Få overblikket: De genopstiller, og de takker af

Valgkampen er blæst i gang. Her i regionen – Sjællands Storkreds – kæmper 19 folkevalgte om at blive genvalgt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 1. november 2022 skal der være valg til Folketinget. Det har statsminister Mette Frederiksen (S) netop annonceret, og med det er der også sat dato for, hvornår en række politikere her fra regionen, der i valgsammenhæng hører under Sjællands Storkreds, har haft sidste arbejdsdag.

I marts kunne socialdemokraten Lennart Damsbo-Andersen (S) fortælle, at han efter næsten 15 år i Folketinget ikke genopstiller, når der udskrives valg, imens mangeårige medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti Liselott Blixt efter et opgør med partiet har meddelt, at hun ikke genopstiller.

Det bliver dog også til et gensyn – i hvert fald på plakater og stemmesedler – for en lang række velkendte folketingspolitikere og ikke mindst ministre.

quote Det vil sige, det kan godt blive svært for udenrigsministeren at få fodfæste

Ivan Nielsen, politisk redaktør, TV2 ØST

Således har udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der i dag ikke er medlem af Folketinget, flyttet sit kandidatur til 11. kreds Ringsted i Sjællands Storkreds.

Også social- og ældreminister Astrid Krag (S) genopstiller ligesom sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og udlændinge - og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S).

I alt vil syv nuværende folketingsmedlemmer for Socialdemokratiet gøre forsøget på at blive genvalgt, blandt dem også Tanja Larsson (S), der kom ind i Folketinget, efter forhenværende minister Henrik Sass Larsen kort efter forrige valg forlod politik til fordel for et job som direktør i brancheforeningen for kapitalfonde, DVCA.

Men der bliver kamp om pladserne, lyder det fra TV2 ØST's politiske redaktør Ivan Nielsen:

- Det er værd at bemærke, at ikke færre end fire ministre stiller op i Sjællands Storkreds. Det holdt op imod, at partiet ifølge seneste måling fra Altinget står til at miste to mandater, hvorfor det – hvis det holder – virkelig bliver en hård intern kamp, siger han og tilføjer:

- Det vil sige, det kan godt blive svært for udenrigsministeren at få fodfæste. For Ringsted er ikke nogen sikker kreds for socialdemokraterne, og dertil er han (Jeppe Kofod, red.) tilrejsende, så der skal virkelig laves et benarbejde.

Udenrigsminister Jeppe Kofod er i dag ikke medlem af Folketinget. Han har rykket sit kandidatur til Ringsted-kredsen i Sjællands Storkreds, hvilket kan vise sig at blive svær at vinde for den tilrejsende kandidat.
Udenrigsminister Jeppe Kofod er i dag ikke medlem af Folketinget. Han har rykket sit kandidatur til Ringsted-kredsen i Sjællands Storkreds, hvilket kan vise sig at blive svær at vinde for den tilrejsende kandidat. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Han understreger, at der er tale om en meningsmåling, og meget kan ændre sig.

- Det er en meningsmåling lavet for Altinget for nogle uger siden, og sådanne målinger, særligt op til et valg, har det med at være flydende.

Fra tre til ene mand

Hos Venstre er feltet af folketingsmedlemmer, der genopstiller, svundet ind til næsten det halve, når man sammenligner med valget i 2019, hvor partiet fik syv mandater i Sjællands Storkreds.

For forhenværende Venstre-formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen har stiftet sit eget parti, Moderaterne, hvor han opstiller som spidskandidat i Sjællands Storkreds, imens Marcus Knuth er draget til de Konservative i Østjyllands Storkreds.

Dertil har forhenværende minister og mangeårige folketingsmedlem Bertel Haarder meddelt, at han ikke genopstiller.

Af de mandater, Venstre fik i Folketinget ved valget i 2019, er det således Jacob Jensen, Morten Dahlin, Stén Knuth og Louise Schack Elholm, som genopstiller.

Medlem af folketinget Louise Schack Elholm (V) sidder på yderste mandat, men kan som følge af den seneste udvikling i Venstre stå over for et mere sikkert valg, vurderer politisk redaktør på TV2 ØST, Ivan Nielsen.
Medlem af folketinget Louise Schack Elholm (V) sidder på yderste mandat, men kan som følge af den seneste udvikling i Venstre stå over for et mere sikkert valg, vurderer politisk redaktør på TV2 ØST, Ivan Nielsen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Netop det faktum, at stemmemagneten Lars Løkke Rasmussen har forladt Venstre og stiller op i samme kreds nu for et andet parti, er med til at kaste mange bolde op i luften, lyder analysen fra Ivan Nielsen:

- Venstre er de mest interessante på den led, at der er nogle store profiler, som enten stopper eller har forladt partiet for andre. Det har efterladt en masse løse stemmer. Samtidig er det et parti, som er presset. Ifølge Altingets måling står partiet til at miste tre mandater. Igen, det er en måling, men der bliver virkelig kamp om stemmerne.

- På den anden side må man sige, at særligt for Lars Løkke er det måske lidt friskt at antage, at han kan tage samtlige godt 40.000 personlige stemmer fra sidste valg med sig videre. Men en ting er sikkert: Mange ting er smidt op i luften, fordi tre store profiler i Sjællands Storkreds er rykket videre, hvilket kan betyde, at en kandidat som eksempelvis Louise Schack Elholm, der ellers har siddet på yderste mandat, er blevet en af de mere kendte på listen, og som derved – måske – står over for et mere sikkert valg.

René Christensen bliver eneste genganger af kandidaterne i Sjællands Storkreds fra valget i 2019. Han får dog intern konkurrence af partistifter Pia Kjærsgaard, som har valgt at skifte valgkreds.
René Christensen bliver eneste genganger af kandidaterne i Sjællands Storkreds fra valget i 2019. Han får dog intern konkurrence af partistifter Pia Kjærsgaard, som har valgt at skifte valgkreds. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

I Dansk Folkeparti er der kun René Christensen tilbage fra valget i 2019, som genopstiller i kredsen, efter at partiet på det nærmeste er imploderet med kun seks tilbageværende folketingsmedlemmer på landsplan og ét mandat i Sjællands Storkreds sammenholdt med henholdsvis 16 og tre mandater ved valget i 2019.

Han bliver dog ikke ene om at vinde vælgernes gunst, da han ved det kommende valg får selskab af Pia Kjærsgaard på stemmesedlen.

Hun er rykket til Sjællands Storkreds fra Københavns Omegns Storkreds, hvilket kan gå hen at blive en sand gyser:

- Partiet står til at få et mandat i Sjællands Storkreds. Det er de selv pinligt bevidste om. Sjællands Storkreds var ind til seneste valg en slags højborg for Dansk Folkeparti, og siden er det gået stejlt ned, siger Ivan Nielsen og tilføjer:

- Nu er Pia Kjærsgaard kommet tilbage, og hun står til at kæmpe mod deres finansordfører, René Kristensen, som har fantastisk godt fat i vælgerne i Guldborgsund Kommune, der som den eneste valgkreds ikke gik tilbage ved seneste kommunevalg, hvor partiet ellers fik lammetæv. Men han er ikke kendt over hele Danmark og vil derfor formentlig ikke få stemmer alle steder fra i kredsen som Pia Kjærsgaard.

Få det fulde overblik over, hvem der genopstiller, og hvem der takker af, i faktaboksen nedenfor.

De genopstiller i Sjællands Storkreds

Socialdemokratiet:

  • Astrid Krag (6. kreds Køge)
  • Magnus Heunicke (4. kreds Næstved)
  • Rasmus Horn Langhoff (10. kreds Kalundborg)
  • Kaare Dybvad Bek (9. kreds Holbæk)
  • Mette Gjerskov (8. kreds Roskilde)
  • Kasper Roug (1. kreds Lolland)
  • Tanja Larsson (5. kreds Faxe)


Radikale:

  • Zenia Stampe (8. kreds Roskilde)


Konservative:

  • Brigitte Klintskov Jerkel (9. kreds Holbæk)


Nye Borgerlige:

  • Peter Seier Christensen


SF:

  • Jacob Mark (Køge-kredsen)
  • Astrid Carøe (kredsene Ringsted og Slagelse)
  • Anne Valentina Berthelsen (kredsene Lolland, Næstved og Faxe)


Venstre:

  • Jacob Jensen (10. kreds Kalundborg)
  • Morten Dahlin (6. kreds Køge – overtaget fra Lars Løkke Rasmussen).
  • Stén Knuth (12. kreds Slagelse)
  • Louise Schack Elholm (11. kreds Ringsted)


Dansk Folkeparti:

  • Pia Kjærsgaard (4. kreds Næstved)
  • René Christensen (2. kreds Guldborgsund)


Moderaterne:

  • Lars Løkke Rasmussen (tidligere valgt i Køge for Venstre)


Danmarksdemokraterne:

  • Peter Skaarup (tidligere valgt i København for Dansk Folkeparti)


Genopstiller i anden kreds:

  • Kathrine Olldag (R), genopstiller i Vestjyllands Storkreds
  • Søren Espersen (Danmarksdemokraterne) genopstiller i Sydjylland, tidligere valgt for Dansk Folkeparti i Sjællands Storkreds.
  • Marcus Knuth (K) Østjyllands Storkreds – valgt for Venstre i 2019. Han overdrager Guldborgsund-kredsen til Ditte Rust (V).
  • Rasmus Nordqvist (SF) – valgt for Alternativet i 2019 i Sjællands Storkreds. Stiller op i Østjylland for SF.


Liberal Alliance fik ikke valgt mandater ind i Sjællands Storkreds ved seneste valg, imens Kristendemokraterne ikke fik nok stemmer til en plads i Folketinget.


Genopstiller ikke igen:

  • Lennart Damsbo-Andersen (S)
  • Henrik Sass Larsen (S)
  • Naser Khader (løsgænger)
  • Bertel Haarder (V)
  • Christian Juhl (EL)
  • Eva Flyvholm (EL)
  • Liselott Blixt (løsgænger)


Kilde: Ritzaus Bureau



Nyhedsoverblik