Eksperter skal vurdere kæmpesten fra Vestmøn

Eksperter skal i disse dage vurdere, om en sten fra Vestmøn er blandt landets 10 største. Stenen er ni meter og vejer 370 tons.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En kæmpe sten på Vestmøn er i disse dage ved at blive gravet fri. Eksperter vil fastslå, om den er blandt landets 10 største.

Geolog Henrik Granat var i dag en tur forbi Marienborgstenen.

Marienborg Gods, der ejer jorden, har givet tilladelse, og Vordingborg Kommune har givet penge til udgravningen.

Foreløbige undersøgelser tyder på, at stenen er ni meter lang og vejer op mod 370 tons.

Artiklen fortsætter under billedet.

Stenen her er ni meter og vejer 370 tons.
Stenen her er ni meter og vejer 370 tons. Foto: TV2 ØST

Det placerer den højt på listen i det, som geologen kalder Game of Stones:

- Hvis den her nu går ind og ryger ind på den her top 10, så ryger den nederste jo ud. Det er jo synd. Det er tilfældigvis en anden Møn-sten, så der kan man sige, det går lige op, siger Geolog Henrik Granat til TV2 ØST.

- Man kan så også sige, at Vestmøn er noget særligt, hvis de har tre i top 12. Det er faktisk lidt noget særligt.

Henrik Granat er står også bag hjemmesiden kaempesten.dk, hvor du på nedenstående kort kan se, hvor 119 kæmpesten ligger rundt omkring i landet.

Forskere har målt med avanceret måleudstyr

Faktisk er dette en af landets allerstørste sten og i maj måned sidste år var et hold forskere fra DTU Space og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) ude med avanceret måleudstyr for at forsøge at vurdere størrelsen på stenen.

Sådan så det ud, da GEUS undersøgte stenen sidste år:

Artiklen fortsætter under billedet.

Med udstyr forsøgte GEUS nu, at placere Marienborgstenen på ranglisten over Danmarks kæmpesten.
Med udstyr forsøgte GEUS nu, at placere Marienborgstenen på ranglisten over Danmarks kæmpesten. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Forskernes umiddelbare hypotese var, at stenen kunne tage konkurrencen op med landets tredjestørste sten, Høvængestenen, der ligger på Lolland og er vurderet til at veje 400 ton. Et regulært Game of Stones, kaldte forskerne det.

Men kæmpestenen på Møn kom altså til kort - og dog. Der er nemlig store usikkerheder ved målingen af stenen.

Derfor er der nu et nyt hold forskere, som besøger stenen for at forsøge at måle stenen på en anden måde. På den måde kan man sammenligne målingerne og komme lidt nærmere et endeligt facit.

Om stenen er landets anden-, fjerde- eller sjettestørste sten, laver ikke om på, at den er interessant. I hvert fald hvis man spørger Henrik Granat. For hvor er stenen kommet fra?

- Stenen er kommet med indlandsisen som stort set resten af Danmark, og hvad vi har af jord og sand og ler og sten og kæmpesten. De er kommet fra Sverige eller Norge i forskellige isfremstød inden for de seneste to millioner år, siger forskeren.

SE VIDEOEN: Sådan her så det ud, da forskerne første gang prøvede at måle den store sten.