Ekspertgruppe river tæppet væk under store sommerfestivaler

Står det til en ekspertgruppe, kommer en række publikumsrestriktioner til at betyde, at store festivaler hen over sommeren bliver svære at gennemføre.

Mange sukker efterhånden efter at komme på festival. Og står det til en ekspertgruppe kommer der til at gå længere endnu, inden man kan samles med en fadøl i hånden, mens man skråler med til en livekoncert med sit favoritband på en stor festival.

Det står klart, efter en ekspertgruppe fredag har offentliggjort en rapport.

22. marts blev der under Kulturministeriet og Erhvervsministeriet nedsat en ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan kulturlivet kan genåbnes. 

Gruppen består blandt andet af Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm og direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum.

Ekspertgruppen har i deres rapport arbejdet med flere faser – før og efter, at alle personer over 50 år er blevet tilbudt første vaccinationsstik.

Publikum kan inddeles i sektioner

I den første fase anbefaler ekspertgruppen, at der maksimalt samlet 2.000 deltagere til udendørs arrangementer med stående publikum. Her skal publikum inddeles i sektioner af 200 personer.

I den anden fase kan man samle op til 10.000 deltagere, der er inddelt i sektioner af 2.000 personer.

Ekspertgruppen anbefaler også, at det ikke skal være muligt at gennemføre festivaler med campingområder og overnatning.

- Jeg kan godt forstå, at der er rigtig mange, der tænker ”åh nej, jeg troede at vi kunne mærke det helt store fællesskab”, men jeg vil også sige ud fra min dialog med branchen, at jeg har fornemmelsen af, at de har været forberedt på, at det i hvert fald ikke kunne lade sig gøre at gøre præcis det, de plejer, siger kulturminister Joy Mogensen (S) til TV2.

- Men der er rigtig mange ting, der vil kunne lade sig gøre, og det kræver bare nu, at vi får læst den her rapport og får det ind i forhandlingsrummet, så vi kan komme videre med at planlægge.

Skal bruges i den politiske drøftelse

Anbefalingerne skal nu bruges i politiske drøftelser, hvorefter der skal laves en aftale, der indgår i den videre genåbning af samfundet.

- Ekspertgruppen har nu afleveret sine anbefalinger til, hvordan der kan afholdes koncerter, festivaler og andre større arrangementer sundhedsmæssigt forsvarligt. 

- Nu skal partierne se på ekspertgruppens arbejde. Regeringen og en række af Folketingets partier har tidligere på året besluttet at videreføre arrangørordningen frem til den 30. september 2021, så der kan kompenseres, hvis det viser sig, at arrangører ikke kan afholde større arrangementer som følge af COVID-19-relaterede restriktioner. Det er meget vigtigt, at vi har fået et økonomisk sikkerhedsnet på plads, udtaler kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.

Ordning for udendørs arrangementer med stående publikum

Svært at give svar så hurtigt

Kulturminister Joy Mogensen kan ikke afvise, at der bliver nogle ændringer undervejs, når der politisk skal tages endelig beslutning om, hvad der kan lade sig gøre:

- Nu har vi jo en anbefaling, der er udfærdiget af sundhedsmyndighederne og branchen. Så nu er det os som politikere, der skal tage beslutningen: Vil vi følge ekspertgruppen fuldstændig, vil vi gå længere, eller vil vi stramme op? Og vi skal også beslutte, hvornår de forskellige faser skal træde i kraft, siger hun til TV2.

Kan du forstå, at der er mange arrangører, som er frustreret over, at de ikke har kunne få en afklaring noget før?

- I hele den her genåbning er det rigtig svært at give svar så hurtigt, som folk efterspørger det. Sundhedsmyndighederne knokler med at få det hele til at hænge sammen, og vi bliver også hængt op på, hvis der er nogle ting, der uhensigtsmæssigt. Jeg lover, at vi kommer med det så hurtigt som muligt, men det er også de store forsamlinger, hvor vi skal holde tungen lige i munden, så vi bliver ved med at være på den gode vej med mere genåbning men stadig med kontrol over virussen, siger kulturminister Joy Mogensen.

Opdatering
Aritklen er opdateret med udtalelser fra kulturminister Joy Mogensen (S).