Få overblikket: Flere coronarestriktioner løftes fra søndag

Folketingets Epidemiudvalg godkender regeringens indstillinger til restriktioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Folketingets Epidemiudvalg har godkendt alle regeringens indstillinger til coronarestriktioner. 

Fra og med søndag kan blandt andet højskoler, tivolier, biografer, teatre, kulturhuse og indendørs idrætsarrangementer, hvor tilskuere har billetter, genåbne.

Samtidig er det besluttet, at deltagerloftet bliver på 500 siddende publikummer ved indendørs aktiviteter, og ikke 350 som Epidemikommissionen havde anbefalet.

- Der er stadigvæk mange, der gerne havde set, at vi gik endnu videre. Det vil vi også gerne. Men der er også grænser, når vi skal se på helheden, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) på et coronapressemøde onsdag aften.

I kirker og trossamfund fjerner man arealkrav.

Omvendt fortsætter en række restriktioner i nattelivet.

Epidemikommissionen har indstillet, at de restriktioner som fortsætter, foreløbigt skal gælde januar ud.

Det betyder, at blandt andet diskoteker og natklubber fortsat er lukkede.

- Det er for tidligt at slippe tøjlerne, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på pressemødet.

Disse restriktioner bliver afskaffet - og disse bliver forlænget:

Kulturministeren siger, at hun er klar over, at nogle kulturinstitutioner ikke kan blive klar til at genåbne søndag. Derfor er kulturordførerne indkaldt onsdag aften til en drøftelse af, hvordan man bedst kan hjælpe.

– Mange vil håbe, at de kan sælge billetter med, men som er nervøse for, om befolkningen er klar til at komme tilbage. Til jer vil jeg sige: Det er trygt og sikkert at komme tilbage og nyde vores kulturtilbud, siger hun og understreger, at det er på indstilling fra sundhedsmyndighederne, at man nu kan genåbne.

Behov for restriktioner efter januar

Epidemiudvalget har onsdag aften også givet grønt lys til, at coronapasset efter to stik skal gælde i fem måneder for personer over 18 år.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vurderer Epidemikommissionen, at der formentligt stadig er behov for restriktioner efter 31. januar også.

Kommissionen peger på, at koncerter og natteliv formentligt vil have brug for restriktioner.

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, siger på pressemødet, at det står klart, at Omikronvarianten, som er dominerende i Danmark, giver et mindre alvorligt sygdomsforløb, end Deltavarianten.

– Hvis man er coronasyg med omikron og kommer på sygehuset, er der stor sandsynlighed for, at man er mindre syg end med delta, siger han.

Der må ikke være flertal imod en beslutning i Epidemiudvalget. Alle partierne i Folketinget har medlemmer i udvalget.