Få overblikket: Sådan ser skoledagen ud for de yngste elever

Fra mandag må 0.-4. klasserne igen komme i skole, efter de siden december er blevet hjemmeundervist.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er dejligt at komme her igen.

Sådan lyder det fra niårige Jonas Mikkelsen fra 2. C på Frederiksberg Skole i Sorø.

For klasselokalerne summer igen af liv, efter 0.-4. klasseeleverne må komme i skole igen.

Det er første led i genåbningen, efter store dele af Danmark blev lukket ned i december. Så nu må 0.-4. klasserne, skolefritidsordninger og klubtilbud slå dørene op.

quote Det, vi har gjort, er at sprede alle klasserne ud på hele skolen

Lucas Vincent Moniuk, afdelingsleder for indskoling og mellemtrin, Frederiksberg Skole i Sorø

Reglerne er sådan, at eleverne kun må være sammen med deres egen klasse i både timer og frikvarterer. Der er til gengæld ikke et afstandskrav på to meter i klassen, og børnene må gerne kramme og lege, understregede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på et pressemøde 1. februar.

- Børn kan ikke holde afstand ligesom voksne på en arbejdsplads. Derfor er reglerne, for hvem de må være sammen med, meget hårdere, lød det fra ministeren.

Både lærere og elever i 0.-4. klasse er glade for, at de igen kan møde i skole mandag.

Selvom man ikke må gå på tværs af klasserne, så er eleverne glade for at være tilbage.

- Det er dejligt, fordi man kan se sine venner og lege med dem, siger Carla Schou Christensen fra 2. C på Frederiksberg Skole.

Carla Schou Christensen er glad for at være tilbage i skole og se sine klassekammerater.
Carla Schou Christensen er glad for at være tilbage i skole og se sine klassekammerater. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Samtidig skal lærerne kun gå til undervisning og ikke holde fysiske møder på lærerværelserne, lød det fra børne- og undervisningsministeren.

– Man skal ikke holde fysiske møder på lærerværelserne, det skal foregå online. Når man er på skolen, er det for at undervise og ikke for at gå til møder, siger hun.

VIDEO: Se eller gense pressemødet den 1. februar, hvor regeringen og sundhedsmyndighederne præsenterede planen for genåbningen af de mindste skoleklasser.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere indgange for eleverne

På Tømmerup Skole i Kalundborg Kommune har de også gjort flere ting for at imødekomme regeringens krav for genåbning.

De har blandt andet lavet flere indgange for eleverne.

- Skolen er heldigvis indrettet sådan, at der er flere steder, man kan gå ind. Samtidig har vi delt vores skoleområde op i områder, så eleverne kun er sammen med deres egen klasse, fortæller Jimmy Sørensen, der er skoleleder på Tømmerup Skole.

Det samme har de gjort på Frederiksberg Skole i Sorø Kommune. Det fortæller Lucas Vincent Moniuk, der er afdelingsleder for indskoling og mellemtrin:

- Det, vi har gjort, er at sprede alle klasserne ud på hele skolen – også på udskolingens matrikel. Det gør, at børnene får noget mere luft, og der er mulighed for at have eget toilet, egen indgang og alle børn har mulighed for at vaske hænder, uden vi klumper sammen.

Mandag er første skoledag, efter 0.-4. klasserne blev sendt hjem i december.
Mandag er første skoledag, efter 0.-4. klasserne blev sendt hjem i december. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Men at skulle følge retningslinjerne udstukket af Børne- og Undervisningsministeriet er ikke uden udfordringer. Især når børnene har fri fra skole og skal videre i SFO.

- Det er en af de helt store udfordringer, og vi har kæmpet meget med at få det til at gå op. For der er morgen-SFO og så eftermiddags-SFO, og det er jo sådan, at vi helst ikke skal blande børn. Så det har vi prioriteret, og det giver altså nogle udfordringer med mandskab, fordi vi har sat en pædagog på per klasse. Det vil sige, når vi har 15 klasser, så er det 15 pædagoger, vi skal bruge til ydertimerne og morgentimerne, siger Lucas Vincent Moniuk.

- Og hvis der skulle være et barn fra 1. klasse, som sidder alene, er det så rimeligt overfor barnet? Så i sådan nogle situationer er vi nok nødt til at blande dem, for ellers går det ud over børnene.

quote Situationen ville være en anden – og bliver en anden – når 5. til 9. klasserne kommer tilbage

Lucas Vincent Moniuk, afdelingsleder for indskoling og mellemtrin, Frederiksberg Skole i Sorø

- Vi har lavet en ordning, så børnene er adskilt. Men hvis der sidder en eller to børn alene, så er vi nødt til at tænke lidt anderledes, så er vi nødt til at gøre noget – med de to meters afstand selvfølgelig. Så om eftermiddagen tager vi børnene udenfor for at minimere risikoen.

Flere retningslinjer på vej

Der er desuden indført krav om mundbind for forældre og andre besøgende i daginstitutioner, skoler og i SFO’en – og hvis forældre ikke bærer mundbind, skal de aflevere udenfor.

- Igen af hensyn til, at vi får en tryg genåbning, lød det fra ministeren på pressemødet 1. februar.

Til TV 2 oplyser Børne- og Undervisningsministeriet, at flere konkrete retningslinjer er på vej.

- Børne- og Undervisningsministeriet vil snarest muligt gå i dialog med sektorpartnerskaberne om genåbningen og offentliggøre justerede retningslinjer og spørgsmål og svar på baggrund heraf. Retningslinjerne for de elever i 5. til 10. klasse, der er undtaget fra nedlukningen, vil også blive justeret, skriver ministeriet.

Læs også
Nu er de mindste elever tilbage i skole: - Det er fantastisk
Læs også
Nu er de mindste elever tilbage i skole: - Det er fantastisk

Og spørger man Lucas Vincent Moniuk fra Frederiksberg Skole, så bliver det en helt anden situation på skolen, når de ældre klasser kommer tilbage.

- Vi får nogle retningslinjer, som vi skal forholde os til. Og lige nu er det muligt, fordi vi har så meget plads. Situationen ville være en anden – og bliver en anden – når 5. til 9. klasserne kommer tilbage, fordi der vil det ikke være muligt at dele eleverne op på samme måde, som vi har gjort lige nu. 

Læs de nuværende retningslinjer her.


Nyhedsoverblik