Ergoterapeut kritiserer Absalon for at fjerne borde: - Det kan ikke forsvares

Det er ikke hensigtsmæssigt, at studerende skal modtage undervisning i et klasselokale uden borde. Det mener formand for ergoterapeutforening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

quote Jeg mener ikke, at man på nogen måde kan forsvare, at man skal sidde sådan på en uddannelsesinstitution

Tina Nør Langager,  formand, Ergoterapeutforeningen

En stol og et bord hører normalt uadskilleligt sammen i et klasselokale. Men på Professionshøjskolen Absalons afdelinger er der kun stole at finde i klasselokalerne den kommende tid. Professionshøjskolen har fjernet bordene for at have plads til de studerende og samtidig opfylde myndighedernes afstandskrav med hensyn til corona.

Men den løsning er langt fra holdbar, mener Tina Nør Langager, der er formand for Ergoterapeutforeningen.

- Den løsning, man peger på her ved at fjerne bordene og mulighed for kun at sidde på en stol, synes jeg, er meget uhensigtsmæssigt. Jeg mener ikke, at man på nogen måde kan forsvare, at man skal sidde sådan på en uddannelsesinstitution. Det kan både give smerter og skader på din krop at sidde på en stol uden understøttelse, siger hun.

Professionshøjskolen Absalon har blandt andet afdelinger i Næstved, Nykøbing Falster, Vordingborg og Slagelse. Det er på alle uddannelsesinstitutionens afdelinger, de studerende skal undervises uden borde.

Kan give smerter og skader

At der ikke er noget bord i undervisningen, efterlader de studerende med et naturligt pladsproblem, når de skal slå op i en bog – eller nok mere relevant, når de skal bruge computeren. Og det er her, det virkelig bliver et problem med arbejdsstillingen, fortæller Tina Nør Langager.

- Når du skal sidde med en computer uden bord, vil du sidde med den i skødet. Og det er uhensigtsmæssigt i forhold til at få stabilitet i din siddestilling. Og du vil også sidde med armene for lavt, og det vil gøre, at du spænder yderligere i din nakke, som kan give dig smerter både i nakken, i ryggen, i dine arme og i dine ben, siger hun og tilføjer, at det også kan gå udover de studerendes koncentration at sidde dårligt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser det ud uden borde i et klasselokale på Professionshøjskolen Absalon.
Sådan ser det ud uden borde i et klasselokale på Professionshøjskolen Absalon. Foto: Professionshøjskolen Absalon

Rektor hos Professionshøjskolen Absalon, Camilla Wang, erkender over for TV2 ØST, at løsningen langt fra er optimal. Hun opfordrer de studerende til at tage en computerpude- eller bakke med for at gøre det mere stabilt.  Hun fortæller også, at de studerende i gennemsnit vil have 10 timer om ugen med undervisning under de forhold.

- Det er rigtigt, at tidsfaktoren er ret vigtig her. Jo længere tid du sidder dårligt, jo mere belastende er det. Men vi ved også, at eftervirkningerne for at sidde dårligt tit kommer med stor forsinkelse, siger Tina Nør Langager.

quote Vi ved også, at eftervirkningerne for at sidde dårligt tit kommer med stor forsinkelse

Tina Nør Langager,  formand, Ergoterapeutforeningen

Hun kalder løsningen kortsigtet, da der ikke er nogen, som kender tidsrammen for coronavirus og de medfølgende afstandskrav fra sundhedsmyndighederne.

- Der er jo ingen, der siger, at vi ikke er udfordret af den her corona-situation i meget længere tidsperspektiv, siger Tina Nør Langager.

Den var ikke gået på en arbejdsplads

Ifølge Tina Nør Langager var sådan en løsning ikke gået på en arbejdsplads.

- Hvis det var en arbejdsplads, så havde vi en arbejdsmiljølovgivning, men den er de studerende ikke omfattet af, siger hun.

Tina Nør Langager så gerne, at professionshøjskolen rådfører sig med en ergoterapeut for at finde en løsning, der ikke giver dårlige arbejdsstillinger for de studerende.

- Jeg synes, de skulle prøve at forholde sig til, hvordan de kunne løse det på en anden måde, hvor de både tilgodeser hensynet til corona og hensynet til de studerendes arbejdsmiljø, siger hun og understreger, at det ikke kan forsvares som uddannelsesinstitution at tilbyde sådanne forhold til studerende.