Én meters afstand og lukketid klokken 22 - her er udkastet til restauranternes retningslinjer

Restauranter, caféer og andre serveringssteder må åbne for udeservering onsdag den 21. april.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det bliver blandt andet med krav om én meters afstand mellem gæsterne og lukketid kl. 22, når cafeér, restauranter og andre serveringssteder igen må servere mad og drikke for gæster udendørs.

Det fremgår af et udkast til retningslinjerne for udeservering, som TV2 ØST har fået indsigt i. Retningslinjerne er blevet udformet af Sundhedsministeriet, Erhvervsministeriet og Beskæftigelsesministeriet.

Retningslinjerne

De foreløbige retningslinjer for udeservering omfatter blandt andet: 

- Der gælder ikke et arealkrav for udendørsservering. 


- Serveringsstederne skal indrette udendørsarealer, så der kan holdes 1 meters afstand mellem gæster. 


- Som alternativ, hvor 1 meters afstand ikke er muligt, kan der etableres en fysisk barriere

fx i form af en skærm af plastic eller glas.


- Der er krav om kunders fremvisning af coronapas


- Serveringssteder skal lukke kl. 22.00


- Krav om brug af mundbind eller visir


- Udendørsarealer indrettes, så smittefare minimeres, og der kan holdes afstand,

fx ved at tage initiativer til at undgå kødannelse/sammenstimling


- Restauranter og cafeer mv. skal overholde forsamlingsforbuddet, og kan således

ikke servere for et selskab, der er større end den fastsatte grænse herfor. Restauranter og caféer mv. kan godt servere for flere selskaber.


- Ejere af restauranter, barer, caféer mv. opfordres til at indføre frivillig registrering af gæsters kontaktoplysninger med henblik på at kunne udlevere kontaktinformationer til myndighederne i forbindelse med smitteopsporing.


Kilde: Sundhedsministeriet, Erhvervsministeriet og Beskæftigelsesministeriet

Retningslinjer forventes at gælde i forbindelse med udeservering fra den 21. april 2021, men kan ændre sig løbende. 

Myndighederne opfordrer desuden serveringsstederne til at mindske kontakt mellem medarbejdere og gæster mest muligt for eksempel ved brug af selvbetjeningsløsninger og til at sikre, at serveringsstederne sørger for at minimere risiko for smitte mest muligt med skærpet fokus på afstand og god hygiejne.

Stadig en svær beslutning


Hos brancheforeningen Danmarks Restauranter & Cafeer er man glad for, at retningslinjerne endelig er kommet ud efter flere ugers uvished om vilkårene for genåbningen. 

Men ifølge brancheforeningens politiske chef Freja Brandhøj er det fortsat en kritisk situation for mange virksomheder, der ikke ved, om det kan betale sig at åbne for udeservering. Blandt andet fordi der ikke f hvordan kompensationsordningerne er strikket sammen.

- Det er forretningskritisk beslutning at skulle tage en uge op til. Samtlige af vores medlemmer skubber enorme mængder gæld foran sig. De har ikke råd til at træffe en dårlig beslutning, siger Freja Brandhøj til TV2 ØST.

- For at kunne træffe en sund beslutning har de brug for to ting. Et sæt retningslinjer og en oversigt over kompensationsordninger. Nu har vi fået retningslinjerne, så mangler vi blot afklaring for kompensationsordningerne, siger hun.

Retningslinjer udendørsservering

Nyhedsoverblik