¨

EL og R erklærer sig enige - uddannelsesløft er oversolgt

En gennemgang af økonomien i aftalen, som Jyllands-Posten har lavet, viser, at det er begrænset, hvor mange penge, uddannelserne rent faktisk får tilført. Arkivfoto. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Finansloven stopper besparelser på uddannelser, mens reelle investeringer udestår, medgiver støttepartier.

I en pressemeddelelse, som Uddannelses- og Forskningsministeriet udsendte tirsdag formiddag, står der, at uddannelserne med finansloven for 2020 får et "markant løft".

- Nu investeres der i uddannelse. Finanslovaftalen giver et markant løft af hele uddannelsesområdet, står der i pressemeddelelsen.

En gennemgang af økonomien i aftalen, som Jyllands-Posten har lavet, viser dog, at det er begrænset, hvor mange penge, uddannelserne rent faktisk får tilført.

Jeg kan godt undre mig over, at Socialdemokratiet taler det så meget op

Katrine Robsøe (R), uddannelsesordfører

Nok bliver det to procents-sparekrav - det såkaldte omprioriteringsbidrag, som har været pålagt størstedelen af landets uddannelser - stoppet, og uddannelsesloftet fjernet.

Men at tale om, at finansloven reelt investerer i uddannelse, er store dele af uddannelsessektoren ifølge Jyllands-Posten ikke enig i.

Tale om et stop for besparelser

Regeringens støttepartier, som har lagt stemmer til den socialdemokratiske regerings første finanslov, er sådan set enig i, at det er mere korrekt at tale om et stop for besparelser end om investeringer.

- Der er jo fundet nogle penge, men jeg kan godt forstå, hvis nogle af uddannelsesinstitutionerne står og kigger og tænker, at det jo ikke er et kæmpe løft, siger Katrine Robsøe, som er uddannelsesordfører i De Radikale.

- Der er ingen tvivl om, at vi gerne vil investere i uddannelse fremadrettet, men når man kigger på, hvor meget vi har fået igennem i forhold til starten af forhandlingerne, så er jeg rigtig stolt, men jeg kan godt undre mig over, at Socialdemokratiet taler det så meget op, siger hun.

VIDEO: Se eller gense indslaget fra sidste år, hvor den lokale rektor forsøgte at overbevise politikerne om, at der ikke skulle spares mere på gymnasierne i yderområderne.

04:06 Luk video

Mai Villadsen, som er uddannelsesordfører i Enhedslisten, erklærer sig "fuldstændig enig" med uddannelsessektoren i, at finansloven ikke leverer et løft af uddannelser.

- Der bliver fundet en smule flere penge til pædagoguddannelserne, men derudover, så er det ikke et løft på de videregående uddannelser. Til gengæld har vi prioriteret flere penge til folkeskolen, siger Mai Villadsen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App