Epidemien er stadig blandt os: Én person smittet under demonstration - alle deltagere skal lade sig teste

En deltager til Black Lives Matter-demonstrationen i København den 7. juni er konstateret smittet med COVID-19. Derfor opfordrer myndighederne alle deltagere til at blive testet,

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Èn person er konstateret smittet med COVID-19, som deltog i Black Lives Matter-demonstrationen. Derfor opfordrer myndighederne nu alle, der deltog i demonstrationen til at lade sig teste.

quote Vi kommer med den her melding, fordi det er afgørende vigtigt, at vi hurtigt sætter ind og hurtigt får identificereret andre smittede

Magnus Heunicke (S), Sundheds- og Ældreminister

- Vi har indkaldt pressen i dag, fordi vi har aktiveret en aktiv smitteopsporing, og det vi kan konstatere nu, er at der er smitte hos en person, der deltog i Black Lives Matter-demonstrationen, siger Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S).

- Der deltog 15.000 mennesker, og en del af dem stod meget tæt sammen. Derfor kommer der nu en opfordring til, at dem, der deltog, kan være smittet og derfor opdres de til at få taget en test. Og det gælder uanset, om man har haft symptomer eller ej.

Demonstrationen fandt sted søndag 7. juni og var arrangeret af bevægelsen Black Lives Matter Danmark i kølvandet på sagen om den sorte amerikaner George Floyds død, som en betjent er sigtet for at stå bag.

Styrelsen for Patientsikkerhed: - Alle skal lade sig teste

- Vi kommer med den her melding, fordi det er afgørende vigtigt, at vi hurtigt sætter ind og hurtigt får identificereret andre smittede, siger Sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Styrelsen for patientsikkerheds coronaenhed, har i dag konstateret, at der er en person, der er konstatereret smittet, som samtidig har deltaget i Black Lives Matter-demonstrationen.

- Der er en stor mænge unære, kontakter. Det er grunden til, vi står her i dag. Hvis man har deltaget i demonstrationen den 7. juni, og man har symptomer på covid-19, skal man lade sig teste, siger Anne Lykke Petri, Konstitueret direktør, Styrelsen for Patientsikkerhed.

Men også hvis man endnu ikke har symptomer, skal man lade sig teste.

- Vi ved, at en del har ladet sig teste, men vi opfordrer alle til at lade sig teste – særligt hvis man har symptomer på covid-19, siger Anette Lykke Petri, der er konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

quote Det her viser med al tydelighed, at epidemien stadig er i vores samfund, og det kan hurtig gå galt

Magnus Heunicke (S), Sundheds- og Ældreminister

Der er forskel på risikoen

- Har man stået inde i midten af demonstrationen er risikoen større, end hvis man gik bagerst eller ude i kanten, siger Anette Lykke Petri, der er konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Demonstrationen har varet over længere tid, og man kan have skiftet position. Så ud fra et forsigtighedsprincip opfordrer vi til, at man lader sig teste.

Vedkommende, der er konstateret smittede, har dog været forskellige steder under demonstrationen, og derfor tager myndighederne alle deres forholdsregler.

- Det er en meget stor gruppe. Og derfor er det vanskeligt for personen at sige, hvor vedkommende har været. Derfor går vi med livrem og seler. Derfor går vores generelle regler på, at samtlige deltagere i demonstrationen lader sig teste, siger Anette Lykke Petri, der er konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Minister: - Overhold retningslinjer

- Det her viser med al tydelighed, at epidemien stadig er i vores samfund, og det kan hurtig gå galt, siger Magnus Heunicke.

- Det er afgørende, at vi – også i sommerperioden- passer på hinanden.

Har man symptomer, skal man kontakte egen læge med henblik på at blive testet.

Har man ikke symptomer, skal man gå ind på https://www.coronaprover.dk/ for at bestille en tid.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.