de ukrainere, der er kommet ind i systemerne hos jobcentrene, til at være så arbejdsparate, at de ville kunne starte i job med det samme. Det billede genkender de i Slagelse Kommune, der også er med på jobmessen.

- Jeg synes faktisk, at det går rigtig godt. Langt de fleste vil gerne ud og arbejde. Så er der selvfølgelig nogle, der har nogle andre ting at bokse med, og det skal der også være plads til og respekt for, siger Susanne Brogaard, virksomhedskonsulent, Slagelse Kommune.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering vurderer, at flere ukrainske flygtninge vil få et arbejde i de kommende måneder.